Maseczka antysmogowa do biegania
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 46:29
- Życiówka w maratonie: 3:41:11
Cześć,
Mieszkam w mieście gdzie niestety jakość powietrza zaczyna się psuć, bo nadchodzi sezon grzewczy i po wyjściu na dwór dziś rano o 3:00 miałem wrażenie, że stoję koło ogniska.
Czy możecie polecić jakieś bardzo dobre sprawdzone maseczki antysmogowe do biegania?
Czy może w ogóle takich maseczek się nie stosuje?
Pozdrawiam
Mieszkam w mieście gdzie niestety jakość powietrza zaczyna się psuć, bo nadchodzi sezon grzewczy i po wyjściu na dwór dziś rano o 3:00 miałem wrażenie, że stoję koło ogniska.
Czy możecie polecić jakieś bardzo dobre sprawdzone maseczki antysmogowe do biegania?
Czy może w ogóle takich maseczek się nie stosuje?
Pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
Dobra maska antysmogowa (np. z z filtremem N99) bardzo utrudnia oddychanie (najbardziej wdychanie). Na spacery powiedzmy ok, jeśli komuś nie przeszkadza wygląd sub-zero .
Na bardzo powolnym rozbieganie (I zakres) możn sie przyzwyczaić (ale komfort obniżony). Przy mocnym treningu typu szybkie odciniki typu np.10x400m, albo 5x1km - obstawiam, że albo zawodnik ściągnie maskę na poczatku treningu, albo może być poddany mocnemu niedotlenieniu (co raczej jest bardziej ryzykowne niż bieganie bez maski).
Na bardzo powolnym rozbieganie (I zakres) możn sie przyzwyczaić (ale komfort obniżony). Przy mocnym treningu typu szybkie odciniki typu np.10x400m, albo 5x1km - obstawiam, że albo zawodnik ściągnie maskę na poczatku treningu, albo może być poddany mocnemu niedotlenieniu (co raczej jest bardziej ryzykowne niż bieganie bez maski).
----------------------------------------------------------
1440miles
1440miles
-
- Rozgrzewający Się
Cześć,
Staram się teraz już nie biegać jakoś wyjątkowo szybko tylko na ile zdrowie i kondycja pozwala
Aktualnie mój kalendarz treningowy wygląda tak:
1. Poniedziałki 21km w czasie 5:00 - 6:00/km zależy od samopoczucia.
2. Wtorek-niedziela 10km w czasie 5:00 - 6:00/km zależy od samopoczucia.
3. Pierwsza sobota miesiąca 31km w czasie jak mam ochotę kompletnie nie przywiązuje uwagi do czasu.
Kiedyś miałem maseczkę ale strasznie mi usta pękały - bo robiła się z czasem mokra i usta mokre itd..... myślałem, że może coś poszło do przodu i ktoś coś fajnego wymyślił, bo smog coraz większy
Staram się teraz już nie biegać jakoś wyjątkowo szybko tylko na ile zdrowie i kondycja pozwala
Aktualnie mój kalendarz treningowy wygląda tak:
1. Poniedziałki 21km w czasie 5:00 - 6:00/km zależy od samopoczucia.
2. Wtorek-niedziela 10km w czasie 5:00 - 6:00/km zależy od samopoczucia.
3. Pierwsza sobota miesiąca 31km w czasie jak mam ochotę kompletnie nie przywiązuje uwagi do czasu.
Kiedyś miałem maseczkę ale strasznie mi usta pękały - bo robiła się z czasem mokra i usta mokre itd..... myślałem, że może coś poszło do przodu i ktoś coś fajnego wymyślił, bo smog coraz większy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Na twoim miejscu pojechałbym biegać _poza_ to miasto. Nie wiem jak można biec w masce (nawet bardzo powoli), no ale ja z tych co dostali mandat za brak (w sklepie).
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
-
- Rozgrzewający Się
Cześć,
Przepraszam, że się tyle nie odzywałem ale trochę pracy miałem. Trochę lipa bo myślałem, że od Smogu to są maseczki do biegania, bo wiem, że od COVID to nie było, bo muszą mocniej filtrować wirusy ale, że do smogu nie ma to jestem zdziwiony
Przepraszam, że się tyle nie odzywałem ale trochę pracy miałem. Trochę lipa bo myślałem, że od Smogu to są maseczki do biegania, bo wiem, że od COVID to nie było, bo muszą mocniej filtrować wirusy ale, że do smogu nie ma to jestem zdziwiony
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Skoro i tak przez około 2h biegniesz, to zdecydowanie warto wyjechać poza miasto.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
https://wykop.pl/wpis/68016763/ktos-jes ... #241694235
Kilka razy temat na wypoku był wałkowany. Enron biega w Krakowie całą zimę z takim zestawem jak tłumaczy i żyje :D
- Biegający Palacz
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 50:58
- Życiówka w maratonie: 4:24:10
Biegać w masce, ja pier.......
Bieganie to jedyna rzecz, która sprawia mi radość w życiu
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Urok znam, mieszkałem tam 6 lat (im dłużej, tym dalej od centrum). Tylko, że wtedy nie biegałem. Jednak wolę u siebie, na prowincji.