Jakie buty na twardą powierzchnie?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Mam pewien problem. Otóż ostatnio po bieganiu wyskakuje mi dużo odcisków, pęcherzyków. Wiem, że powinienem zaopatrzyć się w lepsze buty, tylko teraz nie wiem w jakie. Biegam ok. 25-30 km tygodniowo (4x w tygodniu) ale za niedługo zamierzam biegać po 10km (40km tygodniowo). Biegam po chodnikach, a więc twarda nawierzchnia.
Wzrost/waga - 168cm/58kg
Wiek - 17 (w październiku skończę)
Stopa - neutralna
Interesują mnie buty firmy New Balance. Jakie byście mi polecili (cena: do 400zł).
Wzrost/waga - 168cm/58kg
Wiek - 17 (w październiku skończę)
Stopa - neutralna
Interesują mnie buty firmy New Balance. Jakie byście mi polecili (cena: do 400zł).
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
-
- Wyga
Wolę New Balance. A mam takie pytanie, bo na stronie NB wyczytałem, że kategoria wagowa modelu 1064 wynosi 80+. Co to znaczy i co to za różnica? Ja ważę ok. 58-60kg.
PS. Mam już dosyć tych odcisków i bólu w kostce. W piątek jadę po buty

-
- Rozgrzewający Się
rutra pisze:Wolę New Balance. A mam takie pytanie, bo na stronie NB wyczytałem, że kategoria wagowa modelu 1064 wynosi 80+. Co to znaczy i co to za różnica? Ja ważę ok. 58-60kg.
Czy ktoś ci polecił te New Balance, czy po prostu się na nie uparłeś i tyle? Osobiście poradziłabym Saucony albo Asicsy. W jakich butach obecnie biegasz? Typowych do biegania (jaka firma) czy w zwykłych adidasach?
-
- Wyga
Biegam w butach firmy Reebook, nie wiem czy są one przeznaczone do biegania, ale początkowo nic mi się nie działo, obecnie jak zacząłem biegać trochę więcej (7-8km) to mi strasznie dużo odcisków się pojawiało (i pojawia dalej) na stopach, a poza tym często mnie boli kostka (lewa noga) ale to chyba wina złej techniki biegu. Przyjrzałem się uważnie jak biegająna Mistrzostwach Europy w Barcelonie i wiem, że źle biegam, muszę nad tym popracować.
Wczoraj 10km i nowe odciski
Idę dziś biegać kolejną dyche, a co do butów to już postanowione. Na pytanie czy ktoś mnie naprowadzał na te buty to powiem tylko tyle, że już 2 miesiące temu o nich myślałem gdy dostałem katalog New Balance tylko ta kategoria wagowa 80+ trochę wprowadziła mnie w niepewność, no ale nic kupie, myślę, że nie przepłace wszak planuje jeszcze w tym roku z 500-800km przebiec.
Wczoraj 10km i nowe odciski

-
- Wyga
Kupiłem NB 1064, przetestowałem, wprawdzie to tylko 1,2km więcej będę mógł powiedzieć o nich jutro jak 10km przebiegne, ale cóż, podczas biegu nie bolała mnie kostka, o odciskach nie wspominam, bo to tylko 1200m, ale jestem zadowolony.
- Jarek Gniewek
- Zaprawiony W Bojach
Tez się dziwie że kolega ma klapki na oczach i widzi tylko jedną słuszną firmę.
Nie zdziwię się jak problemy nie ustaną - najpierw sprawdz skarpety czy są ok. (szwy, podwijanie, pocenia etc) potem dopiero dobrze dopasuj rozmiar i typ dla Ciebie obuwia. Jak te warunki spełnisz to czy kupisz buty biegowe z firmy x czy y to te objawy powinny ustąpić.
Jęsli masz deliktane stópki polecam krem Breakloose lub Sudocream.
Nie zdziwię się jak problemy nie ustaną - najpierw sprawdz skarpety czy są ok. (szwy, podwijanie, pocenia etc) potem dopiero dobrze dopasuj rozmiar i typ dla Ciebie obuwia. Jak te warunki spełnisz to czy kupisz buty biegowe z firmy x czy y to te objawy powinny ustąpić.
Jęsli masz deliktane stópki polecam krem Breakloose lub Sudocream.
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
właśnie dzięki mojemu umysłowi".
właśnie dzięki mojemu umysłowi".
-
- Wyga
No nie wiem czy to nie ma różnicy. Biegając 10km w klapkach, a w butach na twardą nawierzchnie.Jarkovsky pisze:Nie zdziwię się jak problemy nie ustaną - najpierw sprawdz skarpety czy są ok. (szwy, podwijanie, pocenia etc) potem dopiero dobrze dopasuj rozmiar i typ dla Ciebie obuwia. Jak te warunki spełnisz to czy kupisz buty biegowe z firmy x czy y to te objawy powinny ustąpić.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
nie ważne w czym sie biega - ważne jak !rutra pisze:No nie wiem czy to nie ma różnicy. Biegając 10km w klapkach, a w butach na twardą nawierzchnie.Jarkovsky pisze:Nie zdziwię się jak problemy nie ustaną - najpierw sprawdz skarpety czy są ok. (szwy, podwijanie, pocenia etc) potem dopiero dobrze dopasuj rozmiar i typ dla Ciebie obuwia. Jak te warunki spełnisz to czy kupisz buty biegowe z firmy x czy y to te objawy powinny ustąpić.
-
- Rozgrzewający Się
Wybór New Balance uważam za trafny. Jeżeli tylko but jest dobrze dobrany nie powinno być problemów z wcześniejszymi dolegliwościami. Sam używam new balance do treningów i startów w triathlonie i nie miałem z nimi żadnych problemów.
-
- Rozgrzewający Się
Jeśli biegasz tak długie dystanse niezbędne Ci są naprawdę dobre buty. Stworzyliśmy nowy model butów przeznaczonych do biegania: ZigTech. Dzięki zastosowanej technologii opracowanej przez Reebok podczas biegu biegacz uwalnia główne partie mięśni nóg od zbędnego obciążenia. Podeszwa wykonana jest z materiału, który świetnie amortyzuje stopę, a to podnosi komfort podczas treningu. Jeżeli masz dodatkowe pytania, postaram się na nie odpowiedzieć. Jednocześnie odsyłam do strony internetowej poświęconej modelowi Reebok ZigTech. www.reebok.com\pl\zigtech
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Co masz na myśli pisząc o zbędnym obciążeniu?Reebok ZigTech pisze: Dzięki zastosowanej technologii opracowanej przez Reebok podczas biegu biegacz uwalnia główne partie mięśni nóg od zbędnego obciążenia.