Pranie butów w pralce
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:26
- Życiówka w maratonie: 04:33:53
- Kontakt:
Właśnie lecę pobiegać. Pewnie polatam po jakichś bagnach dziś, by w końcu mieć pretekst, żeby coś zrobić z brudnymi buciorami. Czy ktoś ma wiedzę na temat tego, czy mogę buty wrzucić do pralki i je po prostu wyprać? Jutro dzień wolny od biegania, a jednocześnie świetna pogoda - wysuszyłby się. Oczywiście wiem, że na słońcu nie można suszyć i doszły mnie słuchy, że nie powinno się też prać butów w pralce. Mimo wszystko, liczę na Wasze opinie i doświadczenia w tym temacie.
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
- Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...
Doświadczenia nie mam ale mi powiedziano że moich Lunarów nie moge prać bo sie zdupi pianka i but straci swoje właściwości ale czy tak jest faktycznie?? gdzieś na forum już był ten wątek i tam było dużo opinii...
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:26
- Życiówka w maratonie: 04:33:53
- Kontakt:
No dobra, przekonaliście mnie. Wanna, prysznic i szczoteczka! Dzięki
.

- glodny1988
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
moje doswiadczenia sa inne, prałem juz wszystkie buty w pralce nie tylko biegowe i zadne sie nie rozkleiły ani rozpadły.Tylko zawijałem je w duzy recznik aby sie nie obijały.Program 30min. 30 stopni.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 38:30
- Życiówka w maratonie: 3:04:12
Prałem buty biegowe w pralce i nic (poza splątanymi sznurówkami) złego się nie stało.
Oczywiście, tak jak poprzednicy pisali, temp. to max 40°C (tak jak ma reszta odzieży biegowej)
Dla oszczędności filtra w pralce wcześniej wydłubuję wszystkie większe kamyczki z podeszwy, potem wyciągam wkładki (piorą się razem z butami, ale wyjęte) i do worka (można takie kupić w wielu sklepach np. Rossman - są przenaczone do prania delikatnej damskiej bielizny) i krótki program prania. Przeważnie piorę 2-3 pary butów (np. synów) lub z jakimś plecakiem, torbą, dywanikiem. To nie apteka. Wydaje mi się, że biegając w upale po asfalcie, po błocie w zimie itp. buty bardziej są narażone na uszkodzenia. No a potem schną sobie spokojnie przez dzień w przewiewnym miejscu (tylko nie na słońcu! i nie suszarką!) a wrażenie potem jest takie, jakby buty odmłodniały o połowę. Nie zauważyłem żadnej zmiany amortyzacji czy czegoś tego typu. Prałem i Nike Vomero i Pegasus, Adidasy Supernova, NB. „Proceder” ten stosuę od trzech lat. Nie ma strachu, jak to wmawiają nam sprzedawcy, można prać - tylko z głową
Oczywiście, tak jak poprzednicy pisali, temp. to max 40°C (tak jak ma reszta odzieży biegowej)
Dla oszczędności filtra w pralce wcześniej wydłubuję wszystkie większe kamyczki z podeszwy, potem wyciągam wkładki (piorą się razem z butami, ale wyjęte) i do worka (można takie kupić w wielu sklepach np. Rossman - są przenaczone do prania delikatnej damskiej bielizny) i krótki program prania. Przeważnie piorę 2-3 pary butów (np. synów) lub z jakimś plecakiem, torbą, dywanikiem. To nie apteka. Wydaje mi się, że biegając w upale po asfalcie, po błocie w zimie itp. buty bardziej są narażone na uszkodzenia. No a potem schną sobie spokojnie przez dzień w przewiewnym miejscu (tylko nie na słońcu! i nie suszarką!) a wrażenie potem jest takie, jakby buty odmłodniały o połowę. Nie zauważyłem żadnej zmiany amortyzacji czy czegoś tego typu. Prałem i Nike Vomero i Pegasus, Adidasy Supernova, NB. „Proceder” ten stosuę od trzech lat. Nie ma strachu, jak to wmawiają nam sprzedawcy, można prać - tylko z głową

- Sahij
- Wyga
Na suszenie polecam patent gazetowy. Pojedyncze strony gazety (najlepiej takiej na gorszym papierze, Rzepa, Wyborcza czy cos takiego) zwijamy w kulki i upychamy w butach. Naciagaja wilgocia i po jakiejs godzinie-dwoch zmiana wkladu gazetowego. Sprawdza sie zwlaszcza jesienia i wiosna, kiedy nie jest sucho na zewnatrz.
-
- Zaprawiony W Bojach
Pat, pobiegaj po kałużach buty się same wypiorą. Do pralki bym nie wrzucał.
- darek12
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:20
- Życiówka w maratonie: 03:46:20
- Kontakt:
troszkę proszku do miski z ciepłą wodą, niech poleżą z 15min, powyciskać i czyściutkie,
żadnych szczotek, szorowania, chemia sama za nas pracuje.
Mam Brooks saumon BIAŁE , takiej siateczki w życiu się nie doszoruje.
A dla czego nie wolno suszyć butów na słońcu???
żadnych szczotek, szorowania, chemia sama za nas pracuje.
Mam Brooks saumon BIAŁE , takiej siateczki w życiu się nie doszoruje.
A dla czego nie wolno suszyć butów na słońcu???
Ostatnio zmieniony 08 sie 2010, 20:26 przez darek12, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomaszzz
- Zaprawiony W Bojach
http://www.bieganie.pl/?cat=20&id=127&show=1
Unikajcie wody
Buty z poliuretanową podeszwą środkową mogą ulec deformacji lub rozklejeniu jeśli zostaną spenetrowane przez wodę. Górna część buta może się skurczyć jeśli jest regularnie moczona i suszona. Kurczące się buty – to popularna przyczyna czarnych paznokci. Jeśli buty wam zmokną – bądźcie bardzo przezorni w trakcie ich suszenia, aby się nie skurczyły. Wypchajcie je papierem na czas schnięcia
Czyście buty ostrożnie
Brudne buty nie wyglądają może dobrze – ale działają dobrze. Oczyśćcie je z błota wilgotną ściereczką, ale nigdy nie wkładajcie ich do pralki, nie dopuśćcie aby w jakikolwiek sposób całkowicie przesiąknęły wodą.
Granicą wytrzymałości fizycznej jest granica twojej wytrzymałości psychicznej.
.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.
..........................Dokładny pomiar odległości.
.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.
..........................Dokładny pomiar odległości.