Kiedy zacząć trenować

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Rympał
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć!

Dwa tygodnie temu zacząłem znów biegać po 30 latach przerwy. Wcześniej jeszcze w podstawówce biegałem sporo ( zawody dla dzieci etc)

Postanowiłem sobie pobiegać 5km w terenie że sporymi górkami.

Pierwszy tydzień męczarnia:)
Ledwo udało się przebiec w 32 minuty.
Po 6 sesjach ( ta sama trasa) udało mi się zejść bez wiekszego bólu do 25minut.
Trochę poczytałem o treningu bo bardzo chciałbym zejść do 20 minut ( rok,dwa?) ale mam wątpliwości czy powinienem zaczynać jakiś trening interwałowy czy jest na to za wcześnie i lepiej po prostu dalej biegać ile sił w płucach?

Pozdrawiam!
New Balance but biegowy
Świeżak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 10k to za długo
Życiówka w maratonie: Pobiegnę po 40tce.

Nieprzeczytany post

Rympał pisze: 22 sie 2021, 00:19 Cześć!

Dwa tygodnie temu zacząłem znów biegać po 30 latach przerwy. Wcześniej jeszcze w podstawówce biegałem sporo ( zawody dla dzieci etc)

Postanowiłem sobie pobiegać 5km w terenie że sporymi górkami.

Pierwszy tydzień męczarnia:)
Ledwo udało się przebiec w 32 minuty.
Po 6 sesjach ( ta sama trasa) udało mi się zejść bez wiekszego bólu do 25minut.
Trochę poczytałem o treningu bo bardzo chciałbym zejść do 20 minut ( rok,dwa?) ale mam wątpliwości czy powinienem zaczynać jakiś trening interwałowy czy jest na to za wcześnie i lepiej po prostu dalej biegać ile sił w płucach?

Pozdrawiam!
Cześć, witaj na forum. Po pierwsze - gratuluję powrotu do takiej a nie innej formy aktywności.
Czy przejrzałeś wątek 30 minut ciągłego biegu - i co dalej?? :oczko:
Jeśli nie, to warto rzucić na niego okiem. Jak będziesz miał wątpliwości do tego co sugeruje artykuł w pierwszym poście w/w wątku - daj znać, na pewno ktoś Ci tu odpowie!
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Pierwsze dwa -trzy miesiące zdecydowanie ważniejsza jest konsekwencja i regularność niż plan treningowy. W skrócie będziesz się poprawiał od jakiegokolwiek biegania, byle regularnego. Więc na razie olej plany i staraj się cieszyć bieganiem, możesz stopniowo wydłużać dystans. A później zacznij się wdrażać w jakiś plan treningowy, jeśli będziesz chciał poprawiać dalej wyniki.
The faster you are, the slower life goes by.
Rympał
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Super! Dziękuję chłopaki za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie!
ODPOWIEDZ