Gorszy dzień.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Monitor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Biegam od października tego roku (nieciałe 3 miesiące) i skończyłem na 8-10km na jednostkę treningową. Dzisiaj byłem na treningu i przebiegłem ledwo 3km i czasowo nawet gorzej. Jaka może być tego przyczyna? Mam parę do tego pytań:
1. Czy to może być spowodowane tym, że biegam naczczo? Ostatnio przez pare dni jadłem tylko 2 posiłki, czy to też może być przyczyna?
2. Od tego, że czuję się często nie wyspany? Śpię długo, ale tak czy siak nie czuje się wyspany. Kiedyś o 5 rano wstawałem i nie miałem z tym problemu.
3. Spadły mi wyniki siłowe (głównie przysiad, martwy ciąg) Czy to jakieś przetrenowanie?
4. Może zły plan treningowy. Biegałem cały czas tak samo, tylko że co tydzień zwiększałem o 250m aż doszedłem do 10km. Dodawałem szybsze biegi podczas biegania 6x100m lub 4x200m. Jak zły plan to jaki?
Z góry pozdrawiam i dziękuje za wszystko.
New Balance but biegowy
dziamal
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53:41
Życiówka w maratonie: 5:39

Nieprzeczytany post

A ile razy w tygodniu biegałeś? W jakim tempie biegasz?
Ja osobiście sądzę, że po prostu miałeś dzisiaj gorszy dzień i tyle, zobacz za 2 dni np. czy będzie to samo, bo jak tak, to wtedy można się zacząć zastanawiać co jest nie tak ;)
Monitor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegalem 4-5 razy w tygodniu + po bieganiu rozciąganie i dni wolne silownia głównie przysiady/ wykroki. Potem się rozchorowałem 10 dni nic nie robiłem. Potem powróciłem do rutyny i ciężko było znowu zacząć bo miałem to samo ze mogłem przebiec mniej. Po tygodniu wróciłem do formy i jak napisałem dzisiaj coś mi gorzej wyszło. Martwi mnie tylko ze nie wysypiam sie a spie duzo. Jeśli chodzi o tempo to pierwsze 2-3 km staram sie biegac 4:50-5:20 a reszte do 5:40
dziamal
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Powinieneś raczej na odwrót, pierwsze 2-3 km po 5:40, a potem przyspieszać, a nie na odwrót.
Moja rada jest taka, żebyś zwolnił nawet do 6:00/km i sprawdź efekty, skoro byłeś chory, to Twoja wydolność trochę spadła i nie najgorsze co możesz zrobić, to wracać do tych samych prędkości co przed.
Monitor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rozumiem. A czy takim tempem z rzędu 6minut/km bede miał progres? Słyszałem, zeby dlugo wolniejszym tempem nie biegać bo ciało sie do takiego tempa przyzwyczaja i ciężko jest później o szybsze biegi.
dziamal
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

"Zwolnij, a przyspieszysz" :)
To co Ty piszesz, to pewnie chodzi o zamulenie nóg, przez co trudniej jest potem wejść na te wyższe obroty. 2x w tygodniu możesz sobie dodawać przebieżki na koniec treningu. Biegane żwawo, a nie na 100%. Z czasem możesz sobie urozmaicić trening przez np. biegnięcie po 6:00 5 km, potem 3 km przyspieszasz do np. 5:30 i kończysz trening itd.
Podstawowa zasada jest taka, że zaczynasz wolniej niż kończysz, tak mi każdy powtarzał jak zaczynałem biegać :)
Monitor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuje za dobrą radę ;) jak powinna wyglądać rozgrzewka? Wystarczy ze zacznę wolniejszym tempem?
dziamal
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja z reguły robię dynamiczne rozciąganie, do tego parę skipów, jakieś wymachy i zaczynam. Nie ma co się jakoś super rozgrzewać przed zwykłym spokojnym wybieganiem :)
Monitor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja ogólnie skipy robiłem zawsze potreningu do tego żabki itp. Słyszałem że dobre takie cwiczenia na siłe biegu.. To od teraz bede zaczynal wolniej a kończył szybciej
Awatar użytkownika
Seh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie ma co się zniechęcać. Gorsze dni zdarzają się wszystkim, dlatego trzeba to przeboleć i robić to co się lubi.
Tak to już się zdarza na wojnie, że jeżeli coś może pójść źle, najczęściej idzie źle.
ODPOWIEDZ