Ponieważ jestem debiutantem na tym forum witam wszystkich serdecznie !!
Z powodu problemów z rozcięgnem podeszwowym udałem się do ortopedy. Bez specjalnego badania lekarz stwierdził, że mam wydrążone stopy, skierował na rehabilitację i doradził kupić buty z dobrą amortyzacją i podpierające łuk stopy.
Ważę 80 kg, jestem biegaczem neutralnym (wskazuje na to wytarcie butów), szukam butów do biegania w terenie (rajdy przygodowe).
Jaki model butów polecacie? Może ktoś z wydrążonymi stopami znalazł buty trailowe i może coś polecić?
Wstępnie skłaniam się do zakupu :
Asics Gel Trail Attack http://bieganie.pl/?show=1&cat=129&id=1764
lub
New Balance MT840BO http://www.olimpiasport.pl/sklep/produk ... 1.pl.0.htm
Czekam na sugestie.
Buty dla wydrążonej stopy
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Aaaa, rozcięgno... skąd my to znamy?
Podparcie łuku stopy raczej nie zależy od modelu buta, bardziej od kształtu wkładki.
Moim zdaniem powinieneś kupić dowolne odpowiadające ci buty neutrealne i do nich dorobić indywidualnie wkładki.
Ale wkładki to takie protezy dla stóp. O ile nie są naprawdę niezbędne, lepiej ich unikać.
Raczej radzę popracować nad stopami (propriocepcja się kłania).
Sporo o tym się pisało na tym forum.
Podparcie łuku stopy raczej nie zależy od modelu buta, bardziej od kształtu wkładki.
Moim zdaniem powinieneś kupić dowolne odpowiadające ci buty neutrealne i do nich dorobić indywidualnie wkładki.
Ale wkładki to takie protezy dla stóp. O ile nie są naprawdę niezbędne, lepiej ich unikać.
Raczej radzę popracować nad stopami (propriocepcja się kłania).
Sporo o tym się pisało na tym forum.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za podpowiedź.
Nie spodziewałem się znaleźć butów dedykowanych do wydrążonej podeszwy ale wolałem się spytać, może coś przeoczyłem. Przecież z badań przed maratonem w Poznaniu wynikło, że aż 14% przebadanych ma wydrążone stopy.
Może zadam pytanie precyzyjniej, które z modeli butów trailowych mają najlepszą amortyzację (takich w okolicach 300 zł)?
W opisie prawie każdego z butów biegowych jest informacja, że posiada doskonałą amortyzację ale domyślam się iż jest zasadnicza różnica w jakości amortyzacji Nike Air Vapor Quick (w których biegam teraz) a np. Nike Air Pegasus +25ESC.
Nie spodziewałem się znaleźć butów dedykowanych do wydrążonej podeszwy ale wolałem się spytać, może coś przeoczyłem. Przecież z badań przed maratonem w Poznaniu wynikło, że aż 14% przebadanych ma wydrążone stopy.
Może zadam pytanie precyzyjniej, które z modeli butów trailowych mają najlepszą amortyzację (takich w okolicach 300 zł)?
W opisie prawie każdego z butów biegowych jest informacja, że posiada doskonałą amortyzację ale domyślam się iż jest zasadnicza różnica w jakości amortyzacji Nike Air Vapor Quick (w których biegam teraz) a np. Nike Air Pegasus +25ESC.