Powrót do aktywnego biegania - Poradźcie!

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Cytrus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 58 minut
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich serdecznie. Chciałbym się was poradzić co do biegania. Kiedyś (4-5 lat temu) ćwiczyłem lekką atletyke, tam również biegałem i szło mi nawet dobrze. Obecnie uczęszczam do 2 klasy liceum (Pożarnicza, więc treningi też są :) ), a w gimnazjum przez 3 lata byłem brany na zawody sportowe (bieganie). Ostatnimi czasy uznałem, że muszę poprawić formę, chcę biegać, jednakże nie wiem jak. Mam motywację, lecz nie wiem czy to co teraz robię, robie dobrze.

1.Dnia pierwszego poszedłem biegać, moje bieganie trwało 1h 08min a w tym czasie przebiegnięte 10 km (Dobrze, źle?)
2.Potem 8km w ciągu godziny, i dziś 11,6km w ciągu godziny. (Może zacząć biegać mniej, żeby było efektywniej, później więcej?)
3.Mam również problem z ciuchami. Buty? Ani to żadnych do biegania nie mam, odcisków mam od cholery za przeproszeniem, a wszystko przez zwykłe buty które "wydają" się być sportowymi. (Możecie polecić dobre buty, do biegania, dla początkujących?)
4.Spodnie, koszulki - O co w tym wszystkim chodzi? (Nie wiem dokładnie jak to się nazywa, nigdy jakoś mnie do tego nie ciągło aby to wiedzieć. Oraz co zakupić na początek?)
5.Z czym biegać? (W sensie jakie zabierać ze sobą przedmioty, brać wode/tak-nie/ile?)
6.Co powinienen jeść PO treningu, jak i PRZED treningiem oraz w jakim odstępie czasowym?

Mam nadzieję, że przynajmniej w połowie mi pomożecie. Nie mam zamiaru pobiegać miesiąc, i położyć się wygodnie w łóżku, tylko chcę to robić dla przyjemności, wytrzymałości itd.
Pozdrawiam wszystkich:)
PKO
Awatar użytkownika
Mama Kin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

masz na forum multum wątków, w których znajdziesz odpowiedzi na większość swoich pytań :lalala:
go get 'em tiger
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam! :oczko:

1. Moim zdaniem - źle. Rozumiem, że to był bieg ciągły ? Jesteś początkujący, nie biegaj od razu godziny, zacznij od 20 min. i co tydzień dokładaj 5-10min. to będzie bezpieczniejsze dla organizmu.

2. Patrz punkt 1.

3. Dla początkujących, jeśli nie chcesz wydać dużo pieniędzy a chcesz mieć buty typowo do biegania z nie najgorszą amortyzacją polecam Kalenji Ekiden 50, kupisz je w Decathlonie za 60 zł. Weź o rozmiar większe, palce muszą mieć luz, inaczej będą Cię uciskać, obcierać i paznokcie mogą schodzić.

4. Jeśli oczywiście chcesz, możesz sobie kupić ciuchy do biegania, aczkolwiek to koniecznością nie jest. Różnica jest taka, że gdy biegamy w koszulkach bawełnianych bardzo szybko namakają potem, są cięższe, niekomfortowe, nie odparowują wilgoci. Inaczej jest w koszulkach (ciuchach) termoaktywnych. Owszem, szybko absorbują wilgoć, ale równie szybko się jej pozbywają (pot odparowuje). Poza tym w dotyku jest o wiele przyjemniejsza od bawełny. Ciuchy do biegania również kupisz w Decathlonie (najtańsza koszulka 20 zł, spodenki 30 zł, legginsy 60 zł).

5. Jeśli nawadniasz się odpowiednio w ciągu dnia, to woda (moim zdaniem) jest zbędna. Zwłaszcza teraz, gdy nie mamy już upałów a bardzo przyjemne temperatury.

6. PO treningu jedz to co zwykle, jakiś obiad, coś pożywnego. Godzinę PRZED bieganiem możesz zjeść banana, owsiankę. Ale jeśli zjesz spory obiad i chcesz zaraz iść biegać to poczekaj lepiej jakieś 1,5-2h. Bieganie z pełnym żołądkiem jest bardzo nieprzyjemne. Zwłaszcza, że potrafisz już biec godzinę.

Plus:
- pamiętaj o lekkiej rozgrzewce PRZED bieganiem i rozciąganiem PO bieganiu.
- nie biegaj codziennie, a 3-4x w tygodniu.
- zaczynaj powoli, rozkręcaj się w trakcie.

Życzę powodzenia i wytrwałości
Pozdrawiam
Sammi :usmiech:
Awatar użytkownika
niuniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sammi pisze: Witam!

1. Moim zdaniem - źle. Rozumiem, że to był bieg ciągły ? Jesteś początkujący, nie biegaj od razu godziny, zacznij od 20 min. i co tydzień dokładaj 5-10min. to będzie bezpieczniejsze dla organizmu.
On nie jest początkujący przecież brał udział w zawodach!
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Faktycznie, przeoczyłam jakoś tekst o zawodach.
Awatar użytkownika
Dawidavila
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:14
Życiówka w maratonie: Półmaraton 1:25:19

Nieprzeczytany post

Buty polecam kalenji ekiden 50 z decathlonu lub poszukaj w lidlu gdy jest oferta biegowa. Jeżeli chodzi o jedzenie to 2h przed treningiem nic nie jedz. Co do koszulek to lepiej zaopatrz się w jakąś oddychającą sportową bo te bawełniane trzymają wilgoć i o przeziębienie w tej pogodzie nie trudno.
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 74#p758274][b]Blog[/b][/url][b]/[/b][url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 0&start=60][b]Komentarze[/b][/url]
[color=#0000FF][b]10km - 35'14''
15km - 54'14''
83km - 9:14'00''[/b][/color]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ