Bieganie w krótkich spodenkach zimą

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
wiater
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Wczoraj pierwszy raz biegałem w krótkich spodenkach przy około -3 stopniach. Czułem się rześko. Czy w związku z tym nie będę miał z tego powodu jakichś problemów zdrowotnych?
PKO
Awatar użytkownika
Szybki90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jasne ,że tak jak nie teraz to za kilka lat na pewno coś będzie Ci dolegać a tak swoją drogą dostaniesz zapalenia stawów i po bieganiu będziesz miał przez pewien okres.Ja bym tak nie ryzykował na Twoim miejscu to nie lato.
NEVER GIVE UP
wiater
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Co prawda kąpie się zimą i czuje się świetnie, ale dzięki za radę.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem nic nie bedzie,no moze jak sie poslizgniesz to jakies szlify zalapiesz,ludzie morsuja i zyja :oczko:
Obrazek
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wiater pisze:Co prawda kąpie się zimą i czuje się świetnie, ale dzięki za radę.
Ja co prawda też, ale odradzałbym bieganie w krótkich spodenkach po mrozie. Po jednym razie nic ci nie będzie, ale jak zaczniesz to robić regularnie, to możesz się dorobić problemów z kolanami.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dokładnie tak, morsowanie to chwila, a bieg to dłuższa chwila.
Można w spodenkach, ale nałożyć na kolana jakieś nawet badziewne opaski,
sprzedają takie w sklepach motocyklowych. Mięsień się sam ogrzeje, a kolano raczej nie bardzo :>
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

poszperalem i cos takiego znalazlem:
"W przypadku stawów długotrwała ekspozycja na zimno może powodować doraźne dolegliwości bólowe, natomiast długofalowo doprowadza do zmian zwyrodnieniowych. Podstawowym mechanizmem prowadzącym do tych zaburzeń jest zgodne z prawami fizyki obkurczenie pod wpływem zimna tkanek miękkich otaczających staw - torebki stawowej, więzadeł, mięśni. Powoduje to zwiększenie kompresji powierzchni stawowych - a co za tym idzie tarcia, co w konsekwencji doprowadza do uszkodzenia chrząstki stawowej. Dlatego właśnie tak często problemy ze stawami zgłaszają osoby regularnie pracujące w niekorzystnych warunkach klimatycznych lub np. motocykliści, których w szczególności nadgarstki i kolana są narażone na wychłodzenie." nikt nie powie ile mozna bezpiecznie biegac dopóki nie zaczniemy miec problemow :tonieja:
Obrazek
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeżeli od środka grzejesz mięśnie i stawy a od zewnątrz wywolujesz ekspozycję na zimno to nic dobrego z tego nie wyjdzie
wiater
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dziękuje za odpowiedzi.
Tak myślałem, że na stawy to nie za działa za dobrze. Raz się przebiegłem i starczy. :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ