Bieg na 1km/10km
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 50,03
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć wszystkim:) zawsze lubiłem sporo biegać, ale przez trzy miesiące miałem przerwe ze względu na to ,że odczuwałem ból w łydce przez jakiś czas, ale teraz wszystko jest już ok:) A więc zacząłem biegać w sobotę (1,2km) ,wczoraj i dziś już po 2km.. Jednak chciałem zapytać , co mam zrobić ,żeby szybko poprawić kondycje i może doradzicie mi jak biegać 10 km ,żeby wytrzymać bez zatrzymywania się? Oraz może doradzicie mi jak biegać ,,kopertę" , macie może jakieś techniki żeby szybciej biegać?? I jak biegać 1km szybciej, czy może rowerek stacjonarny by mi pomógł jako trening oprócz biegania codziennego ?
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
co to jest koperta? 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jak mieszkasz gdzieś gdzie są zajęcia cross-fit, to zainwestuj kasę - niezły sposób na szybką poprawę sprawności i siły. Jeśli nie, to wydolność i siłę stosunkowo szybko poprawiają ćwiczenia ogólnorozwojowe/interwałowe typu Tabata/HIIT. To się przyda szczególnie do koperty i na 1km. Do biegu na 10km trzeba już trochę poćwiczyć. Po prostu weź przerób jakiś gotowy plan pod ten dystans. Na początku marszobieg i stopniowo skracasz przerwy na marsz.
Do tego wrzuć "szukaj" na forum. Co jakiś czas ktoś pyta o bieg wahadłowy, kopertę itp pod egzaminy do służb mundurowych.
EDIT:
PRZYKŁADOWY TRENING PRZYGOTOWAWCZY DO PRóBY BIEGU PO KOPERCIE*
A) starty wysokie, sytuacyjne z różnych pozycji: siady, leżenie, przysiady itp. · ilość powtórzeń: 5-6 startów· intensywność: max· odpoczynek pomiędzy startami : do wypoczynku
B) bieg wahadłowy na odcinkach 3 – 5 metrów · ilość powtórzeń w serii: 5-6· ilość serii – 4· intensywność: submax i max· odpoczynek pomiędzy seriami: do wypoczynku
C) biegi po „ósemce” między dwoma stojakami - zwrócić uwagę na prawidłowe okrążanie stojaków · ilość powtórzeń w serii: 4-5· ilość serii – 4· intensywność: submax i max· odpoczynek pomiędzy seriami: do wypoczynku
D) bieg po kopercie · ilość powtórzeń w serii: 1x1okrążenie; 1x2 okrążenia; 1x3 okrążenia· ilość serii – 1· intensywność: submax i max· odpoczynek pomiędzy seriami: do wypoczynku
E) odcinki szybkościowe na dystansie: 20,30,40 m · ilość powtórzeń w serii- 2 razy każdy odcinek· intensywność: submax i max· odpoczynek pomiędzy seriami: do wypoczynku
Wykonuj trening 2 razy w tygodniu
Do tego wrzuć "szukaj" na forum. Co jakiś czas ktoś pyta o bieg wahadłowy, kopertę itp pod egzaminy do służb mundurowych.
EDIT:
PRZYKŁADOWY TRENING PRZYGOTOWAWCZY DO PRóBY BIEGU PO KOPERCIE*
A) starty wysokie, sytuacyjne z różnych pozycji: siady, leżenie, przysiady itp. · ilość powtórzeń: 5-6 startów· intensywność: max· odpoczynek pomiędzy startami : do wypoczynku
B) bieg wahadłowy na odcinkach 3 – 5 metrów · ilość powtórzeń w serii: 5-6· ilość serii – 4· intensywność: submax i max· odpoczynek pomiędzy seriami: do wypoczynku
C) biegi po „ósemce” między dwoma stojakami - zwrócić uwagę na prawidłowe okrążanie stojaków · ilość powtórzeń w serii: 4-5· ilość serii – 4· intensywność: submax i max· odpoczynek pomiędzy seriami: do wypoczynku
D) bieg po kopercie · ilość powtórzeń w serii: 1x1okrążenie; 1x2 okrążenia; 1x3 okrążenia· ilość serii – 1· intensywność: submax i max· odpoczynek pomiędzy seriami: do wypoczynku
E) odcinki szybkościowe na dystansie: 20,30,40 m · ilość powtórzeń w serii- 2 razy każdy odcinek· intensywność: submax i max· odpoczynek pomiędzy seriami: do wypoczynku
Wykonuj trening 2 razy w tygodniu
kiss of life (retired)