Pernamentne problemy z kostką...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:18
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Sam już nic nie wymyślę co zrobić z mją bolącą kostką, więc może ktoś z forum mi pomoże wskazać przyczynę/rozwiązanie...

Biegam od 2007 roku. W kwietniu 2008 nabawiłem się urazu kostki. Niby zdiagnozowano przeciążenie, ale tak naprawdę to doszło do zapalenia ścięgna mięśnia piszczelowego tylnego. Wyleczyłem (przynajmniej tak mi się wydawało) tą nogę i wróciłem do biegnia. Po około 7-8 tygodniach i dojściu do 60km tygodniowo (jestem amatorem;-)), znowu się powtórzyła historia z kostką... Zaleczyłem, pobiegłem półmaraton i zowu zaczęło boleć.puchnąć... Biegałem potem rekreacyjnie, lub nie biegałem wcale.

W zeszłym roku postanowiłem w końcu uporaćsię z tą nogą. Zgłosiłem się do ortopedy (to już był chyba z 5-6 ortopeda, z którym się konsultowałem ;-)), który ponownie zdiagnozował przewlekły stan zapalny ścięgna mięśnia piszczelowego tylnego. Po serii zastrzyków skierował mnie na fizykoterapię. Udało się wrócić do satnu bezbolesnego (w sumie 4 miesięcy beż żadnego biegania) i od grudnia zacząłem sobie znowu truchtać. W grudniu, styczniu 3-5 km na jeden wypad; luty to 7-8 km; teraz doszedłem do 10km i ból powrócił.

Sedno sprawy: cały czas biegam w butach Nike Vomero/Nike Trial Pegasus. Mam lekką pronację. Czy powracająca kontuzja to efekt złgo doboru obuwia? Czy za szybko zwiększałem dystans (do historii mojego biegania możecie wejść przez stopkę)?

Macie może dla mnie jakieś pomysły co dalje robić, bo ja do końca nie wiem na co się zdecydować... Przestać biegać? Kupić nowe buty (Myślę o Asicsach 2140/2150)? Załatwić sobie wkładki do istniejących butów? Znowu iść do ortopedy i powtórzyć rehabilitację?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za dobre rady/sugestie,
Lejek
PKO
adamo_0
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Moze byc tak , ze problem ze stopa ma przyczyne w stawach kolanowy/biodrowy i miesniach powyzej. Zaburzony ruch w tych stawach moze sie obiawiac kompensacja ze strony stawu skokowego.Wtedy zaleczasz objawy a nie niwelujesz przyczny. Wtedy nalezaloby popracowac nad ich wzmocnieniem i rozciagnieciem. A co z propriocepcja? Wytrzymasz w stabilnej pozycji w staniu na boso na jednej nodze z druga zgieta ok 90stopni w kolanie, z zamknietymi oczami i zalozonymi z tylu rekoma przez 20 sekund? Czy przypadkiem na tej chorej nodze jestes w stanie ustac krocej niz na zdrowej? Czy przy rozciaganiu czujesz, ze chora noga zachowuje sie "gorzej"? Gorzej rozciagniety posladkowy lub dwuglowy itp? Jak u Ciebie z robieniem systematycznie cwiczen sprawnosciowych i rozciagajacych? Duzo do myslenia daly mi porady znanej na forum biegowych Ewy Witek (taRuda) do ktorych podchodzilem na poczatku bardzo sceptycznie.
W moim przypadku 3 miesiace cwiczen wzmacniajacych miesnie (rowniez tulowia), rozciagajacych i rownowaznych zaczyna dawac rezultaty.
Sporo wartościowych cwiczen jest opisane w artykulach na tym portalu. Mozna sprobowac na wlasna reke. Najlepszym rozwiazaniem bedzie chyba pojsc do dobrego rehabilitanta ktory oceni stan ukladu ruchu (a jest wiele prostych cwiczen/metod) i zaleci odpowiednie cwiczenia.
Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć,

dzięki za poradę. Przed kolejną wizytą u ortopedy spróbuję więc innych metod:
- rozciąganie (szczególnie, że wydaje mi się, że mam w tym temacie najwięklsze braki/rezrwy);
- nowe buty (kupiłem Kayano 15).

Pozdrawiam,
Lejek
cyclingoo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ja tez mam z tym sciegnem problemy chociaz nie biegam
jak sie z tego na poczatku wyleczyłeś i potem?
być moze twój problem to słabość tego miesnia, na youtubie sa cwiczenia pod hasłem tibialis posterior, mozesz spróbować masazu
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

swojego czasu problem opuchniętych kostek udalo mi się zlikwidować moczeniem stóp w solance i porządnym rozgrzewaniem ich przed i po biegu
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak sie z tego na poczatku wyleczyłeś i potem?
Przerwa w treningu i zimne okłady (kupiłem sobie taki żel termiczny). Miałem kilka zabiegów Ortorehu (Wawa) za pierwszym razem. Teraz chodziłem do FizjoMedu(Kraków).

Dzięki za namiary na filmiki ;-). Wypróbuję ćwiczeń zaraz!

Pozdrawiam,
Lejek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ