Witam,
Od roku biegam, obecnie mam buty Brooks Ravenna 8 (dla osób pronujących) i to są moje pierwsze buty biegowe - więc nie mam za bardzo skali porównawczej.
Doświadczenie biegowe:
Zrobiłem 2 razy półmarataon (czasy 02h:01m i 01:55 - po płaskim). W tym roku 800km - głównie asfalt, jestem bardzo szczupły i mam małą masę. Chcę dalej wydłużać dystanse.
Ten rok bez większych kontuzji, choć kolano zdarzało się pobolewać kilkukrotnie.
Czas na zmianę butów, więc zacząłem się zastanawiać jaki typ byłby odpowiedni.
Co według Was, szanowni forumowicze, byłoby najbardziej wiarygodne/sprawdzające się jeśli chodzi o określenie 'stanu' tudzież 'rodzaju' stóp czy sposobu biegania:
1. Test chałupniczy - odcisk stopy - wskazanie na neutralną, analiza przetarcia obuwia - po zewnętrznej części podeszwy
2. Kolejna Analiza dynamiczna - bieg na bosaka w sklepie sportowym na bieżni i analiza nagrania (kamera chyba zwykła nie jakaś wysoko klatkowa) - Pan kierownik stwierdza zdecydowanie pronację na podstawie ułożenia stopy do środka w fazie wybicia i zakrzywionego ułożenia
3. Badanie (podoskopowe) w doświadczonej firmie zajmującej się m.in. sprzętem ortopedycznym i rehabilitacją.
Wynik - m.in. szpotawe kolana, nieznacznie dłuższa jedna noga, sama stopa neutralna
Zalecenia - buty neutralne z wykonanymi wkładkami
4. Ocena w sklepie dedykowanym dla biegaczy 'na oko' na podstawie chodu - wskazanie - buty neutralne
Pytanie, co byście zrobili na moim miejscu ? Ew. gdzie jeszcze spróbować szukać pomocy ?
W tym roku planuję zrobić kilka półmaratonów. Czy w moim przypadku w ogóle ma to tak duże znaczenie ?
Pozdrawiam,
N.
Jakie buty (pronacja czy neutral)
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Z tego co widzę, na forum często przewija się, u doświadczonych biegaczy, stwierdzenie,iż buty dla osób pronujących to raczej chwyt marketingowy niż jakiś cudowny środek. Jeśli tak, to rozumiem, że w moim przypadku nie powinno to mieć ogromnego znaczenia?
Albo inaczej, co lepiej w przypadku wątpliwości - buty neutralne czy stabilizujące ?
To może zapytam jeszcze inaczej, po Brooks Ravenna 8 (Ravenna sam w sobie podobno ma zaledwie lekkie wsparcie dla pronacji), który z butów Waszym zdanie będzie godnym następcą (a raczej charakteryzował się podobnymi cechami):
- Brooks Ghost 12 (neutralny)
- Brooks Ravenna 9
- Brooks Ravenna 10
- Brooks Adrenaline 19 GTS
Na nogach miałem dziś chyba z 8 par butów (w tym 3 pierwsze z powyższej listy) i brooksy Ghost 12 i Ravenna 9 w tej kolejności były najwygodniejsze (adidas, nike, mizuno czy asics w tej grupie cenowej nie sprawiały wrażenia komfortowych).
I na koniec, znów, jeśli wierzyć w marketingowe slogany, to pomiędzy modelem 10. i 9. w Ravennie zasadniczo zmieniło się wsparcie do stabilizacji (GuideRails ), i model 10. w przypadku niewielkiej nad pronacji nie stabilizuje ...
Albo inaczej, co lepiej w przypadku wątpliwości - buty neutralne czy stabilizujące ?
To może zapytam jeszcze inaczej, po Brooks Ravenna 8 (Ravenna sam w sobie podobno ma zaledwie lekkie wsparcie dla pronacji), który z butów Waszym zdanie będzie godnym następcą (a raczej charakteryzował się podobnymi cechami):
- Brooks Ghost 12 (neutralny)
- Brooks Ravenna 9
- Brooks Ravenna 10
- Brooks Adrenaline 19 GTS
Na nogach miałem dziś chyba z 8 par butów (w tym 3 pierwsze z powyższej listy) i brooksy Ghost 12 i Ravenna 9 w tej kolejności były najwygodniejsze (adidas, nike, mizuno czy asics w tej grupie cenowej nie sprawiały wrażenia komfortowych).
I na koniec, znów, jeśli wierzyć w marketingowe slogany, to pomiędzy modelem 10. i 9. w Ravennie zasadniczo zmieniło się wsparcie do stabilizacji (GuideRails ), i model 10. w przypadku niewielkiej nad pronacji nie stabilizuje ...
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
Ja to np lubię czarne buty, no chyba, że jest promocja na zalando, to mogę nawet kupić różowe.
A tak serio, kup buty WYGODNE.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
W krótkich, można rzec żołnierskich, słowachkatekate pisze:Ja to np lubię czarne buty, no chyba, że jest promocja na zalando, to mogę nawet kupić różowe.

Dzięki !