otarcia ud

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Proszę o pomoc i radę - otóż od pewnego czasu po biegu robią mi się dosyć paskudne zaczerwienienia wewnętrznej strony ud, w okolicach pachwin. Nie wygląda to jak typowe otracia. Jak biegnę to nawet za bardzo tego nie czuję ale po kąpieli czerwienieje i piecze, robią się też takie zgrubienia na skórze, a skóra staje się taka trochę lepka. Wygląda naprawdę paskudnie. Może to wina mydła? Stosuję protex. Bielizny używam typowo biegowej, czasami nogawki majtek mi się podwijają i może to z tego się bierze? Dodaję, że dosyć mocno się pocę. Z drugiej strony wcześniej takie przygody nie zdarzały mi się. Pomaga stosowanie zasypki dla dzieci. Po dniu albo dwóch mija. Może stosować spodenki z dłuższymi nogawkami? A może brakuje mi jakichś witamin?
Pomocy i z góry dziękuję!
PKO
ArekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A może po prostu zacznij biegać w normalnych majtkach a nie takich bokserkowych
Żeby biegać trzeba biegać, żeby biegać dobrze trzeba biegać z głową.
Awatar użytkownika
ooco
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wazelinka, wazelinka :hej: albo krem tłusty jak ci się wazelinka źle kojarzy :hejhej: posmarować przed treningiem i już. ja bez posmarowania sobie tej części ud nie ruszam sie w domu, niezależnie jakie bym miał majtki czy spodenki (luźne, obcisłe czy takie średnie, jak Fredzio lubi najbardziej ;))
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mi otarcia się robią tylko jak gatki mam kompletnie mokre i za bardzo się przegrzewam. Bywa też, że niektóre materiały tak uczulają. Proponuję gatki z większą wentylacją a do zaleczania maść do odparzeń dla niemowląt Baphanthen (maść nie krem!)
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

Jeżeli masz trudności z zagojeniem tego możesz zastosować Linomag albo Sudocrem. Są to jedne z najskuteczniejszych preparatów stosowanych dla bejbików. Poza tym w leczeniu można też zasypywać mąka ziemniaczaną są tacy którzy uważają ze na odparzenia, obtarcie itp skrobia jest najlepsza :hejhej:
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzięki za rady, spróbuję najpierw z tą wazeliną (głupio brzmi :hej: ). Lecę na badanie krwi, zobaczymy co tam we mnie siedzi.
Awatar użytkownika
PKDeath
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

albo obcisle spodenki zamiast gaci (kolega rugbysta mi to pokazal oni wszyscy maja uda jak filary w kosciele i robia im sie obtarcia:D) material obcisly jak lajkra.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja też mam potezne uda zacieram się nawet podczas jazdy na rowerze. Na te zaczerwienienia najlpeszy jest sudokrem.

Tompoz
Tompoz
Butu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mi się robią obtarcia w leginsach jak mam je za nisko. Może u Ciebie też jest w tym problem.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

;-) mi ostatnio przeszło - dawniej miałem zawsze po treningach większych niż 10km... (w lecie) - pomogła jak przypuszczam zima... i to że na pewien okres czasu w ogóle rezygnowałem z bielizny do biegania...

- teraz kupiłem "fachowe" majciochy z decatlonu - ten ichniejszy "topowy" model półbokserek i dla mnie są idealne... - "slipy" mnie zawsze obcierały - a półbokserki to prawie tak jak same legginsy - czyli sprawowały się świetnie. Myślę że jednak to sprawa indywidualna i trzeba próbować;-)

a doraźnie też ratowała mnie zasypka .. i chyba działała najlepiej ;-)
Szymon
Obrazek
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja dodam, że moje problemy z otarciami, odparzeniami w okolicach ud i pachwin skończyły się jak zacząłem nosić ten typ (Z góry przepraszam za obsceniczność!) slipek biodrowych:

Obrazek
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ostatecznie smarowałem otarcia sudocremem - pomogło po kilku dniach. Dzisiaj przed bieganiem posmarowałem uda wazeliną - obtarć nie ma! Dzieki za rady!
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
shnela
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 45.33.49

Nieprzeczytany post

BAMBINO!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
stf
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:30

Nieprzeczytany post

Kapitanie i jak? Wykryłeś coś dodatkowego? Jakieś nowe diagnozy albo metody walki?

Ja mam chyba tylko zwykłe otarcia, chociaż...
Mężczyzna, ur. 1980, wzrost 185 cm
* 10 km: 0h:46m:30s
* Półmaraton: 1h:50m
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ