10-cio dniowa przerwa w bieganiu
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, mam pytanie. Jak na kondycję i formę wpływa 10-cio dniowa przerwa od biegania? Nie chodzi tutaj o żadną kontuzję, tylko o przerwę spowodowaną brakiem możliwości biegania.
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Wg. Jacka Danielsa spadek VDOT (jak nie wiesz co to jest to możesz to utożsamiać z poziomem sportowym) spada po 10 dniach 0 1,4% jeśli w tym czasie nie ćwiczyłeś, lub o 0,8% jeśli trenowałeś w tym czasie w sposób alternatywny (pływałeś, jeździłeś na rowerze itp.).Kamil0306 pisze:Witam, mam pytanie. Jak na kondycję i formę wpływa 10-cio dniowa przerwa od biegania? Nie chodzi tutaj o żadną kontuzję, tylko o przerwę spowodowaną brakiem możliwości biegania.
Czy tyle jest rzeczywiście pewnie wiele zalezy od tego ile już biegasz, jak często, wieku i wielu innych czynników. Nie będą to na pewno wartości znacząco odbiegające od tego o czym pisze Daniels.
Krzysiek
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:42
- Życiówka w maratonie: 3:56:58
Gdy w zimie miałem 10-dniową przerwę, to mocno odczułem spadek kondycji...tętna od razu wyższe o min. 10 punktów, ogólnie "do formy" wróciłem dopiero po ok. 2 tygodniach.
--
Axe
--
Axe
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/16400095
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Ja staram się nie robić tygodniowej przerwy w ciągu roku, jedynie w październiku 2-3 tygodnie, sport alternatywny jest w tym okresie, a potem nawet ciężkawo wchodzi się, ale warto odpocząć od biegania
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Należy zadać sobie pytanie, czy faktycznie przerwa jest nieunikniona.
Weź pod uwagę, że zawsze można wykonać rozruch poranny i wieczorny, który zminimalizuje straty spowodowane przerwą w treningach.
Mówiąc krótko: jeśli nie masz czasu na pełnoprawny trening to spróbuj się poruszać (ćwiczenia, rozciąganie, krótki trucht) , zawsze to lepsze niż brak jakiegokolwiek ruchu
Weź pod uwagę, że zawsze można wykonać rozruch poranny i wieczorny, który zminimalizuje straty spowodowane przerwą w treningach.
Mówiąc krótko: jeśli nie masz czasu na pełnoprawny trening to spróbuj się poruszać (ćwiczenia, rozciąganie, krótki trucht) , zawsze to lepsze niż brak jakiegokolwiek ruchu
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
W ciągu tygodnia, dwóch powinieneś powrócić do stanu sprzed przerwy. Oczywiście zakładając, że jesteś wybiegany. Bo jeżeli to Twoje początki z bieganiem to możesz po przerwie zaczynać od zera.