To mój pierwszy post więc i się przywitam: cześć
Sprawa wygląda następująco:
Daaaawno temu trenowałem rożne posty i biegałem na treningach po ok 30-40km tygodniowo (w tym 1x 24km). Obecnie wiele lat później myślę o tym aby do tego wrócić ale mam kilka pytań:
- Chodzę w butach minimalistycznych (vivo barefoot) więc nie wyobrażam sobie biegania w obcasach o.O Czy to ktoś ma exp w bieganiu w takich butach?
- Macie jakiś sposób by bardziej skupić się na audiobookach? Ja po 2min totalnie odpływam i jestem myślami gdzieś indziej.
- Jakiś tracker/motywator dla początkujących?
Dzięki
Nie lubię biegać a chcę zacząć
- Poranny Biegacz
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:41
- Życiówka w maratonie: 2:37:41
- Kontakt:
1) Wybierz buty w których będzie Ci się wygodnie biegało. Że Ci się dobrze chodzi w minimalsach, nie znaczy że bieganie będzie przyjemne (stawiam funt kłaków że nie) Na pięcie nie polądujesz, więc w takich minimalsach Twój bieg będzie wyglądał jakbyś pląsał po rozżarzonych węglach - bardziej nieśmiałe pląsanie niż spokojny, pewny bieg.
2) Tu Ci nie poradzę z audiobookiem, ale jeśl nie biegałeś długo to daj sobie chwilę na poznanie ciała w biegu i obserwowanie go zamiast uciekać myślami w audiobook od którego też uciekasz myślami.
3) "Płaczesz?- nie rób! Robisz - nie płacz:)" Tracker to oczywiście strava, a motywacja zewnętrzna to ściema.
2) Tu Ci nie poradzę z audiobookiem, ale jeśl nie biegałeś długo to daj sobie chwilę na poznanie ciała w biegu i obserwowanie go zamiast uciekać myślami w audiobook od którego też uciekasz myślami.
3) "Płaczesz?- nie rób! Robisz - nie płacz:)" Tracker to oczywiście strava, a motywacja zewnętrzna to ściema.
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
W Vivo barefoot nie, ale w Merrelach swego czasu biegalem.Psammer pisze:- Chodzę w butach minimalistycznych (vivo barefoot) więc nie wyobrażam sobie biegania w obcasach o.O Czy to ktoś ma exp w bieganiu w takich butach?
Moim zdaniem to niepotrzebne robienie sobie pod gore.
Bardzo lubie zerowy drop, ale wole stanowczo biegac np. w Altrach Escalante niz takich minimalsach.
To proste: darowac sobie wszelkie dzwiekowe przeszkadzajki.- Macie jakiś sposób by bardziej skupić się na audiobookach? Ja po 2min totalnie odpływam i jestem myślami gdzieś indziej.
Super sie odplywa przy wlasnych myslach w czasie biegania.
Motywacji szukaj w sobie. Moim skromnym zdaniem.- Jakiś tracker/motywator dla początkujących?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Biegam od czasu do czasu (gdy biegam na płaskim) w starych zdartych Merrelach Trail Glove, dawniej biegałem też w Vapor Glove.
Zależy jaki ma być cel tego biegania. Jeśli dla samej przyjemności, to można w takich minimalach ale nie wiem jak u Ciebie z mięśniami stóp i z kondycją. Jeśli kondycja znacznie przewyższa muskulaturę stóp, to można łatwo i szybko zrobić sobie kontuzję w sopie. Normalnie to potrzeba do roku stopniowego przestawiania się na tak minimalistyczne obuwie. Polega to na stopniowym zwiększaniu km w minimalach ORAZ chodzenia na co dzień w butach z elastyczną podeszwą lub boso.
Zależy jaki ma być cel tego biegania. Jeśli dla samej przyjemności, to można w takich minimalach ale nie wiem jak u Ciebie z mięśniami stóp i z kondycją. Jeśli kondycja znacznie przewyższa muskulaturę stóp, to można łatwo i szybko zrobić sobie kontuzję w sopie. Normalnie to potrzeba do roku stopniowego przestawiania się na tak minimalistyczne obuwie. Polega to na stopniowym zwiększaniu km w minimalach ORAZ chodzenia na co dzień w butach z elastyczną podeszwą lub boso.
- Psammer
- Rozgrzewający Się
Dzięki!
Merrell i nawet mają spoko rozmiarówkę (mój to 49).
Chodzę w „minimalach” od 2 lat więc i jak już zacząć biegać to może i w takich. Użyję na teraz moich letnich butów (Vivo Primus lite) i jak będzie ok to Merrell.
Wolę tracker na ręce niż telefon (skoro bez audiobooków) - jakieś rekomendacje?
Merrell i nawet mają spoko rozmiarówkę (mój to 49).
Chodzę w „minimalach” od 2 lat więc i jak już zacząć biegać to może i w takich. Użyję na teraz moich letnich butów (Vivo Primus lite) i jak będzie ok to Merrell.
Wolę tracker na ręce niż telefon (skoro bez audiobooków) - jakieś rekomendacje?
- przemekEm
- Zaprawiony W Bojach
No to masz pełne spectrum zegarków. Pytanie na ile lubisz statystyki, analizę, itd. Najlepsze platformy mają Polar i Garmin, coś taniego z tych producentów powinno być wystarczające, dodatkowo automatycznie dane mogą lądować w Stravie czy jakiejś innej aplikacji zewnętrznej. Coros wypada korzystniej cenowo, ale oni mają aplikację w telefonie, miałem na początku tani zegarek Mio z apką tylko w telefonie, to mnie to strasznie denerwowało, ale pewnie apka Corosa jest lepiej dopracowana. Na temat Suunto za dużo nie wiem, to się nie będę wypowiadał.Wolę tracker na ręce niż telefon (skoro bez audiobooków) - jakieś rekomendacje?
Co do minimalistycznych, to ja długo grałem w nogę i byłem przyzwyczajony do butów z cienką podeszwą - zacząłem biegać w halówkach, ale jednak dopóki nie wypracujesz odpowiedniej naturalnej amortyzacji, można się trochę uszkodzić. Szybko się przesiadłem na coś innego, bo stawy dostawały na początku w kość. Co innego chodzić czy grać w piłkę, co innego biegać. Teraz biegam w Altrach Escalante i te jak najbardziej polecam, chociaż jak zaczynasz, lepiej wziąć coś bardziej amortyzowanego - sprawdź jaką częścią stopy lądujesz, jak przód/środek, to pewnie Altry ujdą, jak jednak pierwsza ląduje pięta, to jest zbyt duże ryzyko zrobienia sobie krzywdy i lepiej przechodzić stopniowo na buty odchudzone i zacząć może nie od butów takich typowo piętochronnych, ale np. Saucony Freedom, to fajny but, który ma sporo amortyzacji, ale równo rozłożonej. Ja miałem go wcześniej i dobrze go wspominam, poza jednym mankamentem, a mianowicie zbyt delikatnej cholewce, przez co szybko miałem dziury na palcach.
- Psammer
- Rozgrzewający Się
Czy np https://www.polar.com/pl/produkty/zegar ... Polar-M430 jest ok? Albo jego (dużo?) starsza i tańsza wersja https://productz.com/pl/polar-m200/p/qaYV ?przemekEm pisze:No to masz pełne spectrum zegarków. Pytanie na ile lubisz statystyki, analizę, itd. Najlepsze platformy mają Polar i Garmin, coś taniego z tych producentów powinno być wystarczające, dodatkowo automatycznie dane mogą lądować w Stravie czy jakiejś innej aplikacji zewnętrznej. Coros wypada korzystniej cenowo, ale oni mają aplikację w telefonie, miałem na początku tani zegarek Mio z apką tylko w telefonie, to mnie to strasznie denerwowało, ale pewnie apka Corosa jest lepiej dopracowana. Na temat Suunto za dużo nie wiem, to się nie będę wypowiadał.Wolę tracker na ręce niż telefon (skoro bez audiobooków) - jakieś rekomendacje?
Spróbuję w moich letnich minimalistycznych i dam znać.Co do minimalistycznych, to ja długo grałem w nogę i byłem przyzwyczajony do butów z cienką podeszwą - zacząłem biegać w halówkach, ale jednak dopóki nie wypracujesz odpowiedniej naturalnej amortyzacji, można się trochę uszkodzić. Szybko się przesiadłem na coś innego, bo stawy dostawały na początku w kość. Co innego chodzić czy grać w piłkę, co innego biegać. Teraz biegam w Altrach Escalante i te jak najbardziej polecam, chociaż jak zaczynasz, lepiej wziąć coś bardziej amortyzowanego - sprawdź jaką częścią stopy lądujesz, jak przód/środek, to pewnie Altry ujdą, jak jednak pierwsza ląduje pięta, to jest zbyt duże ryzyko zrobienia sobie krzywdy i lepiej przechodzić stopniowo na buty odchudzone i zacząć może nie od butów takich typowo piętochronnych, ale np. Saucony Freedom, to fajny but, który ma sporo amortyzacji, ale równo rozłożonej. Ja miałem go wcześniej i dobrze go wspominam, poza jednym mankamentem, a mianowicie zbyt delikatnej cholewce, przez co szybko miałem dziury na palcach.
Dzięki!
[edit]
FCK! Ukruszyłem sobie zęba, poszedł do wyrwania więc testy odłożone na kilka dni