Powitanie / nieregularny cykl dobowy a trening

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
sigmonium
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witm wszystkich Forumowiczow serdecznie. To moj pierwszy post.
Przepraszam za brak PL znakow.<wina sprzetu>

Chcialbym biegac. Waze 113kg mam 36 lat. Pracuje nieregularnie np. 6-18, 20-4, 18-6 - w takim mniej wiecej ukladzie. Nie brakuje mi determinacji jednak prosze o porade madrzejszych i bardziej ode mnie doswiadczonych forumowiczow jak w tej sytuacji sie ulokowac z bieganiem ? Nie chce sobie zaszkodzic a chcialbym jak Wy czerpac z tego radosc, zdrowie i inne korzysci dla ciala <Ha ha>. Poradzcie Kochani zoltodziobowi. Z pokora oczekuje porady.

Pozdrawiam.
PKO
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

Trening tez nie musi byc regularny (co do godziny), wiec ustaw go sobie jak ci pasuje :).
Jezeli ustawisz go sobie "przed praca", "po pracy" lub "przed spaniem" to pomimo roznych godzin i tak bedzie regularnie.
I tak wiecej jak 3-4 razy w tygodniu na poczatek nie bedziesz biegal.
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

W sumie zdarzało mi się już przebiec 20km, wrócić do domu, wziąć prysznic i walnąć się do łóżka ("niedzielne wybieganie"), ale ustawiał bym się chyba raczej "przed pracą" albo "po pracy"..."przed spaniem" to może nie być dobry pomysł (można mieć potem problem z zaśnięciem), choć oczywiście zależy od osoby.

--
Axe
elka80
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ważne żebyś jedynie ustaliła sobie że biegasz 3-4-5 razy w tygodniu i tego się trzymała
Awatar użytkownika
Brando
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja pracuje w 4-ro brygadówce, mój grafik wygląda tak że pracuję 2 dni 6-14, 2 dni 14-22 i 2 dni 22-6 i potem 2 dni wolnego.
Jak pracuję 6-14 to biegam wieczorem. Jak mam zmianę 14-22 to biegam też wieczorem, przed pracą, nie ma problemu, jak pracuję 14-22 to nie chce mi się na trening iść, bo przeważnie śpię do 12 xD Jak wstanę wcześniej to idę biegać, jak nie to robię sobie dzień regeneracji :P Jak mam wolne to biegam wieczorem.

Biegam co 2 dzień, więc na każdą zmianę wypada mi 1 dzień biegania i 1 regeneracji więc jak widzisz nie ma problemu :)

Biegaj kiedy masz czas, 1 dzien biegu i jeden odpoczynku, nieważne o której godzinie :)
Cele na 2016:

5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sigmonium pisze:Witm wszystkich Forumowiczow serdecznie. To moj pierwszy post.
Przepraszam za brak PL znakow.<wina sprzetu>

Chcialbym biegac. Waze 113kg mam 36 lat. Pracuje nieregularnie np. 6-18, 20-4, 18-6 - w takim mniej wiecej ukladzie. Nie brakuje mi determinacji jednak prosze o porade madrzejszych i bardziej ode mnie doswiadczonych forumowiczow jak w tej sytuacji sie ulokowac z bieganiem ? Nie chce sobie zaszkodzic a chcialbym jak Wy czerpac z tego radosc, zdrowie i inne korzysci dla ciala <Ha ha>. Poradzcie Kochani zoltodziobowi. Z pokora oczekuje porady.

Pozdrawiam.
Moim zdaniem powinnas zaczac od zmiany stylu zycia,diety a dopiero kiedy waga spadnie do odpowiedniego poziomu zaczac truchtac.Twoje cialo nie jest jeszcze gotowe na takie wyzwanie,zacznij od maszerowania,jazdy na rowerze,moze mojwpis jest demotywujacy ale niestety tak jest.Zobacz watek viewtopic.php?f=9&t=8443
Obrazek
ansz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tez pracuje w 3 zmianach z nocami. Nie polecam treningu w dniu bezposrednio po nocy! Organizm jest generalnie zmeczony i potrzebuje energii na powrotne przestawienie cyklu na zwykly dzienny
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ