Pare pytań laika.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
mmklodz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na poczatku chciałem się przywitać i powiedzieć pare słów o sobie. Mam na imie Marcin mam 29lat, jestem z Łodzi. Wiec przygode z bieganem zacząłem w sumie z dwa tygodnie temu, w skutek nadwagi, waże 117kg i mam 185cm. Dziś startowałem w biegu na 5km i uzyskal czas 29:16 chciałem zapytać czy to dobry czas jak dla totalnego amatora z nadwaga startujacego w pierwszym bigu? Troche wiecej o moim dzisiejszym biegu,
https://www.endomondo.com/workouts/479041923/17209216 Już szukam nastepnego biegu na 5km w mej okolicy, i planu treningowego, może Wy polecicie mi jakiś plan jak poprawicz tempo i dystans. Z góry dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy to dobry czas? czy widziales w jakim towarzystwie konczyles bieg? a co wlasciwie chcesz osiagnac w najblizszym czasie? bo ja bym zaczal od diety,cwiczen a pozniej myslal o poprawianu wynikow w bieganiu choc one przyjda same wraz ze spadkiem wagi.
Obrazek
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak wyżej. Nie żeby było jakoś obiektywnie złe to co robisz, jest to tylko nie najlepsze dla ciebie. Przez takie startowanie nieprzygotowanym w zawodach szybko wykończysz sobie stawy/ ścięgna/ mięśnie (niepotrzebne skreślić). Nie rzucaj się na zbyt głęboką wodę. Ustaw sobie priorytety a takie startowanie w zawodach potraktuj jak sprawdzian swoich postępów 2, 3 razy w sezonie.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
mmklodz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy to dobry czas dla amatora z duza nadwaga. Dieta jest redukcja do 2600kal na dobe proporcje makro btw 30 20 50%. W 3tyg zgubilem 2,5kg. Chodze 3x w tyg na silownie wykonuje tam trening silowy FBW i po kazdym treningu 40-50min bieznia, plus do tego biegam. Zajolem dzis 240 miejsce na 450osob. Dla mnie czas ponizej 30minut i ciagly bieg bez przerw na marsz to sukces. Pamietajac o tym jaka mase niosa moje nogi. Wiem jedno chce biegac rekreacyjnie dla samego siebie plus jakies starty w amatorskich biegach jak ten dzis. Zastanawiam sie jak biegac dalej. Tzn ostatnio przebieglem bez przerwy nawet 50 minut. Ale chce sie biegowo rozwijac, nie robie tego tylko dla utraty wagi polrostu to lubie, bardziej niz treningi z ciezarami...
Ostatnio zmieniony 01 mar 2015, 22:22 przez mmklodz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Brando
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jak na początkującego to dobry wynik. Patrząc na staż biegowy i wagę to powiedziałbym że nie jest źle.

Ale uważaj, nie przesadź, ja też bardzo chciałem, zachłysnąłem się wynikami i doczekałem się kontuzji. Teraz wróciłem po niej i staram się biegać spokojnie.

2 dni temu ustanowiłem życiówkę na 5 km (nie taką w zawodach a jedynie na treningu) (29:34).

http://odgrubasadoultrasa.blogspot.com/ ... trasy.html

Więc patrząc przez pryzmat tego jesteś lepszy. Mimo że ważę 86kg (z 135kg).

Ale uważaj, łatwo o kontuzję jak się chce zbyt wiele zbyt szybko ^^. <--- Ja nie słuchałem jak mi coś takiego pisali. Też czułem że mogę wiecej biegać i dłużej i teraz żałuję. Bo gdybym spokojnie biegał i przyzwyczajał aparat ruchowy do wysiłku to dziś biegałbym 10kmm a tak biegam 5km i trzęsę się o kolano...
Cele na 2016:

5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D
mmklodz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dodam, że ogolnie w wieku 17lat ważyłem juz 105kg, jednak.zawsze bylem wysportowany i bardzo silny, 6lat trenowalem zapasy, duzo Jezdzilem na rowerze itp. Jednak zawsze sie zle odrzywialem. Pizza fast food itp. Jestem jak na swoja wage bardzo sprawny i nikt nie daje mi na oko Tych 117kg. Podam moze dla przyblizenia obrazu sylwetki wymiary: pas 103cm lydka 48 udo 68 ramie 44 klatka 125. I na nogach ciezko szukac tluszczu, Wiecej widac nawet pasma i zarys i ksztalt miesni Opiety skora nie zalany slonina. Zastanawiam sie jak.biegac dalej, bo zgubienie wagi, z bardzo rozsadnym podejsciem do diety to tylko kwestia czasu.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoro tak to ustal sobie co dalej,w jakim kierunku chcesz isc: czy biegi uliczne czy tylko rekreacja.
Obrazek
mmklodz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegi uliczne dla motywacji i rozrywki na 5-10km. Ale ogolnie pro zdrowotne działanie. Zdaje sobie sprawe z tego ze nigdy nie bede mial czasow 18min na 5km. Chce poprostu biegac poprawic kondycje i zyc zdrowo, a nie siedziec przed tv i wygladac jak smietnik. Cel to poprawa kondycji, wydolnosci. Poleci ktos jak to zrobic? Jakis plan trenimgowy np na poprawe kondycji i bieg powiedzmy 10km
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Obrazek
mmklodz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jakub dziekuje za odpowiedz. Ale czy to nie jest krok do wstecz?jesli biegalem juz bez przerwy 30-50minut?
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Raczej kiepski ze mnie trener i doradca i zaraz pojawia sie glosy ze to za wczesnie na takie wyzwanie ale mimo to http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=306 popatrz na ten plan. drugi plan http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=315 ma w sobie jeszcze wiecej roznych elementow tylko czy jestes na takie cos przygotowany?
Obrazek
Yav
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A mnie się wydaje, że kolega chciał się po prostu pochwalić czasem. :)

A czy czas dobry, czy nie to już kwestia podejścia i oczekiwań względem siebie. Mnie by taki ucieszył. :)
Mój blog: viewtopic.php?f=57&t=45636&p=765809
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=45637
mmklodz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czym siE tu chwalic? Chce poprostu sie.rozwijac biegowo I chce to zrobic rozsadnie i dobrze
mmklodz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jakub ten 1plan ok sie wydaje tylko 4,2km to moge nie podolac. Ten drugi zbyt zaawansowany
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oczywiscie plany mozesz dowolnie zmieniac np: ilosc powtorzen,dystans lub czas,jak dla mnie wazne zeby trening byl urozmaicony.W Łodzi organizowane sa zajecia BBL moze warto tam sie stawic i pocwiczyc.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ