Problemy z kręgosłupem a bieganie - czy można biegać po oper

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
EasyDor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Od razu zaznaczę, ze nawet nie jestem początkujący... nawet jeszcze nie zacząłem :)
Mój znajomy chce mnie wciągnąć w bieganie, a ja coraz bardziej dojrzewam do myśli że to naprawdę dobry pomysł. Mam jednak jeden problem: około 5 lat temu miałem operację kręgosłupa. Żadna poważna sprawa - ot dysk międzykręgowy "spłaszczył się" i trzeba go było usunąć, bo uciskał rdzeń. Najprawdopodobniej przyczyną takiego stanu było moje granie w kosza. Mam 181 cm a ważyłem wtedy circa 100 (taraz nawet parę kilo więcej...). Obciążenia zatem (szczególnie przy skokach) spore. Pytanie jest takie - czy przy zachowaniu rozsądku i dobrych butach (amortyzacja!) mogę bez obaw biegać?

PS. Lekarza spytam swoją drogą... chciałbym poznać opinię "biegaczy" a może osób które zetknęły się z podobnym problemem?

Pozdrawiam
<nowy> :)
...::: Budzi sie we mnie zwierze, ale to niestety prawdopodobnie leniwiec :::...
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Podstawa to wyrobienie gorsetu z mięśni wokół kręgosłupa.
Ćwiczenia są tutaj

Ale w Twoim przypadku dobrze jakby były one skonsultowane z jakiś rehabilitantem.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
ODPOWIEDZ