Poprawa wyników

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Stieltjes
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
2 lata ćwiczyłem na siłowni, niedawno zrezygnowałem z powodów:
-problemy z kręgosłupem
-nie było praktycznie żadnych efektów poza narobieniem sobie sporej nadwagi, którą potem musiałem zbijać)
-jednak nie wyobrażam sobie życia na gotowanym kurczaku ryżu i słodzikach....
Zaczynam swoją przygodę z bieganiem, właściwie to zacząłem.
Biegałem w zeszłe wakacje interwałem, z powodu dawnej z przed 8 lat kontuzji stawu skokowego musiałem przerwać, odzywał się z treningu na trening coraz mocniejszy ból.

Rok przerwy w bieganiu. Przez czas wiosenny pozbywałem się nadwagi (utrata 14 kg, a 11 względem zeszłego roku). Zacząłem biegać w te wakacje, tym razem już nie interwały a bieg ciągły.
Założyłem sobie bieg na godzinę. Pierwszy bieg wyszedł na 10 km z groszem ( mierząc trasę mapami google). Początkowo były szybkie efekty bo z 10 km z groszem zrobiło się 12 z groszem w ciągu godziny. Ale później już tego 12 z groszem nie byłem w stanie przebić. W sumie tego lata biegam ponad miesiąc, średnio 2x w tygodniu (z powodu dokuczającego stawu nie ćwiczę częściej).
Wczoraj biegałem godzinę i 10 min, no to wyszło 13,7 km. No ale te 1,5 km to te dodatkowe 10 min.
I tu moje pytanie co wydłużać jak robić żeby polepszać tę wydajność biegu ?
Wydłużać czas biegu ?
Próbować zwiększać intensywność ?
Zależy mi żeby docelowo umieć przebrnąć 20 km w czasie 1h-1,5h.
No i co do tego stawu...
Byłem u lekarza, mam zdjęcie RTG i czekam na kolejną wizytę.
Kupiłem sobie opaskę elastyczną, ale wydaje mi się że ona nic mi nie daje. Co myślicie o glukozaminie ? Czytałem że to bujda.
Jakie ćwiczenia polecacie do biegania ? Jakiś basen czy coś siłowego też by się przydało ?
PKO
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

Najpierw chyba powinieneś wyleczyć do końca ten staw.

A potem to "wg literatury" najpierw dłuższe wybiegania na wolniejszym tempie i wydłużanie dystansu, a dopiero potem szybkość...ew. jakiś plan, który zawiera i jedno i drugie...ale interwały z uszkodzona nogą to chyba slaby pomysł (długi dystans zresztą też).

--
Axe
Stieltjes
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ludzie po złamaniach biegają.
A ja przecież miałem tylko skręcenie w prawdzie mocne ale tylko skręcenie.
Ortopeda nie zabronił mi biegania, za 10 dni mam u niego wizyte, obejrzy zdjęcie to oceni co z tym stawem. Bo powierzchownie nic nie widać. Tak interwały to nie był dobry pomysł, dlatego je odpuściłem. Teraz biegam robiąc co jakiś czas przerwy.
Awatar użytkownika
Jaszczur
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:31
Życiówka w maratonie: 3:28:05

Nieprzeczytany post

Biorąc pod uwagę, że rekord świata w półmaratonie to 58:23, ustawiłeś sobie ambitny plan chcąc zrobić 20km w 1-1,5h. Ale wszystko jest do zrobienia :hejhej:
Z tą glukozaminą dostępną bez recepty (suplementy reklamowane w TV) to faktycznie ściema, ilości interesujących nas substancji są tak małe, że nie ma co sobie tym zawracać głowy. Ja miałem problemy z kolanem (od zbyt niskiego biurka w pracy) i lekarz przepisał mi STRUCTUM (http://bazalekow.mp.pl/leki/item.html?id=17753). Jadłem to przez miesiąc, może dwa, ale wydaje mi się, że więcej niż ten lek dały mi ćwiczenia rozciągające i bardziej rozsądny trening.
Nie jestem specjalistą, ale na Twoim miejscu spróbowałbym rozwiązać problem z bólem w kolanie zanim zaczniesz urywać czas na dystansie 20km. Wg. nie powinieneś zwiększać intensywności, zarzynanie się na kolejnych treningach nie jest dobrą opcją. Jak powiedział ktoś mądry "mamy trenować, a nie eksploatować nasze ciało".
Spróbuj urozmaicić swoje treningi. Jeśli chcesz biegać 20km to przydałoby się od czasu do czasu jakieś dłuższe wybieganie (w odpowiednio dostosowanym tempie).
"Wszystko można co nie można byle z wolna i z ostrożna".
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

Co do glukozaminy, to (poza tym,że obecnie naukowcy przychylają sie do tego, że nic nie daje na stawy i efekt jest porównywalny z placebo), to mi ortopeda przepisał Arthryl (to "lek", a nie "suplement", więc ma tego trochę więcej), brałem przez 2 miesiące, ale to,że znów mogę biegac to raczej efekt posłuchania rad lekarza sportowego i uprawianie marszobiegów, które wzmocniły dawno nieuzywane mięśnie, stabilizując kolano, dzieki czemu zniknęły moje bóle. Więc glukozamina na pewno Ci nie zaszkodzi, choć niekoniecznie pomorze ;-))))

--
Axe
Stieltjes
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jaszczur pisze:Biorąc pod uwagę, że rekord świata w półmaratonie to 58:23, ustawiłeś sobie ambitny plan chcąc zrobić 20km w 1-1,5h. Ale wszystko jest do zrobienia :hejhej:
No ja wiem że taki jest rekord, stosunkowo niedawno to sprawdzałem i się zdziwiłem. Bo myślałem że jak mój pierwszy bieg wyszedł na 10 km to pewnie oni w godzinę przelecą minimum ze 30 xD No ale z 2 strony 30 km/h to trochę za dużo jak na człowieka :P
Teraz szacuję że w 1,5h powinienem przebiec do 18 km, więc do tych 20 chyba nie pozostaje tak wiele :P No chyba że rozwijanie dystansu jest procesem długotrwałym, jak to jest ?

Jaszczur pisze:Nie jestem specjalistą, ale na Twoim miejscu spróbowałbym rozwiązać problem z bólem w kolanie zanim zaczniesz urywać czas na dystansie 20km. Wg. nie powinieneś zwiększać intensywności, zarzynanie się na kolejnych treningach nie jest dobrą opcją. Jak powiedział ktoś mądry "mamy trenować, a nie eksploatować nasze ciało".
Nie kolanem, a stawem skokowym :bum:
Czyli stopniowe zwiększanie dystansu przy stałej intensywności byłoby ok, zakładając że nic na tym zdjeciu groźnego nie wyszło ?
Jaszczur pisze:Spróbuj urozmaicić swoje treningi. Jeśli chcesz biegać 20km to przydałoby się od czasu do czasu jakieś dłuższe wybieganie (w odpowiednio dostosowanym tempie).
Tzn ? :)

A marszobieg co to jest ? Oprócz tego że to pewnie coś z pogranicza marszu i biegu ? to takie powolny nibytrucht tylko w tempie marszu ? :)
Awatar użytkownika
Jaszczur
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:31
Życiówka w maratonie: 3:28:05

Nieprzeczytany post

Stieltjes pisze: Czyli stopniowe zwiększanie dystansu przy stałej intensywności byłoby ok, zakładając że nic na tym zdjeciu groźnego nie wyszło ?
Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam, zobaczysz jak będzie reagował Twój organizm. Kiedyś w Runners World był świetny artykuł na temat tego, jak ocenić, czy dany uraz/kontuzja całkowicie eliminują nas z trenowania czy tylko zmuszają do zmniejszenia intensywności. Jeśli znajdę to podeślę.

Marszobieg to bieg przeplatany marszem, w cale nie musi być to wolny trucht (metoda gallowaya). Co do urozmaicania treningu to opcji jest mnóstwo fartlek, podbiegi, rytmy, całe mnóstwo ćwiczeń jak skipy. W Internetach jest całe mnóstwo opisów, planów treningowych itd. wygoglujesz :P

Co do czasu to mi było łatwiej zejść z 45 minut na 41, na 10 km, niż teraz zejść poniżej 40 minut. Ale to musiałby się wypowiedzieć ktoś od szybkości, bo mnie bardziej interesuje wydłużanie dystansu i biegi górskie niż szybkość na 10km.

P.S. Uprzedzając potencjalnych hejterów - tak wiem, szybkość jest jednym z filarów biegania bez względu na dystans :P
"Wszystko można co nie można byle z wolna i z ostrożna".
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ