jakie buty do biegania-asics czy new balance?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam Was.
Potrzebuję pomocy przy wyborze butów. Biegam od dwóch lat. Mam stopę neutralną.
Od roku uprawiam canicross (czyli bieganie z psem), średnio biegamy jakieś 8-10 km, w tym 3,5 km bardzo szybko. Przeważnie biegamy po leśnych ścieżkach. Wcześniej miałam buty woolf cross trainer i były ok, ale już amortyzacja wysiadła. Teraz zastanawiam się nad asics nimbus, asics 1100, albo new balance 1010 MC. Co radzicie? Będę wdzięczna za wszelkie porady:)
Od roku uprawiam canicross (czyli bieganie z psem), średnio biegamy jakieś 8-10 km, w tym 3,5 km bardzo szybko. Przeważnie biegamy po leśnych ścieżkach. Wcześniej miałam buty woolf cross trainer i były ok, ale już amortyzacja wysiadła. Teraz zastanawiam się nad asics nimbus, asics 1100, albo new balance 1010 MC. Co radzicie? Będę wdzięczna za wszelkie porady:)
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Co tu można odpowiedzieć? To takie pytanie jak gdybyś zapytała się czy lepiej kupić Forda czy Opla.
Jednemu pasuje Ford innemu Opel.
Jednemu pasuje Ford innemu Opel.
-
- Dyskutant
Hej 
Asics czy New Balance- mysle ze na rynku jest wiecej marek ktore warto rozwazyc
Np za cene nimbusow mozesz sobie kupic przyzwoita pare trail pegasusow na goretexie, ktory na lesno- blotnych sciezkach na pewno nie zaszkodzi 
Co do nimbusa jest to typowy road-runner, bardzo mocno amortyzujacy, wiec na lesne sciezki bedzie za ciezki i za wolny. CO do serii 11.. jest to seria stabilizujaca wiec niezbyt wskazana jesli masz stope neutralna- a jesli juz koniecznie to rozejrzyj sie za wyzszym modelem z tej serii- np. 1140 albo 1150.
New Balance odpada calkowicie bo jest to tzw. but motion control czyli maksymalnie stabilizujacy dla duzych pronatorow- najgorszy wybor dla neutrali!!!
Ja bym rozwazyla buty z grupy trail- jesli chcesz zostac przy asicsach to moze 2150 trail /jednak tez jest to but stabilizujacy wiec chyba nie bardzo dla CIebie/, albo trabuco /2150 bedzie lzejszy/, trail attack- fajny, lekki bucik. new balance to model 909 jest dosc fajny,
Adidas kanadia- but bardzo lekki, fajny, ale typowo na lasy, pola, laki
choc moim osobistym wyborem bylby pewnie saucony progrid xodus albo ten wczesniej wspomniany pegasus trail gtx.
Mam nadzieje ze troche pomoglam
pozdrawiam

Asics czy New Balance- mysle ze na rynku jest wiecej marek ktore warto rozwazyc

Co do nimbusa jest to typowy road-runner, bardzo mocno amortyzujacy, wiec na lesne sciezki bedzie za ciezki i za wolny. CO do serii 11.. jest to seria stabilizujaca wiec niezbyt wskazana jesli masz stope neutralna- a jesli juz koniecznie to rozejrzyj sie za wyzszym modelem z tej serii- np. 1140 albo 1150.
New Balance odpada calkowicie bo jest to tzw. but motion control czyli maksymalnie stabilizujacy dla duzych pronatorow- najgorszy wybor dla neutrali!!!
Ja bym rozwazyla buty z grupy trail- jesli chcesz zostac przy asicsach to moze 2150 trail /jednak tez jest to but stabilizujacy wiec chyba nie bardzo dla CIebie/, albo trabuco /2150 bedzie lzejszy/, trail attack- fajny, lekki bucik. new balance to model 909 jest dosc fajny,
Adidas kanadia- but bardzo lekki, fajny, ale typowo na lasy, pola, laki

choc moim osobistym wyborem bylby pewnie saucony progrid xodus albo ten wczesniej wspomniany pegasus trail gtx.
Mam nadzieje ze troche pomoglam

pozdrawiam
-
- Stary Wyga
Mam neutalna stopę i po asicsach 1120 mam teraz 1150. Niby sprzeczność neutralna stopa i takie buty. Ale biorę je jak idę pobiegać po lasach z tym, że to raczej drogi i ścieżki bez ekstremów. Tam leży mi ich stabilizacja. Zresztą nie są wcale przesadnie stabilizujące jak seria 21xx. Ale to moje odczucia. Za to do tej pory okazały się trwałe.
Na lato raczej odradzałbym raczej buty z membraną goretex bo można się ugotować tzn. ja się gotuję.
Ale i tak najważniejsze to dobrać coś co pasuje.
Na lato raczej odradzałbym raczej buty z membraną goretex bo można się ugotować tzn. ja się gotuję.
Ale i tak najważniejsze to dobrać coś co pasuje.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tez biegam z psem no i po pewnym czasie wreszcie ,udalo mi sie tak z nim biegac jak przewiduje canicross. Bardzo podobne dystanse czasem wiecej, uzywam takich butowkarolina.rebel pisze:Witam Was.
http://www.newbalance.pl/katalog-produk ... 813at.html
ale jeszcze z 400 km i trzeba bedzie cos nowego i wlasnie sie zastanawiam nad butem
http://biegosfera.pl/shop/obuwie-tereno ... 4-men.html
jest tez wersja damska
Te new balance ktore wybralas sa bardzo ciezkie
Na siadajaca amortyzacje jest rada zeby troche starych butow pouzywac zmien wkladki
ja zmienilem na takie
http://olimpius.pl/wkladki-ironman-sport-plus.html
A przy okazji bardzo chetnie wymienie sie spostrzezeniami na temat biegania z psem
pzdr
andrzej/gdy
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Buty z goretexem to jest porazka, moze jak jest -20, chyba ze ktos lubi zaparzac sobie stopykaaamcia pisze:Hej
Asics czy New Balance- mysle ze na rynku jest wiecej marek ktore warto rozwazycNp za cene nimbusow mozesz sobie kupic przyzwoita pare trail pegasusow na goretexie, ktory na lesno- blotnych sciezkach na pewno nie zaszkodzi
pozdrawiam
pzdr
andrzej/gdy
-
- Dyskutant
Racja- na lato goretex to troche klops- sorry
wiec przelozmy ten post na listopad- grudzien
Ile postow tyle opinii- dobor butow to sprawa indywidualna- kazdy biegacz ma inne preferencje
Dlatego najlepsze co mozesz zrobic to wybrac sie do przyzwoicie zaopatrzonego sklepu, pomierzyc, popytac i kupic to co Ci bedzie najlepiej lezalo
Daj znac na co sie zdecydowalas i jakie sa Twoje odczucia
pozdrawiam

Ile postow tyle opinii- dobor butow to sprawa indywidualna- kazdy biegacz ma inne preferencje

Dlatego najlepsze co mozesz zrobic to wybrac sie do przyzwoicie zaopatrzonego sklepu, pomierzyc, popytac i kupic to co Ci bedzie najlepiej lezalo

Daj znac na co sie zdecydowalas i jakie sa Twoje odczucia

pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie mialem jestem generalnie przywiazany do NB - bo to sa buty ktore zakladam i dzialaja, moge je kupic dzien przez zawodami i nie ma problemówkaaamcia pisze:CrazyFLy- tez ostatnio patrzylam na te brooksy- powiedz czy miales /-as/ wczesniej buty tej firmy? SLyszalam, ze sa naprawde dobrej jakosci, a w Polsce jeszcze niestety marka nie ma wyrobionej pozycji...
Brooksy mialem w rece na nogach ale w nich nie biegalem, noga czuje ze but mi lezy a takie rzeczy sie czuje od razu.
Jesli chodzi na wyrobiona pozycje w Polsce - to chyba wiele super rzeczy w Polsce nie ma pozycji a duza czesc jedzie na marketingu i promocji i nie dotyczy to tylko butów.
Ja przerobilem kilka NB roznych modeli z jednym tzn tym w ktorym teraz biegam mialem problem reklamacyjny ( wada fabryczna) ale po wymianie na nowa pare jest git. Jak wiesz nie ma szans przebiec z 30 km i potestowac wiec musimy troche zaryzokowac i jestem sklonny to zrobic. Buty te brooksy wygladaja na solidne, w miare lekkie jak na trail, i szalenie wygodne jak na 30 minut w sklepie i na biezni mechanicznej.
pzdr
andrzej/gdy
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Póki co kupiłam nimbusy9, bo były w okazyjnej cenie i faktycznie czuć,że to buty do biegania po drogach, ale w lesie też całkiem dobrze się sprawdzają, bo biegam raczej po ubitych ścieżkach. Są zdecydowanie lżejsze od moich poprzednich Woolf cross trainer, więc nie narzekam, ale na pewno w najbliższej przyszłości poszukam sobie jakiś lżejszych i mniej amortyzujących bucików. I wtedy spojrzę jeszcze raz na modele, które polecacie. Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam wszystkich biegaczy:)
Pozdrawiam wszystkich biegaczy:)