Hej.
Od kiedy wyszło słońce i temperatura zrobiła się o wiele przyjemniejsza to postanowiłam zacząć biegać. Jednak pomimo dobrych i wygodnych butów, niezbyt szybkiego tempa i rozgrzewki przed bieganie odczuwam dyskomfort w kolanach, a mianowicie w rzepce. Nie chce się przeforsowywać ani robić tego na siłę, dlatego proszę o Waszą poradę, czy całkowicie zaniechać biegania czy zamienić go może na szybki marsz, który nie będzie obciążał tak kolan. Dodam, że ważę 76kg przy wzroście 180.
Bieganie a ból kolan
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 53:54
- Życiówka w maratonie: brak
yuki pisze:Hej.
Od kiedy wyszło słońce i temperatura zrobiła się o wiele przyjemniejsza to postanowiłam zacząć biegać. Jednak pomimo dobrych i wygodnych butów, niezbyt szybkiego tempa i rozgrzewki przed bieganie odczuwam dyskomfort w kolanach, a mianowicie w rzepce. Nie chce się przeforsowywać ani robić tego na siłę, dlatego proszę o Waszą poradę, czy całkowicie zaniechać biegania czy zamienić go może na szybki marsz, który nie będzie obciążał tak kolan. Dodam, że ważę 76kg przy wzroście 180.
Rozciąganie po biegu - obowiązkowe, tak min. 15 min.
Nie biegaj codziennie - niech się organizm regeneruje.
Może dystans zbyt duży.
Jakie tempa, dystanse realizujesz?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:42
- Życiówka w maratonie: 3:56:58
Gdy zaczynalem biegać miałem problemy z bólami kolan, byłem przekonany, że to ze względu na starą kontuzję...lekarz sportowy (ortopeda-traumatolog) stwierdził, że boli mnie dlatego, że "mi kolano lata"...że skoro przez lata nic nie robiłem, to po prostu mięsnie osłabły i nie trzymają kolana jak trzeba, co powoduje ból (było tak, że ok. 15 minut dowolnym tempem i pojawiał się ból). Zalecił mi marszobiegi...tak 5 minut biegu /2min. marszu...po miesiacu takich treningów okazało się, że nagle nic nie boli i biegam do dziś. Może u Ciebie podobnie?
--
Axe
--
Axe
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/16400095