półmaraton bez przygotowania - jakie wybrać tempo?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
mandaris
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Prośba o jakieś wskazówki:
z pół roku temu, przyćmiona progresem biegowym początkującego, zapisałam się na Półmaraton Królewski. Niestety w maju złapałam kontuzję, z którą mniej lub bardziej męczyłam się aż do września. Biegałam bardzo nieregularnie, głównie 5 km, maks 8-10. Od września nic mnie już nie boli i mogę trenować. Półmaraton postanowiłam jednak odpuścić i przebiec/przeturlać się tylko i wyłącznie z ciekawości, żeby zobaczyć ile to jest te 21 km. Nic pod dłuższy dystans nie trenowałam, najdłuższy bieg we wrześniu i październiku to było jednorazowe ~13 km (Bieg 3 Kopców). Kilometraż odpowiednio 75 i 60 km.
Dzisiaj rano się obudziłam i stwierdziłam, że nie będę robić wycieczki krajoznawczej i jednak spróbuję to pobiec na miarę swoich obecnych możliwości (kobieta zmienną jest ;)). Problem w tym, że nie mam pojęcia jak te możliwości oszacować i na jakie tempo je przełożyć. Kompletnie nie wiem, jak się zachowa mój organizm po godzinie biegu.
W sobotę biegłam Coopera - 2500 m (na maksa), tydzień wcześniej 5 km w 25:50 (na 95% maksa). No, ale to krótkie biegi.
Marathon success does not come from training or perseverance, it comes from waterboarding yourself at aid stations.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Przebiegnij pierwsze 10km spokojnym truchtem. I zdecydujesz co dalej.
ODPOWIEDZ