Zacznę od tego, że już kiedyś biegałam okazjonalnie, potem przestałam, ale znów zapragnęłam biegać i to nie tylko by zrzucić trochę kilo, ale nabrać kondycji. Tym bardziej, że rzucam palenie, a po bieganiu odechciewa mi się palić, więc liczę na to, że to pomoże mi walczyć z nałogiem i się odprężyć.
Jednak, że chcę się wkręcić w bieganie bardziej, uważam, że lepiej jeżeli zadam kilka pytań osobom bardziej doświadczonym, by potem nie cierpieć z powodu "niedoświadczonej głupoty".
1. Mam buty Mizuno z Decathlonu, czy to dobra marka? Dobrze mi się w nich biega, ale pewnie będę je musiała za jakiś czas wymienić na nowe i chociaż dużo już o tym pisano, czy moglibyście podać marki dobrych butów do biegania? A może lepiej zostać przy Mizuno?
2. Mam nadwagę, ważę 80kg przy 162cm, jestem wszystkożercą i jak na razie schodzę z wagi. Wiem, że pewnie na forach jest opisanych dużo diet, ale nie jestem w stanie na razie ich zastosować, więc czy ktoś by mógł mi ogólnie powiedzieć jakie rodzaje posiłku przyjmować przed i po treningu? Chodzi mi o to czy więcej białka, czy węglowodanów itd. Albo skierować na dobry temat lub artykuł.
3. Zaczynam od 0 bo dawno nie biegałam, znalazłam sobie trasę 2km200m i nie wiem czy dobrym pomysłem jest wydłużenie jej do 4,200 w tydzień, czy lepiej zrobić to stopniowo czyli 1tydz-2,200km, 2tydz-3km, 3tydz-4km ?
4. Mam zamiar biegać co drugi dzień i do tego dokładać ćwiczenia z ciężarkami, czy lepiej zrobić o 1 dzień treningu mniej i 1 odpoczynku więcej? Bo wyjdzie, że 4 dni ćwiczę a 3 odpoczywam tygodniowo.?
Wszystkich serdecznie pozdrawiam