Bieganie a ból kolan

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
yuki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej.
Od kiedy wyszło słońce i temperatura zrobiła się o wiele przyjemniejsza to postanowiłam zacząć biegać. Jednak pomimo dobrych i wygodnych butów, niezbyt szybkiego tempa i rozgrzewki przed bieganie odczuwam dyskomfort w kolanach, a mianowicie w rzepce. Nie chce się przeforsowywać ani robić tego na siłę, dlatego proszę o Waszą poradę, czy całkowicie zaniechać biegania czy zamienić go może na szybki marsz, który nie będzie obciążał tak kolan. Dodam, że ważę 76kg przy wzroście 180.
New Balance but biegowy
RunForrest
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 53:54
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

yuki pisze:Hej.
Od kiedy wyszło słońce i temperatura zrobiła się o wiele przyjemniejsza to postanowiłam zacząć biegać. Jednak pomimo dobrych i wygodnych butów, niezbyt szybkiego tempa i rozgrzewki przed bieganie odczuwam dyskomfort w kolanach, a mianowicie w rzepce. Nie chce się przeforsowywać ani robić tego na siłę, dlatego proszę o Waszą poradę, czy całkowicie zaniechać biegania czy zamienić go może na szybki marsz, który nie będzie obciążał tak kolan. Dodam, że ważę 76kg przy wzroście 180.

Rozciąganie po biegu - obowiązkowe, tak min. 15 min.
Nie biegaj codziennie - niech się organizm regeneruje.
Może dystans zbyt duży.
Jakie tempa, dystanse realizujesz?
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

Gdy zaczynalem biegać miałem problemy z bólami kolan, byłem przekonany, że to ze względu na starą kontuzję...lekarz sportowy (ortopeda-traumatolog) stwierdził, że boli mnie dlatego, że "mi kolano lata"...że skoro przez lata nic nie robiłem, to po prostu mięsnie osłabły i nie trzymają kolana jak trzeba, co powoduje ból (było tak, że ok. 15 minut dowolnym tempem i pojawiał się ból). Zalecił mi marszobiegi...tak 5 minut biegu /2min. marszu...po miesiacu takich treningów okazało się, że nagle nic nie boli i biegam do dziś. Może u Ciebie podobnie?

--
Axe
ODPOWIEDZ