Neutral, czy lekka pronacja? EDIT:Fotki w 5.poście

Mateusz L
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam! Jestem biegaczem okresowym :) Tzn. co jakiś czas zaczynam, po czym znów coś (zazwyczaj nie chodzi wyłącznie o lenistwo) odciąga mnie od biegania. Ostatnio są to albo studia, albo konsekwencje skaczącej wagi- niestety politechnika wymaga czasem siedzenia nad książkami. Mam wtedy tendencję do jedzenia i tycia. Gdy już wezmę się za siebie, waga spada dość szybko. Obecnie wynosi niestety ok. 100kg przy wzroście 176cm. (dodam jednak, że optymalna dla mnie jest powyżej BMI 25- w okolicach 80kg, gdyż mam dość "mocną" budowę ciała) Z nadwagi (jak sądzę) wynikają bóle w okolicach piszczeli- czasem także kolan. Obecnie chcę się wziąć za siebie już niezależnie od innych czynników. Wiem, że bieganie nie może być póki co intensywne i powinno być poparte ćwiczeniami wzmacniającymi. Ok- zakładamy, że mam takie możliwości. Miejsce- póki co park (Sowińskiego w Warszawie) w wakacje będą to piaszczyste drogi polne w rodzinnej miejscowości. Dotychczas biegałem w trampkach (w czasach minus 20kg-po polnych drogach), oraz Asics Gel Blackhawk 2- po parku. Buty te uważam za świetne i czuję się co najmniej dziwnie, gdy wkładam inne. Pomyślałem w związku z tym, by tę parę przeznaczyć do chodzenia na co dzień, a do biegania kupić coś innego- adekwatnie do obecnej wagi nieco lepiej amortyzowanego-na całej długości (nie, żebym do tych miał jakiekolwiek zarzuty- czysta "prewencja") Problem polega jednak na tym, że Blackhawki kupowałem na tzw. "Jana" bez większego wnikania w typ. Z odcisku wodnego wynika mi, że mam stopę neutralną, lub lekko pronującą. Ahillesy-o dziwo proste w linii nóg. Ze starych trampek wnioskuję-raczej neutral(Blackhawki- jak na złość- bez najmniejszych śladów zużycia:)). Niestety nie mam na chwilę obecną technicznych możliwości wrzucenia fotek. Mam w związku z tym pytanie- o ile zakup "neutrali" przy pronacji nie jest nazbyt szczęśliwym rozwiązaniem, to czy odwrotna opcja- zakup lekko stabilizującego obuwia przy stopie neutralnej niesie jakieś ryzyko? Dodam, że bieganie ma służyć podnoszeniu kondycji i redukcji masy. Zapędów maratońskich póki co nie mam więc sama różnica w "zwinności" nie ma dla mnie większego znaczenia. Najchętniej kupiłbym coś z Asics'a, ew. Mizuno (jeśli da się dostać). Na zakup nie chcę wydać więcej niż 300zł (ew. kilkadziesiąt więcej, jeśli będzie naprawdę ku temu powód). Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie!:)
Ostatnio zmieniony 23 maja 2010, 13:54 przez Mateusz L, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Mateusz L
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ech..przykro mi, że nikt nie odpowiedział, bo mocno się nad tym zastanawiałem i w końcu kupiłem Asics'y Gel Kayano 15.Mam nadzieję, że pozwolą mi zamortyzować masę i nie nabawić się kontuzji. Mam nadal wątpliwości co do typu stopy- mierzyłem też 2150, 2140 i Kayano leżały najlepiej. Z neutralnych-Stratusy, które jakby chciały mi spaść z nóg. Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję, szczególnie tym, którzy jednak chcieli ,choć przeczytać temat.Problem rozwiązany- temat można zamknąć lub usunąć.
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

na przyszlosc radze zamiescic zdjecia - nie jeden biegacz na tym forum przekonal sie jak blednie ocenial swoje stopy
Mateusz L
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wziąłem pod uwagę to, że "trampki", choć były starte dość równomiernie, to jednak bardziej po wewnętrznej stronie. Wydaje mi się, że mam lekką pronację i mam po prostu nadzieję, że ew. dodatkowa stabilizacja (jeśli faktycznie się trochę mylę) krzywdy mi nie zrobi. Masz Rację powinienem wrzucić fotki, ale nie miałem możliwości. Z drugiej strony-kolejna seria zdjęć wskazuje na wychylenie ahillesów do środka (nie mam kurde kabla do tel.) a odcisk przypomina ten środkowy (2.) na stronie:
http://www.momentumsports.co.uk/ShBestRunningShoes.asp
Bliżej mu raczej do 3. niż do 1., gdybym miał tak porównywać,
fankaAR
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Szkoda, że wcześniej nie widziałam tego pytania, bo mozna znależć precyzyjną odpowiedź na Twoje pytanie, a potem dobrać sobie właściwe buty...
Akurat Kayano to buty dla silnego pronatora z dużym wsparciem wewnątrz :ech: może być problem...
Więcej info: http://ergo-sklep.pl/laboratorium-ergo.html
Mateusz L
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hmmm...w katalogach występują jako buty dla lekkich i średnich pronatorów.
Generalnie spotkałem się na forum ze zdaniem:
"jesli jestes neutralny lub supinujący podporka Ci się nie przyda ,ale też krzywdy nie zrobi"
napisanym przez: p. Michała Bartoszaka.
Generalnie, gdy biegałem po b. miękkim terenie, zwłaszcza prawa stopa potrafiła się skręcać do środka przy wybiciu. Wiem też, że w przedszkolu miałem płaskostopie poprzeczne :). W Blackhawkach (neutralne) bolały mnie trochę piszczele, może jednak przyczyną nie była tylko masa. Postaram się wrzucić fotki niedługo.

EDIT:
Fotki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Lewa i prawa-podpis był dla mnie, żebym nie pomieszał odwracając którąś kartkę. Żeby było lepiej widać obrysowałem zarys cienkopisem. Proszę o opinie. Czy Kayano 15 jest dla mnie dobrym butem? Waga ok. 100kg, ogólnie buty są b. wygodne, ale zanim zacznę biegać chce je rozchodzić.
PS. Mam nadzieję, ze rozmiar zdjęć nie przeszkadza (sorki za jakość), chciałem, żeby było wszystko dobrze widać.
PS2.Przed chwilą wybrałem się pobiegać w Blackhawkach i mam wrażenie, że ból (a raczej "dziwne uczucie") nasila się w piszczelach ( przy stawie skokowym) w momencie gdy przed samym wybiciem wewnętrzna strona stopy "nurkuje" zbytnio w podłożu. Naprawdę prosiłbym kogoś znającego temat o ocenę, zdjęć i opisu, bo wydałem kupę kasy-choć to zeszłoroczny model, to i tak tanie nie były jak na kieszeń studenta :(, by być bezpiecznym i kolejny raz nie popełnić głupoty z bieganiem po chodnikach w trampkach, a teraz zastanawiam się, czy zrobiłem słusznie. Dodam, że amortyzacja jest oczywiście ważna, bo część parku jest wyasfaltowana, ale kierowałem się bardzo ewentualną pronacją. Sporo w tym parku żwiru, a w domu biegam po miękkich drogach.Masa też powinna szybko spaść, więc amortyzacja musi być dobra, ale nie chcę poduszek. Myślę, że mógłbym ew. wymienić Kayano na Nimbusy (mam chyba jakiś czas na to zgodnie z prawem?), ale prosiłbym w tym celu na odpowiedź- czy Kayano są dla mnie dobre? Czy jestem pronatorem?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

fankaAR pisze: Akurat Kayano to buty dla silnego pronatora z dużym wsparciem wewnątrz :ech: może być problem...
Nie prawda, wcale nie mają tak dużego wsparcia.
Mateusz. Pronatorem nie jesteś (przynajmniej z tych pobieżnych ocen ze zdjęć). Ale wg mnie krzywdy sobie nie zrobisz.
Zresztą nie możesz liczyć ma to, że od razu przez forum dobierzesz sobie perfekcyjne buty.
Mateusz L
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki Ci Adamie:)-miałem nadzieję, że odpowiesz. Jak więc sądzisz, czy lepszym wyborem była by ew. wymiana na Nimbusy,albo 2140 czy bieganie w Kayano? Musze powiedzieć, że trochę je rozchodziłem po domu i są bardzo wygodne. Inną kwestią jest, że biegam 3-5 razy w tygodniu po 30 min. (jak już mam jako taką formę). Generalnie kupiłbym Nimbusy, albo Stratusy, ale trampki mam zużyte równomiernie, ze wskazaniem na wewnętrzną stronę chyba jednak. Podobnie inne buty- że tak powiem skórzane "adidasy" f-my MacArthur-kiedyś, parę razy w nich biegałem i tam na podeszwie są poprzeczne rowki (po jednym na but, przez całą szerokość mniej więcej w miejscu zgięcia-pewnie, żeby podeszwa nie pękła za szybko). Ten Pasek po wewnętrznej jest już znacznie płytszy niż w pozostałych miejscach (głównie lewy but, choć w prawym też to widać). Blackhawki- mają pewne ślady zużycia o dziwo na środku...i minimalnie na zewnątrz, ale one się chyba nawet dobrze nie zaczęły zużywać (max. 180km + codzienne użycie bo są pioruńsko wygodne).Wolałbym uniknąć wymiany, ale jeśli miała by być jakaś duża różnica...Z drugiej strony-jak mówisz- zapewne but butowi i stopie nie równy, więc czy możliwe jest, że neutralna z pozoru stopa-w biegu pronuje? I taka kwestia- na amerykanskiej stronie ASICS'a Kayano jest przedstawiony jako but neutralno-pronujący- co o tym sądzisz? Dzięki za okazaną cierpliwość i pozdrawiam Wszystkich serdecznie :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Mateusz L pisze:I taka kwestia- na amerykanskiej stronie ASICS'a Kayano jest przedstawiony jako but neutralno-pronujący
No właśnie. Kayano ma stosunkowo szeroką charakterystykę. To wprawdzie zdanie producenta - ale ostatnio przekonałem się, że w tym temacie mają oni czasem więcej sensownego do powiedzenia niż nawet niezłe, branżowe sklepy. Jest pewnie spora szansa, że jakiś stopień pronacji w badaniu dynamicznym by Ci wyszedł, zwłaszcza przy takiej wadze.
fankaAR
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

HEJ,
dzięki za pozdrowienia :)
rzeczywiście, twoja stopa nie przypomina stopy pronatora- np. takiego jak mój mąż - z platfusem, w tym poprzecznym....

Co do Kayano, to po zaglądnięciu na stronę ASICSA http://www.asics.co.uk/running/knowledg ... -pronation widzę, że podają Kayano jako najmocniej amortyzowany but dla pronatorów (czyli np. dla ludzi o dużej wadze) a potem mają tylko Evolution dla bardzo silnych pronatorów.
To samo słyszałam od człowieka z ASICSA, ktory robił FOOT ID mojego męża i zalecił mu właśnie Kayano. Evolution w ogóle nie mieli.
Ale to pewno znasz skoro tak jak ja studiujesz stronkę Asicsa :)
W Stanach idzie to w parze z oglądaniem biegu na wideo "...The best way to find out how you pronate is to consult an expert, who will perform a Gait Analysis and then advise you on the best type of running shoes for your pronation pattern."
Mąż z tego skorzystał i jemu się potwierdziło, ale gościowi za nim wyszła pronacja szcególnie jednej stopy pomimo pięknego neutralnego wyniku FOOT ID...
Mateusz L
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki wielkie za uspokojenie mnie. Ogólnie więc zostawić te buty i ryzykować co najwyżej niepełne wykorzystanie niektórych systemów Kayano, niż wymienić na Nimbusa i być może pogłębić minimalną pronację? Sorki, że zawracam głowę, (sam tez udzielam się na forach, głównie motoryzacyjnych i wiem, że czasem cierpliwość zbliża się do kresu). Nie wiem jak miarodajnym jest badanie odcisku i ahillesów, oraz czy moja dynamiczna pronacja nie jest czasem wymysłem wyobraźni usprawiedliwiającym (być może) zbyt pochopną decyzję. Adam mówi, że krzywdy sobie nie zrobię- tego bym się trzymał. Jeszcze jedno małe pytanie- czy przy tych "parametrach", na moim miejscu(pomijając, nielogiczną kolejność działań z mojej strony), zostali byście przy Kayano, czy wzięli coś innego(ew. wymiana na 2140, albo Nimbus może, by przeszła) ? Dzięki pozdrawiam jeszcze raz- cieszę się, że znalazłem tak fachowe forum, z tak pomocnymi i znającymi temat ludźmi-motoryzacyjne mogły by się często uczyć.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Zostałbym przy Kayano z nastawieniem, że nie są to Twoje ostatnie buty i że być może będziesz je musiał za jakiś dłuższy czy krótszy czas zmienić (oby dłuższy).
Mateusz L
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki wielkie! Tak też zrobię:) Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki serdeczne za pomoc:)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ