Kilka pytań od poczatkującego.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Bolt65
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.

A więc tak, postanowiłem trochę zmienić swoje życie. Rzuciłem palenie, postanowiłem zadbać troszkę o kondycję etc. Obecnie ważę 80kh 175cm. Więc przydałoby się coś zrzucić. I teraz moje pytania i cele...
Zrobiłem sobie juz 3 treningi ale to takie, po prostu poszedłem pobiegać. Efekty? Biegałem trasę która ma oko 3-3,5km pełna wzniesień etc. I "biegnąc" tak spokojnie, w ciągu trasy hmm...maszerowałem około 5 minut. Więc nie wiem jak z moją kondycją, ale raczej kiepsko.
I tutaj pytanie, jakiś konkretny trening polecacie?
Gdzie lepiej biegać? W lesie w terenie pełnym, górek, wzniesień etc czy jednak po asfalcie a jednak równym terenie? Nie wiem jak bieganie wpływa na plecy, ale nie chce ich zbytnio obciążać.
Czy dam radę do końca roku ćwicząc...osiągnąć hmm...10km biegu?
Jak bieganie wpływa na elastyczność i rozciągnięcie? Planuję zacząć ćwiczenia na szpagat i nie wiem czy to ze sobą nie koliduje np.

I to chyba wszystko...pozdrawiam.
New Balance but biegowy
kojot19922
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dla stawów zdecydowanie lepiej będzie jak odpuścisz asfalt i pobiegasz bo jakis lesnych sciezkach, do konca roku to Ty maraton mozesz przebiec a nie 10km, znajdz chociazby na bieganie.pl jakis plan treningowy dla poczatkujacych i trenuj.
ODPOWIEDZ