Pierwszy bieg 10 km co zjeść

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
aga123@
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, w sobotę biorę udział w pierwszym moim życiu biegu na dystansie 10 km. Bieg rozpoczyna się o godzinie 15.30. Proszę napiszcie jak dobrze się odżywić przed tym biegiem. Co zjeść na kolację w piątek i o której, oraz co na śniadanie w dniu biegu i o której. Czy jeść jeszcze jakiś obiad w sobotę i o której najpóźniej. Zależy mi na dobrej formie w moim debiucie.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Artix
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55:00

Nieprzeczytany post

Nie zmieniaj swoich nawyków żywieniowych jeśli masz porę śniadania 2 śniadania obiadu to trzymaj się tego. Powiedzmy na 2h przed biegiem nie objadaj się i tyle. 10 km to raptem godzina plus minus 15 min jak masz wybiegany taki dystans to nawet pić się nie chce. Przynajmniej ja tak mam za tydzień też biegnę dyche ale i tak gdyby nie te zawody to bym go pobiegł bo to normalny dystans treningowy. Jedynie zamieniam trening sobotni z niedzielnym bo w sobotę wypada mi dycha a bieg jest w niedziele. Ja sobotnie dychy biegam z rana po koktajlu owocowym wracam i jem śniadanie.
Weź sobie na wszelki wypadek żel lub batonik energetyczny jak by ci cukier spadł.
Powodzenia w biegu

Wysłane z mojego SM-G930F .
aga123@
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję, za informację, trochę się stresuje bo to mój debiut. Czytałam też że dobrze zjeść makaron, kilka godzin przed biegiem. Czy macie jakieś inne porady?
Slimak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zjedz coś z rana, byle nie dużo, pij co nieco i tyle. Wyśpij się.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

aga, te rady które czytałaś dotyczą prawdopodobnie maratonu, a w kazdym razie na tyle długiego wysiłku, gdzie problemy energetyczne mogą mieć znaczenie. O ile nie będziesz biec naprawdę mocno (w sensie, że "do porzygu" :) ) to nie musisz zmieniać zasad żywieniowych wogole. A jesli "do porzygu" to musisz mieć poprostu pusty żołądek.
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam dobrze pisze. Jeśli nie będziesz się głodzić przez dni poprzedzające start i będziesz dobrze odżywiona i wypoczęta, to na starcie 10km możesz stanąć dość lekko. Najpewniej lepiej na tym wyjdziesz, nawet gdyby miało zabraknąć trochę "paliwa" na koniec biegu, co mało prawdopodobne, niż gdy będziesz ociężała i z żołądkiem pełnym kluchów.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
marcingebus
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja bym zwrócił uwagę na dwa aspekty:
1. Zmiana diety w dniu startu czy dzień przed, to proszenie się o kłopoty. Jeśli będzie to coś nowego dla Ciebie, to nie do końca wiesz jak organizm zareaguje.
2. Zmiana diety może spowodować, że twój organizm będzie próbował cię nakłaniać, aby się wypróżnić w innych porach niż to robi zazwyczaj. Będzie źle jak trafi na okres biegu.

I jak koledzy napisali, 10km to jedynie problem z woda może być, ale zależy od temperatury.
Blog: https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php ... 79&start=0
Komentarze:https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=56280
Test Cooper'a (12minut): 2.31km (asfalt, bez atestu) 2019-05-28
ODPOWIEDZ