Książki o bieganiu

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
sisi
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

dla tych co znaja jez.kastylijski polecam sklep el corte ingles  (www.elcorteingles.es), gdzie mozna robic zakupy przez internet i maja cale mnostwo ksiazek w zakresie lekkiej atletyki, maratonow, triatlonow....cena ksiazki zaczyna sie srednio od 15e niektore naprawde fajne (widzialm na wlasne oczy, przgladalam i sa sensowne) i gdyby nie te ceny nie na kieszen stypendysty to bym nawiozla...
sisi
PKO
Awatar użytkownika
Jarro
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

sisi -  chyba troche mnie przeceniasz. Przykro mi, ale akurat z kastylijskim u mnie cienko.
Jarro
sisi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ja nikogo nie przeceniam , ale przeciez jest pewnie jakis biegacz co to wlada tym jezykiem i moze chcialby...  to pisze jak wiem, no bo niech i inni skorzystaja, no nie?:)
sisi
Awatar użytkownika
ours brun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sisi, może dasz nam kilka lekcji biegowego kastylijskiego to zaczniemy kupować te książki :hahaha:
sisi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

bardzo prosze jak wroce do polski tj 17 IX to moge udzielac lekcji :) przydadza mi sie nowi uczniowie jako ze po rocznym stypendium bede bezrobotna:)  
sisi
Awatar użytkownika
gato
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sisi, czy możesz wyjaśnić różnicę między językami kastylijskim i hiszpańskim?

un abrazo
gato                                                
No confundas dos tazas de te con dos tetazas!
Awatar użytkownika
gato
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Właściwie to miałem napisać, że można już zamawiać II część książki Darka Sidora "Rekord".

"Debiut" był moim zdaniem rewelacyjny!
Nie mogę się doczekać kolejnych części (zapowiadają się jeszcze III i IV).
gato                                                
No confundas dos tazas de te con dos tetazas!
Exodus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

caryca pisze:ale mi czasu zajelo..... jakies ladne tygodni temu zakupilam sobie ksiazke 'the competitive runner's handbook' Bob Glover and Shelly-iynn Florence Glover,

Jest niesamowita, ludzie sa zalozycielami szkoly biegacza w NY i przygotowuja do Maratonu w NY, plany sa nie tylko dla 'elite' ale tez dla poczatkujacych, jest pelno wskazowek jak trenowac interwaly, gorki itp, jak sie przygotowac do biegu na 5,10k pol maratonu no i maratonu, wsumie 657 stron zaczyna sie od tzw' basic trening' poznjej szybkosc, planowanie treningow,trening pod dystans,maraton, pozniej pelno o.... motywacji, treningu 'mentalnym' , buty... taak bardzo wazne i  jedzonko +picie, rodzaje biegaczy (kobiety mlodzi, mistrzowie), taki mniej popularny .... kontuzje, no i inne treningi ktore mozna wplatac(silownia itd itp) Mi sie bardzo, bardzo podoba wydana jest przez pingwina ( www.penguinputnam.com)
chyba kupię polskie wydanie tej ksiezki , skoro polecasz...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A propos dyskusji o książkach, szukałem czegoś w internecie i zapomniałem że od czau jak zacząłem bieganie do dziś - google books się bardzo rozwinęło i książki które nie były kiedyś dostępne w sieci teraz są w dużym zakresie.

Książką od której na poważnie zaczęło się moje bieganie - był: MARATHON napisany przez Hala Higdona.
Wpiszcie w google "Hal Higdon Marathon" i chyba trzeci od góry będzie właśnie link do google books.

Jako recenzję tej książki, mogę tylko powiedzieć, że stosując trening z niej pobiegłem pierwszy (normalny) maraton w 2:57.

W ogóle ona jakoś mnie biegowo ukształtowała bo od tamtej przyjąłem pewne zasady "biegowej higieny" jak np długi niedzielny bieg.
Beatnik
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To ja może trochę z innej beczki.

"O czym mowie, kiedy mowie o bieganiu"
Jutro jest premiera w Polsce nowej książki Haruki Murakami'ego (chociaż książka została napisana w 2007). Chyba tego pana przedstawiać nie trzeba. Bardzo popularny pisarz w Polsce, uznana marka, a przy tym zapalony biegacz.

Obrazek

za merlin.pl
"W roku 1982 Haruki Murakami sprzedał jazzowy bar i poświęcił się pisaniu, a chcąc utrzymać się w formie, zaczął biegać. Po roku treningów przebiegł samodzielnie z Aten do Maratonu. Od tamtej pory zaliczył dziesiątki maratonów i kilka triatlonów, piszą między wyczynami kilkanaście cieszących się ogromnym uznaniem książek. W O czym mówię? rozważa wpływ biegania na swoje życie i przede wszystkim na pisarstwo. Książka ta jest po części rejestrem treningów, dziennikiem intymnym, pamiętnikiem z podróży, a po części wspomnieniami. Obejmuje czteromiesięczny okres przygotowań do Maratonu Nowojorskiego z roku 2005. Świat Murakamiego oglądany przez soczewkę biegania jest na zmianę zabawny i otrzeźwiający, radosny i filozoficznie zadumany, ale nade wszystko odkrywczy - zarówno dla tych, którzy biegają i nie czytają książek, jak i dla tych, którzy czytają i nie biegają."

Na razie czytałem tylko fragment w "Dzienniku", ale wydaje się, że może to być ciekawa analiza stanu umysłu biegacza, pewnej postawy, która jest bliska wszystkim, którzy zdecydowali się biegać.

ktoś zamierza przeczytać?
jacekj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:36
Życiówka w maratonie: 3:48:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W empikach już jest.
Druga książka Murakamiego za którą się zabieram, pierwsza była zupełnie nie o bieganiu i zupełnie innego gatunku ale przekonała mnie do tego autora.

Pozdrawiam
Jacek
Moniś
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czytałam. Polecam! Od pierwszego akapitu wchodzę w jego świat.
Monika
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć
Jeżeli był gdzieś już podobny temat w dziale melanż, prośba o skasowanie mojego tematu.
Chciałbym zapytać się was jakie polecacie książki, magazyny o bieganiu ??
Gdzie można jeszcze uzyskać ciekawe informacje na ten temat i dowiedzieć się o nowościach ??
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

masz gazetki miesięczniki BIEGANIE i RUNNERS WORLD...
bieganie prenumeruje.. runnersa przeglądam w empiku :P
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Książki Skarżyńskiego oraz coś ze strony www.innespacery.pl
Z miesięczników polecam Bieganie, Runner'sa można sobie odpuścić.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ