Koniec biegania, przesiadka na orbiterek.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Czy jak zrobiłem juz etap budowania bazy kondycyjnej na 20 min biegania i ze względów zdrowotnych już na stałe muszę się przesiąść na orbiterek to czy kontynuować budowanie bazy od momentu w którym zakończyłem bieganie czy od nowa budować znowu bazę tlenowa??? Chodzi mi o to że orbiterek to nie do końca to samo co bieganie ale też w sumie podobne no i wiadomo że bieganie lepiej robi bazę tlenowa a orbiterek słabiej więc nie wiem czy od zera budować teraz bazę na orbiterku czy jednak normalnie dalej kontynuowac treningi tylko nie za pomocą biegania tylko za pomocą orbiterku??
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49:26
Wydaje mi się, że trochę źle rozumujesz, baza, czyli treningi tlenowe wykonujesz cały czas. Jedyna modyfikacja to dodanie jednostek intensywniejszych w okresie bliższym zawodów, czy też z fizjologicznego punktu widzenia, kiedy poprawiając "dół" niewiele zyskujesz, i wtedy zaczynasz poprawiać "górę". Dół/góra, czyli wolne bieganie/ szybkie bieganie. Innymi słowy kontynuuj to co robiłeś. Jak czujesz, że zamulasz to dodaj sobie jeden raz na tydzień trening krótszy, za to intensywniejszy. A z czasem nawet dwa razy na tydzień.
Pozdro.
Pozdro.
-
- Dyskutant
Czyli uważasz że jak mam bazę tlenowa wykonana już na około ponad 20 minut to mogę już śmiało dodawać do tego interwały na orbiterku?? Od kiedy w ogóle się włącza właśnie dodatkowe elementy do biegania/orbiterku bo słyszałem że najpierw trzeba wykonać bazę na jakiś tam dystans i dopiero robić treningi do tego interwałowe.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49:26
Skąd wniosek, że masz zrobioną bazę tlenową na 20 minut? Taki był tytuł planu który wykonywałeś? Nie ma liczb określających że masz coś zrobione, np bazę tlenową. Masz założenia treningowe, wykonujesz te założenia i wierzysz, że przybliżają Cię do celu. Jeśli wykonywałeś jakiś plan, to po prostu nadal go realizuj.
-
- Dyskutant
Czyli przesiadając się na orbiterek nie muszę od nowa zaczynać treningów w sensie od zera tylko kontynuować ale już nie biegajac a ćwicząc na orbiterku? Jakąś tam bazę tlenowa już wyrobiłem bo nawet widzę po sobie jak znoszę wysiłek i jak wolny mam puls ale nie wiem czy na orbiterku można kontynuować czy od nowa wyrabiać trening tlenowy... Chodzi mi o to aby baza tlenowa nie pogorszyła się skoro bieganie a orbiterek to różne grupy mięśniowe...
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Stary, primo: to jest 'orbitrek', a nie 'orbiterek'. Secundo: bieganie w terenie, a używanie tego sprzętu to dwie różne bajki.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.