Ból pleców u początkującego

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Brodato
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie wszystkich!
Od pewnego czasu poszukuję fachowej pomocy związanej z bieganiem. Jestem tu zupełnie nowy, więc napiszę kilka słów o sobie. Mam 24 lata, nie uprawiam sportu wyczynowo, jednakże biegi zawsze mnie pociągały, lecz niestety nigdy nie robiłem tego regularnie. Kilka tygodni temu postanowiłem to zmienić. Byłem pełen entuzjazmu, ponieważ jeszcze dwa lata temu bieg na dystansie 7-8 km nie stwarzał mi problemów. Niestety teraz po rozpoczęciu lekkich treningów pojawiła się uciążliwa dolegliwość: ból w dolnej części kręgosłupa po przebiegnięciu ok. 1000 m. Nie ukrywam, że stanowi to dla mnie zaskoczenie bowiem całą jesień i zimę starałem się aktywnie spędzać czas na sali gimnastycznej grając w piłkę i przez te kilka miesięcy nie miałem żadnych problemów. W związku z tym chciałbym zapytać: Czy mam po prostu za słabe mieśnie kręgosłupa (jeśli tak to jak to zmienić nie robiąc sobie krzywdy) czy może powinienem zgłosić się do lekarza?
Z góry dziękuję za pomoc
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ćwiczenia na mięśnie wokół kręgosłupa   tutaj
Jak problemy z kręgosłupem, to dbać o wymianę w porę butów na nowe a nie czekać aż w bieganych zrobią się dziury w podeszwach.:oczko:
Nie zaszkodzi także zadbać o ich odpowiedni dobór
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
ODPOWIEDZ