plan treningowy czy bieganie po swojemu?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
BRYN0L
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dobry wieczor,

chcialbym sie zapytac jak najlepiej rozpoczac przygode z bieganiem? tzn biegalem juz kiedys ale musialem z roznych wzgledow rezygnowac z uprawiania sportu. natomiast teraz mam motywacje ktorej szybko mi nie braknie (90kg na wadze przy 184cm nie jest czyms czym warto sie chwalic).
w kazdym razie najlepiej rozpoczac od konkretnego planu treningowego czy sam upor i czucie organizmu wystarczy?

aktualnie czwarty tydzien biegam 4x w tygodniu (poniedzialek, wtorek, czwartek i piatek) nie sa to jakies mega dystanse (zwykle 2.5km ostatnio udaje sie raz w tygodniu zrobic 5km).
warto to jakos poukladac zeby mialo rece i nogi czy najwazniejsze sa checi i samozaparcie?

jak udalo mi sie przebiec pierwsze 5km to poczulem motywacje do dalszego biegania i mysle nad jakims usystematyzowaniem tego trenowania np:
pon - 5 km
wt 2.5 km
czw 5 km
pt 2.5 km

prosze o wszelkie porady odnosnie planu treningowego :)
pozdrawiam Dawid
PKO
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Masz bardzo duży wybór planów:
http://bieganie.pl/index.php?cat=19

Osobiście na najbliższy kwartał poleciłbym Tobie marszobiegi. W ramach rozrywki przeczytaj sobie książkę "Bieganie metodą Gallowaya. Ciesz się dobrym zdrowiem i doskonałą formą!" http://www.empik.com/bieganie-metoda-ga ... ,ksiazka-p
BRYN0L
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

@zaczynambiegac tak, masz racje. sam widze po sobie ze staram sie to jakos dostosowywac i stopniowo zwiekszac wysilek. z zapoznanie sie ze wskazowkami dla poczatkujacych chyba mam juz za soba. obuwie dobre mam, dostosowane do terenu w ktorym sobie trenuje, kontuzje ostatnio mnie omijaja (cale szczescie) gralem tez kilkanascie lat w pilke amatorsko, przed kazdym treningiem i po rozciaganie i krotka rozgrzewka. jedyne z czym mam problem to ze zmiana nawykow zywieniowych;/ poprostu kocham dobrze zjesc :(

@tomasz dziekuje ze link do planow, skorzystam z jednego na probe ;)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W dalszej perspektywie warto jednak popracować nad nawykami żywieniowymi. O ile na treningu zbudujesz formę, o tyle kilogramy musisz zgubić w kuchni. Innej drogi nie ma.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Dodaj zero w twoim planie a będziesz mógł nazwać plan Treningiem :hej:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ