z bieganiem nie schudniesz?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam
Spotkałam się z opinią na pewnym portalu,że biegając nie ma szans na schudnięcie. Zawsze byłam innego zdania i ja swój zacny zad czasem ruszę do biegania. Ostatnio z koleżanką rozmawiałam,to ona schudła..tylko,że ja biorę na,to poprawkę,bo była świeżo po ciąży. Co Wy na to???
Spotkałam się z opinią na pewnym portalu,że biegając nie ma szans na schudnięcie. Zawsze byłam innego zdania i ja swój zacny zad czasem ruszę do biegania. Ostatnio z koleżanką rozmawiałam,to ona schudła..tylko,że ja biorę na,to poprawkę,bo była świeżo po ciąży. Co Wy na to???
Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki - André Malraux
-
- Rozgrzewający Się
Z moich i moich znajomych doświadczeń wynika, że naturalnie można schudnąć.
Ale trzeba spełnić 2 warunki konieczne:
1) biegać długo, często i spokojnie
2) nie objadać się
Wielu biegających folguje sobie z jedzeniem "bo przecież więcej spalają".
Niestety- bilans kaloryczny musi być ujemny, inaczej nie schudniesz.
Ale trzeba spełnić 2 warunki konieczne:
1) biegać długo, często i spokojnie
2) nie objadać się

Wielu biegających folguje sobie z jedzeniem "bo przecież więcej spalają".
Niestety- bilans kaloryczny musi być ujemny, inaczej nie schudniesz.
- blackfish
- Zaprawiony W Bojach
No dokładnie. Samym bieganiem to będzie ciężko i powoli, choć i tak szybciej niż w przypadku wielu innych aktywności.
Biegając 3 razy w tygodniu po około 45-60 min. zrzucisz 2000 kcal, a tj. tylko(?) ok. 250 gram tłuszczu, czyli żeby zrzucić 1 kg musisz zrobić jakieś 12 treningów, czyli jakiś miesiąc. Szybko? Sama oceń.
Zobacz też tutaj
Biegając 3 razy w tygodniu po około 45-60 min. zrzucisz 2000 kcal, a tj. tylko(?) ok. 250 gram tłuszczu, czyli żeby zrzucić 1 kg musisz zrobić jakieś 12 treningów, czyli jakiś miesiąc. Szybko? Sama oceń.
Zobacz też tutaj
-
- Zaprawiony W Bojach
W przemiany przed/wokoło/po ciążowe nie wnikam, bo to i hormony i przeróżne inne sprawy się dzieją.
To co przedmówcy: regularny i wcale nie katujący ruch plus przypilnowanie diety wspólnie powinny dać dobry efekt. Może nie natychmiastowy, ale powolniejszy powinien być trwalszy (jak z nauką języka
).
Nie bądź dla siebie zbyt surowa. Spokojnie swój "zacny zad(eczek)" rozruszaj, przestań się objadać i zjadać śmieciowe jedzenie (słodycze, chemia, silnie przetworzone, cukier, biała mąka typu kluchy i buły), bez dietetycznego obłędu i ortodoksji. Z początku spadek zapewne zauważysz po obwodach, nie na wadze, to normalne. Cierpliwości. Oczywiście problemy endokrynologiczne czy inne kłopoty fizjologiczne mogą ten scenariusz zaburzyć, no ale zakładam, że ich nie masz.
No i dobrych Świąt!
To co przedmówcy: regularny i wcale nie katujący ruch plus przypilnowanie diety wspólnie powinny dać dobry efekt. Może nie natychmiastowy, ale powolniejszy powinien być trwalszy (jak z nauką języka

Nie bądź dla siebie zbyt surowa. Spokojnie swój "zacny zad(eczek)" rozruszaj, przestań się objadać i zjadać śmieciowe jedzenie (słodycze, chemia, silnie przetworzone, cukier, biała mąka typu kluchy i buły), bez dietetycznego obłędu i ortodoksji. Z początku spadek zapewne zauważysz po obwodach, nie na wadze, to normalne. Cierpliwości. Oczywiście problemy endokrynologiczne czy inne kłopoty fizjologiczne mogą ten scenariusz zaburzyć, no ale zakładam, że ich nie masz.
No i dobrych Świąt!

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52 min
- Życiówka w maratonie: 4:15:12
Ja chudlem 1kg/50km
. Poza tym apetyt, mam mniejszy
. Wiec waga po trochu spadala. Od miesiaca nie biegam (kontuzja) a waga i tak poszla w dol o nastepny 1 kg. Tera moja aktywnsc to 30 minut rozciagania dzinnie. Ale nie ma sie co martwic, ida swieta, wiec bedzie co zrzucac po nowym roku 

-
- Rozgrzewający Się
Sghjwo ja to już przed świętami nabrałam na siebie :D No zobaczmy,będę biegać w miarę systematycznie,nie objadać się słodyczami,ograniczać alkohol z jedzeniem też będę uważać i zobaczę czy coś pójdzie w dół więcej..
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35'
Metoda na schudnięcie jest jedna. Dostarczać mniej kcal organizmowi, niż potrzebuje. Wiadomo, że jeśli zaczniemy biegać, zamiast siedzieć na kanapie przed TV to szybciej nam waga spadnie.
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
-
- Rozgrzewający Się
a To wiem,że wtedy pobudzę organizm do życia - ale właśnie chciałam dowiedzieć się czy bieganie pozwala zrzucić zbędne kg. 

- jakub738
- Zaprawiony W Bojach
-
- Rozgrzewający Się
nie dużo 8kg było.. teraz nabrałam na siebie dodatkowo 5kg i brzuch mi wystaje 
wiec w sumie teraz mam do zrzucenia 13kg :D ... raczej pewnie te 5kg szybko zejdzie,bo teraz sobie sama zaszkodziłam tym,że objadałam się słodkim. Więc teraz kare mam i cisną mnie spodnie

wiec w sumie teraz mam do zrzucenia 13kg :D ... raczej pewnie te 5kg szybko zejdzie,bo teraz sobie sama zaszkodziłam tym,że objadałam się słodkim. Więc teraz kare mam i cisną mnie spodnie

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35'
Jeśli zaczniesz się ruszać to schudniesz.alicealice pisze:nie dużo 8kg było.. teraz nabrałam na siebie dodatkowo 5kg i brzuch mi wystaje
Kolega o wzroście takim jak ja (179) z sportem był na bakier - dokładnie rok temu ważył 85 kg, zaczął ze mną chodzić na siłownie / bardziej ogólnosprawnościowe ćwiczenia, aniżeli masa. Przebiegł pierwsze 500 m bez przystanku, doszedł do 17 km na raz, co prawda czas niezbyt imponujący, ale dał radę. Teraz bez większej aktywności fizycznej (dwa razy w tygodniu pójdzie pobiegać jego waga delikatnie idzie w dół. Waży kg mniej ode mnie. Je dużo więcej niż ja, dużo mniej się rusza. Ja pomimo ruchu, ~5-6 treningów dziennie z wagą stoję w miejscu 70kg i niżej nie da rady. Podsumowując - każda aktywność fizyczna pobudzi do redukcji tłuszczu, bieganie to dobra opcja.
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
-
- Wyga
U mnie 4 miesięce i poszło w dół 18kg, bieganie 3x/tydz., inny znajomy 20kg w 2 miesiące 5x/tydz., kolejny koleżka 20kg w 4m 5x/tydz.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:39:21
- Życiówka w maratonie: 03:01:54
Skąd bierzesz te bzdury ?blackfish pisze:No dokładnie. Samym bieganiem to będzie ciężko i powoli, choć i tak szybciej niż w przypadku wielu innych aktywności.
Zobacz też tutaj
ludzie czasem wypisuja totalne bzdury na roznych portalach. Pewnie, najlepiej nic nie robc, zrec i liczyc na to, ze stane sie jakis cud lub kupic jakies cudowne tabletki na TV marketalicealice pisze:Witam

- blackfish
- Zaprawiony W Bojach
A na czym według Ciebie polegają te bzdury?ijon pisze:Skąd bierzesz te bzdury ?blackfish pisze:No dokładnie. Samym bieganiem to będzie ciężko i powoli, choć i tak szybciej niż w przypadku wielu innych aktywności.
Zobacz też tutaj