5K czy 12K

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
czkujawa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Chciałbym prosić o poradę.

Po bardzo długiej przerwie (wcześniej, tj. sierpień 2014 roku biegałem do około 7 km), pojawił się pomysł powrotu do biegania i wzięcia udziału w Zaandvoort Circuit Run na 5K lub 12K jako, że mieszkam obecnie w Holandii. Oczywiście celowałem raczej w 5K jako, że bieg ma się odbyć 20 marca 2016. Dziś wyszedłem więc pobiegać i ku memu miłemu zaskoczeniu przebiegłem 5,27 km w 38m 30s. Wynik zapewne nie rewelacyjny, ale nie spodziewałem się, że "z marszu" przetruchtam te ponad 5K.

W głowie pojawiła się więc myśl. A może by tak 12K. Pytanie brzmi. Czy jest to jakkolwiek sensowny pomysł, czy prosta droga do kontuzji i zniechęcenia i lepiej po prostu potrenować do lepszego wyniku na 5K ? W obu przypadkach, jaki plan byłby odpowiedni ?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :-)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Sugerowałbym poprawienie tej piątki. Te 12 km to zrobisz w trakcie któregoś treningu, trenując do 5k. Chyba, że możesz poczekać z zapisami, i potem zdecydujesz, trening tak batrdzo sie nie różni. Ile masz czasu w tygodniu na trening?
czkujawa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Myslałem początkowo o 3-4 dniach natomiast czas mam każdego ranka w tygodniu w godzinach porannych 05:00-07:00 oraz wieczorem po pracy 19:30-22:00. Weekendy zazwyczaj mogę dowolnie przeznaczyć na trening.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Sugeruję Ci tą broszurkę do ściągnięcia: http://bieganie.pl/knowyourpace/?show=1&id=8224
czkujawa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję. Zapoznam się, wykonam test i będę ćwiczył. Zobaczymy jak sytuacja się rozwinie i jakie będą wyniki. W zależności od tego podejmę decyzję.

Pozdrawiam,
Czarek
czkujawa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dla informacji, wybrałem dystans "pomiędzy". Jako, że ostatecznie rejestracja została zamknięta przed podjęciem decyzji wybrałem inny bieg na dystansie 10 kilometrów i przebiegłem go wczoraj w czasie 01h00m28s. Tempo mniej więcej wzrastało od 06:44 min/km w pierwszym kilometrze do 05:31 podczas dwóch ostatnich :-)

Po świętach zamierzam rozpocząć trening do półmaratonu, który ma miejsce 04.09.2016. Czy polecasz trenować na podstawie treningu z broszury, czy też np.: 10km dla początkujących - 4tr/tydz (http://bieganie.pl/?cat=19&id=432&show=1) ?

Ktoś, coś :-) ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ