Intensywność

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
IPOS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rozpoczynam nowy (już 3) plan treningowy - 10 km w 45 min, ukończyłem od 0 do 60 min biegu i 21 km dla początkujących 4xw tygodniu. W nowym planie pojawia się pojęcie intensywności treningu wyrażone w %. Wiem że powinno się to określać chyba przy pomocy pulsometru, czyli zmierzyć maksymalny puls i potem biegać w jego odpowiednich przedziałach procentowych. Problem mam oczywisty - nie mam pulsometru i jakoś mi się nie śpieszy do zakupu, i tu pytanie jak to określić bez urządzeń...
Drugie pytanie: W planie pojawia się również konieczność pokonania 1 km lub więcej z szybkością 4.20'... jak to zrobić tzn zmierzyć. Biegam po lesie z Endomondo, co prawda mówi mi w jakim tempie przebiegłem ostatni km ale nie wiem czy w danym momencie biegnę za wolno czy może za szybko. Moje tempo w tzw zakresie tlenowym wynosi obecnie ok 5:15. Więc żeby zejść do 4:20 to się troszkę chyba muszę pomęczyć.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ