Pobieglem :)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
lucid
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

No wiec postanowilem wkoncu stracic kilka kilo, od paru miesiecy chodze do centrum sportowego i dzien w dzien (5-6 dni w tygodniu) jezdze/biegam? na orbitreku po 90-120 minut. Z pulsometrem, tetno okolo 140-145, na moj wiek (22 lata) chyba wrecz idealne do tych celow.

No ale zeby sobie troche zycie urozmaicic postanowilem wczoraj (ladna pogoda ;) pobiegac. I szok.. biegne 5 minut i tetno 175. Mysle sobie aha.. z takim tetnem padne po 10 minutach. Ale biegne dalej, no i ... Ostatecznie przebieglem 1:20, gdzie niestety tetno spadalo mi tylko do momentami do 160, wiec sporo za wysokie (a biegalem wooolno.)

Balem sie ze dzis z lozka nie wstane, ze wszystkie mozliwe sciegna sobie zerwalem wczoraj, ale nie jest zle, nogi bola, ale chodzic moge ;)

Na orbitrek dalej bede chodzil by walczyc z nadwaga, a pobiegalbym sobie tak srednnio raz w tygodniu dla kondycji, ale pytanie mam, czy to dobry sposob, by zyskac troche kondycji? Tzn tetno jest duuuzo za wysokie, tak sobie mysle ze jak bede biegal to z czasem zacznie spadac.

Czy lepiej sie tak nie 'katowac' bo tylko krzywde sobie zrobic moge? No wypada zaznaczyc ze po dobiegnieciu do domu i uspokojeniu troche organizmu wcale nie bylem jakos maxymalnie zmeczony i wycieczony.

Moja hipoteza: pobiegam tak raz w tygodniu to za 2 miesiace bede juz mogl sobie truchtac z normalnym tetnem w granicach 150, poprostu musze troche organizm przyzwyczaisc do tego rodzaju wysilku. Right?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobre postanowienie - tak trzymaj!

Biegasz jednak za szybko - szczególne jeśli chcesz zrzucić wagę - musisz ZWOLNIĆ. Ponieważ jak rozumiem dysponujesz pulsometrem - to masz łatwo nie przekraczaj 75% Hmax i będzie dobrze (moim zdaniem to 75 % to jest maksymalnie to co możesz biegać i to nie cały czas tylko dla poprawienia samopoczucia, że niby tak wolno biegasz). Najlepiej spala się tłuszczyk przy wolnym bieganiu ( tak jak na patelni za duży ogień wszystko spalisz nie wytopisz :hej: ).

Lepiej robić 2 - 3 biegania w tygodniu jedno to mało - ja wiem, że orbitrek - ale to inna motoryka i... no lepiej biegać w terenie - takie jest moje zdanie.

Powodzenia.

Pozdrawiam cieplutko tak na wypalenie tłuszczyku
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem

ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
lucid
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tx za szybka odpowiedz :) Narazie jednak mysle ze to centrum sportowe gdzie chodze spelni role spalacza tluszczu, a pobiegalbym tylko dla poprawienia ogolnej kondycji :)

Co do tetna dziwna jest ta sprawa, gdyz ja naprawde wolno bieglem. Mysle ze powodem jest brak przyzwyczajenia do biegania. Na orbitreku troche miesnie nog sobie wyrobic musialem, gdyz kiedys mialem problem zeby 10 minut przebiec bez zatrzymania :)

Z teorii rozumiem to tak- 60-75% HRmax idealne tetno do celow nazwijmy to fitness, 75-85% idealne tetno do poprawienia kondycji. Czyli teorytycznie najlepiejby bylo jakbym podczas biegania mial cos kolo 150-155, przynajmniej chociaz przez pierwsze 30 minut :)
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

1 w tyg to moze byc malo, lepiej 3, 4 to na razie max. Wymien niektore z dni w klubie na bieganie w terenie, poprawa kondycji bedzie duzo wieksza
Ten trening 75-85% stosuj na razie max 1 /tydz, a pozostale 1-3 staraj sie jak najwolniej. Przez pierwsze 5-6 treningow 160-170 bedziesz mial czesto ale tendencja powinna byc opadajaca.
Powodzenia!
Mateusz
Dare for more!
ODPOWIEDZ