odległość na niewymiarowej bieżni

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
martinixw
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim. Znalazłem ostatnio bieżnie tartanową (chyba tak to się nazywa) na której chciałbym biegać interwały itd., mam jednak problem bo od razu widać, że nie jest to bieżnia 400m, według pomiarów na google maps okrążenie ma 208m, na telefonie (runkeeper) po przebiegnięciu się wyszło mi 220m. Czyli prawdopodobne byłoby to, że ma 200m? Na bieżni po jednej stronie są też na każdym pasie oznaczenia: 200m, parę metrów dalej 400m, poźniej 600m i 1000m, jak się do nich odnieść?
Obrazek
Dodaje zdjęcie jak to wygląda z góry, oznaczenia znajdują się na ''górnym'' łuku biezni.
New Balance but biegowy
squarePants
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:51
Życiówka w maratonie: 2:51

Nieprzeczytany post

Pewnie bieżnia ma 200m - parę m/2
IM 9:40
1/2IM 4:31
1/4IM 2:05
Ol 02:07:26
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
sting126
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 54:47

Nieprzeczytany post

Na logikę znaczyłoby to, że biegnąc wewnętrznym torem po 1. okrążeniu w miejscu linii 200m przebiegniesz taki dystans, na 2. okrążeniu w miejscu linii 400 m. zaliczysz 400 m., na trzecim 600. w miejscu linii 600. Tak mi się przynajmniej wydaje :)
martinixw
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

sting126 pisze:Na logikę znaczyłoby to, że biegnąc wewnętrznym torem po 1. okrążeniu w miejscu linii 200m przebiegniesz taki dystans, na 2. okrążeniu w miejscu linii 400 m. zaliczysz 400 m., na trzecim 600. w miejscu linii 600. Tak mi się przynajmniej wydaje :)
Zaczynając w miejscu linii 200m? Tylko dlaczego wtedy po 2. okrążeniu 400m zaliczę w miejscu linii 400, a nie linii 200m? Sorry jeśli zagmatwałem, ale trochę się pogubiłem.
RUN_for_FUN
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Najprostsze rozwiązanie:
Widzę, że to chyba bieżnia jakiejś szkoły podstawowej.
Proponuję wygooglać stronę tej szkoły i tam poszukać informacji o bieżni.

Kilka bieżni w ten sposób udało mi się już "wymierzyć" :)
Tu jestem:
martinixw
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Od razu tak zrobiłem, ale niestety nie ma nic o tym na ich stronie. Wysłałem emaila z pytaniem, chociaż wątpię żebym uzyskał odpowiedź.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

a jak pobiegniesz 6 metrów więcej/mniej to coś się stanie? :ojoj:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

U mnie tez jest bieżnia nie wymiarowa i ma 360m bo na 400m zabraklo miejsca.
I nie lubię na niej biegac.

I tam gdzie mam oznaczenie 200m to jest 200m od tej linii do mety czyli tam gdzie sa numery torów.
A np tam gdzie jest 600m, to trzeba zrobic 1 pelne okrążenie i do mety.

Jak wiesz ze pierwszy tor ma na pewno 200m, to mozesz obliczyc reszte torów ze wzoru matematycznego

Wysłane z mojego SM-G360F .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
martinixw
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

katekate pisze:a jak pobiegniesz 6 metrów więcej/mniej to coś się stanie? :ojoj:
Nic się nie stanie, haha taka różnica w moim amatorskim człapaniu nie będzie miała wielkiego znaczenia, po prostu chciałem wiedzieć :bleble:
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

martinixw pisze:
katekate pisze:a jak pobiegniesz 6 metrów więcej/mniej to coś się stanie? :ojoj:
Nic się nie stanie, haha taka różnica w moim amatorskim człapaniu nie będzie miała wielkiego znaczenia, po prostu chciałem wiedzieć :bleble:
Na czlapanie wybierasz sie na bieżnię lekkoatletyczną?
Ja bym wybrał las badz park xD

"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
maciej65
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

martinixw pisze:Cześć wszystkim. Znalazłem ostatnio bieżnie tartanową (chyba tak to się nazywa) na której chciałbym biegać interwały itd., mam jednak problem bo od razu widać, że nie jest to bieżnia 400m, według pomiarów na google maps okrążenie ma 208m, na telefonie (runkeeper) po przebiegnięciu się wyszło mi 220m. Czyli prawdopodobne byłoby to, że ma 200m? Na bieżni po jednej stronie są też na każdym pasie oznaczenia: 200m, parę metrów dalej 400m, poźniej 600m i 1000m, jak się do nich odnieść?
Są to oznaczenia miejsc startowych na poszczególne dystanse. np 200 metrów biegniesz od kreski z oznaczeniem 200 - niepełne okrążenie - do mety, która jest oznaczona przedostatnią linią na prostej - kilka metrów przed końcem torów. 400 m biegniesz od kreski oznaczonej 400, pełne okrążenie i drugie niepełne do mety itd.
Odległość między kreskami oznaczonymi 200 i 400 (te kilka metrów) wskazuje o ile metrów okrążenie jest dłuższe od 200 metrów.
martinixw
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:
martinixw pisze:
Na czlapanie wybierasz sie na bieżnię lekkoatletyczną?
Ja bym wybrał las badz park xD

Wybieram się tam żeby porobić interwały itd., napisałem człapanie bo póki co marny ze mnie biegacz :ble: do lasu i parku chodzę jak chce sobie zrobić jakiś dłuższy bieg.

maciej65 dzięki za wytłumaczenie! :hej:
ODPOWIEDZ