Test Coopera a HRmax

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
szy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:01
Życiówka w maratonie: 3:19:17

Nieprzeczytany post

Cześć,

Mam pytanko - czy maksymalny puls, jaki uzyskałem w czasie wykonywania testu Coopera można Waszym zdaniem przyjąć za miarodajny HRmax? Test robiłem w dosyć mocnym dla mnie tempie, czułem się dobrze więc po 3 kółkach jeszcze trochę przyspieszyłem, jak zostało 20 sek do końca biegłem na maxa.

Tak wyglądał zrzut z forerunnera z biegu, zaraz po zatrzymaniu się puls mi się jeszcze podniósł o 3 bpm do 187.

Obrazek

Ze wzoru powinienem mieć HRmax 220-27=193.

Będę wdzięczny za opinię :)

pozdr
szy
PKO
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wg. mnie wszystko pasuje, tak naprawdę nie oblicza się na twardo 220-27=193.

Tu masz najdokładniejszy opis obliczania:

http://super-sylwetka.pl/220_minus_wiek.html
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

szy

Ten wzór jest statystycznie gorzej potwierdzony niż inne.
Tu masz przykłady wzorów:

http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=15&id=411

Ale - osobiście wątpię, żeby udało Ci się zrobić HRmax.

Z tego co opisujesz - to raczej się "opierdzielałeś" ;) - sorry.
20 sek to mało na rozpędzenie się. Musisz lecieć przez ileś minut na HRmax i kiedy myślisz, żę to już jest max - to musisz przyspieszyć. :) - samemu trudno jest się zmusić do takiego wysiłku.
Ja kiedyś po samotnym teście myślałem że mam HRmax 183 a kilka lat później na finiszu wyścigu (gdzie ścigałem się z kolegami) miałem 193. Spora różnica, nie ?
Trotyl
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 44:59

Nieprzeczytany post

Ja jak robiłem 5 minutowy test na HRMax wyszło mi 186 uderzeń, na koniec prawie zwymiotowałem, czyli niby dałem z siebie wszystko. Ale dwa tygodnie póżniej wyszedłem pobiegać do lasu i dopadła mnie burza, jak pieprznęło tak zacząłem po prostu uciekać a miałem pecha bo był długi podbieg i wtedy wyszło mi 193. Teraz też chcę sprawdzić HRMax przy teście Coopera
Obrazek
Awatar użytkownika
szy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:01
Życiówka w maratonie: 3:19:17

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: Z tego co opisujesz - to raczej się "opierdzielałeś" ;) - sorry.
20 sek to mało na rozpędzenie się. Musisz lecieć przez ileś minut na HRmax i kiedy myślisz, żę to już jest max - to musisz przyspieszyć. :) - samemu trudno jest się zmusić do takiego wysiłku.
Chyba dotknąłeś sedna :) Nic, następnym razem będę biegł finiszowe 1-2 kółka do przysłowiowego "zarzygania" :-)

pozdr
szy
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dokładnie, samemu naprawdę ciężko osiągnąć hrmax. Jeszcze miesiąc temu myślałem że jest to 202 bpm, ale biegnąć naprawdę ostry ostatni kilometr "zakresu" po deptaku (3:08/km) osiągnąłem 207 bpm i czuję że to nie jest ostatnie słowo
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

szy

dolaczam sie do przedmowcow na koneic powinienes zrobic sobie sprint do "odmowy" bo tu sie obijales :)

:)
gg 2097932 - kto pyta nie błądzi :)
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Musze sie wtracic. Hrmax na pewno nie osiagnales. Po 3min zaczales finisz, a 3' to troche za malo dla organizmu zeby osiagnac HRmax. Z badań wynika, ze test powininen trwac conajmniej 5-6min u osob malo trenujacych. Wytrenowani sa w stanie zrobic to szybciej gdyz ich organizm jest przygotowany do znoszenia maksymalnych obciazen. W szczegolnosci tyczy sie to zawodnikow na srednich dystansach. Wedlug mnie sie nie opieprzales tylko po 3' poziom twojego glikogenu byl rowny 0 wiec organizm zaczal pozyskiwac owy glikogen z bialek, a to reakcja trwa dluzej niz przetwarzanie glikogenu zmagazynowanego w miesniach i watrobie.
Ja obstawiam, ze twoj Hrmax bedzie bliski tego wylicznaego ze wzoru.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ