Krotki wstep- Zaczalem biegac kilka tygodni temu, glownie w celu zrzucenia kilku(dziesieciu) kg smalcu oraz radosci z przyplywu endorfin.
Mam 27 lat, 183cm i 99kg wagi, robie poki co okolo 30km tygodniowo w tempie 6:30-7:20min/km. Jestem w stanie przebiec 30min bez przerwy, co w tym tempie nie jest pewnie zadnym wyczynem. Nie posiadam pulsometru wiec nie moge okreslic tetna. Dodam tez, ze nie zalezy mi na konkretnych wynikach i czasach a przez najblizsze miesiace nie planuje biegac w zawodach czy maratonach. Pomimo wagi jestem stosunkowo wysportowany, przez ostatnie miesiace z rozna regularnoscia odwiedzam silownie i plywam.
Jako, ze nie chcialbym sie narazic na wieksze kontuzje oraz "niespodzianki", wole od razu spytac o najwazniejsza kwestie:
- Do jakiego lekarza najlepiej wybrac sie w celu przebadania organizmu?
Chodzi mi o specjaliste, ktory zna temat biegania i bedzie wiedzial na co zwracac uwage oraz powie mi wprost, czy moj kregoslup, nogi, stawy, serce itd. wytrzymaja taki sport. Jesli ktos posiada namiary na tego typu specjaliste w Krakowie lub okolicach, bede bardzo wdzieczny!
Czy miewam jakies problemy i bole? Na poczatku (oraz przez wiele poprzednich prob podejscia do biegania na przestrzeni lat) mialem bole piszczeli shin splints (rzekomo te rzadsze, zewnetrzne).
Poradzilem sobie z tym kupujac nowe, bardziej amortyzujace buty oraz przenoszac sie z asfaltu na ziemie. Dodatkowo przestalem biegac z piety i caly czas udoskonalam technike biegu na srodstopie.
Aktualnie podzas biegania shin splints ustalo (rowniez po powrocie na asfalt), natomiast pomiedzy biegami czuje bardzo delikatny bol w piszczelach oraz w lydkach ale sadze, ze to normalne na poczatku zwlaszcza przy nadwadze.
Dodam, ze mam raczej dosc wysokie tetno ale nie mierze go regularnie.
Pytania poboczne, "opcjonalne" to
- Czy polecacie zakup pulsometru? conieco poczytalem o zakresach itd. ale nie wiem czy przy rekreacyjnym bieganiu to sie przyda? Szczerze watpie, zeby chcialo mi sie ubierac za kazdym razem ta opaske.
- Jaki appke treningowa polecacie na iOS? Uzywam endomondo.
Wrazliwych na brak polskich znakow z gory przepraszam, ale post stworzylem na tablecie.
Pozdrawiam!