Wysokie tętno, niskie tempo

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
rido
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzień dobry wszystkim forumowiczom :)
Aktualnie przygotowuję się do wojska i moim celem jest przebiec 3 km w jak najlepszym czasie, najlepiej ok 13 minut. W związku z tym od 1,5 miesiąca zacząłem biegać. Na początku był problem z przebiegnięciem 3 km, ale w miare z upływem czasu udawało się przebiec i poprawiać czas. Problem w tym, że od jakiegoś czasu wszystko stanęło w miejscu i aktualnie 3km przebiegam w 16:40 min. Problem polega na tym, że jak widzicie nie jest to porywajace tempo, a puls praktycznie przez cały bieg mam bardzo wysoki. Mam 28 lat czyli mój hr max to +- 192 a ja praktycznie od 3 minuty biegu jestem w tętnie od 160-190. Średnia to 174 według wskazań opaski. Jakie wskazówki co do polepszenia czasu byście mi dali ? Zmniejszyć tempo to trochę bez sensu bo ono jest nie okłamujmy się słabe. A moze przebiegać 3x 1 km w lepszym tempie ale z przerwami ? A moze dalej trenować tak jak teraz i czekać na efekty? Bardzo proszę o porady :)
New Balance but biegowy
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Brakuje bazy. Zwolnij, zwolnij jeszcze bardziej zwolnij, biegaj więcej, częściej i jeszcze więcej. Efekty przyjdą z czasem.
Bo jak rozumiem twoje obecne bieganie polega na ciągłym próbowaniu, w ile dziś przebiegnę 3km?

To zacznij biegać po 10km, na tyle wolno żebyś dał radę je przebiegać bez dużej zadyszki. Co najwyżej nogi będą boleć.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
rido
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ogólnie tak troche jest tzn nie patrze co chwile na zegarek jaki czas mam, ale po tych 3 km jak widze czas i brak progresji to troche zaczyna denerwować. Co do częstotliwosci treningów to staram się tak 3 razy w tygodniu biegać na zasadzie 1 dzien biegu 1 dzien przerwy. Zwiększyć częstotliwość ?
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na początek zwiększaj kilometraż, później częstotliwość, w zależności jak będziesz się czuł czyli regenerował.
Tutaj czas twojego treningu ma podstawowe znaczenie.
rido
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rozumiem, czyli przykładowo biegać sobie 4 km ale w tempie szybkiego marszu praktycznie ?
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie, dalej nie rozumiesz.

Idź pobiegaj, wolno, tak z 45 minut. A jak nogi za mocno nie będą boleć, to przy następnych zwiększaj czas. Aż dojdziesz do 60 minut.
Jak po 3 takich biegach tygodniowo będziesz się czuł OK. To jeden w tygodniu zrób szybszy.
rido
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok tak zrobię. Dzięki wielkie!!
ODPOWIEDZ