Buty 110 kg do szybkiego marszu

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Lukilca
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, postanowiłem zrobić coś z sobą i zacząłem wieczorami chodzić 4-7 km. Lecz zaczęły doskwierać bóle stóp i kolan. Nie użyłem żadnego specjalnego obuwia ale myślę że amortyzacja mi potrzeba. Co doradzić możecie do takiego łażenia tempo narażone 6 km/h stopa neutralna/lekko promującą.
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
fangss
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:22

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Potrzeba ci redukcji masy (zmianą diety), a nie cudownych butów.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
Lukilca
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 31 sie 2024, 23:49 Potrzeba ci redukcji masy (zmianą diety), a nie cudownych butów.
Oczywista oczywistość ale by się przemieszczać chyba mogę to robić w bardziej komfortowy sposób?
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jest szkoła, która twierdzi, że zwiększanie amortyzacji w bucie bardziej szkodzi niż pomaga (jest odczycie komfortu, ale obciążenie stawów jest większe niż w bucie twardszym, bo mocniej walimy kopytem o podłoże nie czując tego 'konsekwencji'). Skłaniam się w tą stronę, ale moje zdanie do niczego ci się nie przyda, bo ważę 65 kg.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po przebiegnięciu ~700km w moich Pegasus 38 'przekowertowałem' je na buty do chodzenia i są moim zdaniem do tego celu bardzo dobre, pięta ma wysoki stack i jest sprężysta ale zarazem nie jest wybitnie miękka, przez co but fajnie sprężynuje przy dynamicznym chodzie.

Nie przeginałbym z amortyzacją, to zawsze strata energii a jednak uderzenia jakie przyjmuje nasz układ ruchowy przy chodzie to zupełnie inny rząd wielkości niż przy biegu.

Natomiast wydaje mi się że ból pozostanie na jakiś czas, to prawdopodobnie brak (jeszcze) adaptacji nóg, a nie kwestia obuwia - co nie zmienia faktu że warto kupić coś wygodnego.
ODPOWIEDZ