Początek biegania oraz jak zostać trenerem lekkoatletyki?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
radek711
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Jestem tu nowy, także jeśli piszę nie tu gdzie trzeba to z góry proszę o rozgrzeszenie :) Sport ogólnie jest moją wielką pasją, zawsze miałem dobrą kondycję, ogólnie byłem wysportowany. Jednak w zeszłym roku skończyłem szkołę i jakoś tak wyszło, że od końca wakacji praktycznie się nie ruszam. Mam 20 lat, jestem niski i chudy (166cm/51kg). Zawsze szybko przyswajałem ćwiczenia, miałem dobre wyniki na WF. Pomysł na siebie jakiś mam. Chciałbym zacząć biegać i później zostać trenerem. Docelowo chciałbym pracować w klubie lekkoatletycznym czy jakiejś szkółce. Póki co jestem kompletnie zielony, sam jeszcze nie biegałem według planów, nie miałem żadnych treningów. Moglibyście mi polecić jakieś materiały o podstawach treningu biegowego? I jaka jest najlepsza ścieżka takiej kariery, czy opłaca się iść na kursy PZLA? Jeśli ktoś się orientuje co do wymagań wobec kandydatów na takie kursy to będę wdzięczny. Macie dużo planów dla biegaczy- amatorów i z pewnością
z któregoś skorzystam dla siebie, chodzi mi o literaturę dla trenerów właśnie w klubach lekkoatletycznych. Oczywiście nigdzie mi się nie pali, najpierw chciałbym złapać przynajmniej dawną kondycję, nabrać doświadczenia na sobie, potem dopiero iść w trenerkę. Pozdrawiam i liczę na odpowiedź. :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Musisz zacząć szukać. Metod, rozwiązań. Ale dobrze mieć jakieś ogólne pojęcie zeby wiedzieć czego szukać. Niektórzy kończą AWF, inni nie. Dróg dojścia do trenerstwem jest wiele. Zacznij od trenowani siebie.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Do tego trzeba więcej jak ochoty.

Cierpliwość jest najważniejsza.
Bezstronność.
Gotowość do przejęcia odpowiedzialności za swoich podopiecznych... pod każdym względem (nawet do obowiązkowego ubezpieczenia prawnego)

Trening to nie zabawa z dziećmi, to przejecie na siebie wychowanie obcych dzieci.

Do metod treningowych... Najlepiej sam zacznij biegać i pokombinuj. Wtedy droga do PZLA jest obowiązkowa.
ODPOWIEDZ