Poczatek przygody z bieganiem...

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
jurempus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam Wszystkich...

Mam na imie Jarek mam 23 lata 76kg i 183cm wzrostu.Chcialbym zaczac przygodę z bieganiem.Kiedyś biegałem małe dystanse 1km max 2 km.Wczoraj znowu rozpocząłem.Dystans to 6 km (teren leśny) czas:44 min (wiem dużo).Chciałbym przygotowac sie do jakiegos maratonu na początek 5 km.Jak rozplanować treningi bieganie szybkie czy raczej trucht.Dodam że uczęszczam na pływalnie 2 razy w tygodniu.Na basenie robie 3-4 dystanse z przerwami po 50 metrów.Oraz jaki teren czy las czy może lepiej twardszy teren?Z góry dziekuje za podpowiedzi :)
PKO
manfred
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Są plany treningowe wybierz jakiś dla siebie.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Możesz biegać w lesie? cool
DawidK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam najpierw powoli truchtaj jak możesz to co 2 dzień albo 2 dni bieg jeden odpoczynku. I jak możesz nie częściej niż 3-4 razy w tygodniu, regeneracja jest również ważna co bieg. A i pamiętaj o rozciąganiu po treningu i rozgrzewce przed. Jak masz możliwość to biegaj po lesie ogólnie miękki teren, ale możesz od czasu do czasu po twardym. Ja biegam po twardym asfalt kostka, ale teraz jak się zrobi pogoda, będę chciał trochę w terenie pobiegać.
DorkaG
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

44 min ciągłego truchtu na początek to dużo! bravo!

a tempem nie ma się co na początek przejmować - zwłaszcza, że samo bieganie po miękkiej nawierzchni spowalnia o jakieś 10s/km! :)
jurempus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no 6 km na poczatek i 44 min troche odczułem na nogach (wskoczyłem na zbyt głęboką wodę).Dzisiaj 2 km po asfaldzie lekkim truchtem lecz czasu nie mierzyłem ale ok 15 min było.Jutro trochę roweru na zregenerowanie sił
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ