Witam- pierwsze kroki/kilka pytań

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
I3arti
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54.09

Nieprzeczytany post

Witam, mam kilka pyta do was i na wstępie dziękuje za wszystkie państwa podpowiedzi/ wskazówki.

Mam 17 lat, (187cm- 67kg), od dwóch tygodni biegam regularnie, ale moja przygoda z tym sportem zaczęła się już dużo wcześniej ( chaotyczne treningi 2x w tygodniu).

1.) Chciałbym się dowiedzieć, czy ułożyłem sobie prawidłowy plan:
poniedziałek- 5km
wtorek- 5km
środa - 5km
czwartek- 10km
piątek- 5km
sobota- 7km
niedziela - 5km

Planuje od sierpnia dystans 5km zastąpić 7km.

Czas na 10km- regularnie około 55min
7km - 34min
5km - 24min
1km - 3min ( 1,5 roku temu)

Trasy mam dokładnie pomierzone, wydaje mi się, że są bardzo wymagające liczne podbiegi itp. Nie mam dni na odpoczynek, ponieważ nie czuję się zmęczony i mam ogromną chęć na bieganie :).

2.) Drugie pytanie brzmi; " Czy wspomnianym planem treningowym dam rade zbudować formę w ciągu 4 miesięcy ??"

3.) Czy przed startem w zawodach mój plan powinien się zmienić? (dodam, że chcę osiągać super wyniki na 2km- marze o czasie 6 - 6.30)

4.) Jak powinien wyglądać mój posiłek w dzień zawodów?

Jeszcze raz za wszystkie wskazówki dziękuję i pozdrawiam :)
PKO
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czesc,twoj plan jest nijaki,podobnie jak choinka bez ozdob.Trening biegacza nie sklada sie tylko i wylacznie z samego nabijania kilometrow ale tez z innych elementow.Moja podpowiedz:jezeli chcesz biegac 7 dni w tygodniu co jest wg mnie za duzo troche bym pozmienial w twojej rozpisce
pon-5km+5x100/100
wto- cos z szybkosci np 2 km trucht + 5x400m na przerwach 3 minuty + 2 km trucht
sro-5km +5x100/100
czwartek-sila-podbiegi
piatek 5km+5x100/100
sobota-dlugo-10km wolno
niedz-5km
choc jak dla mnie za duzo tych dni treningowych,5 dni by bylo akurat a w pozostale 2 troche cwiczen stabilizujacych lub ogolnorozwojowych.W soboty sa organizowane zajecia BBL jezeli sa w twoim miescie to wybierz sie,toi owo sie dowiesz.
Plany treningowe znajdzieszw tutaj http://bieganie.pl/index.php?cat=19 .
Posilek taki sam jak przed treningiem,lekkostrawne.
Obrazek
I3arti
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54.09

Nieprzeczytany post

Wcześniej miałem taki plan: poniedziałek podbiegi 100m x15 (szybkie tempo, odpoczynek zbiegając z górki truchtem) || wtorek 4x500m (100% sił) || środa- ODPOCZYNEK || czwartek 2km (100% sił) || piątek 10km ||sobota 7km || Niedziela rower 20km.
Zrezygnowałem, gdyż wydaje mi się, że jeżeli biegam krótkie dystansy ( 15x100/ 4x500) to buduję masę mięśniowa nóg, a gdy biegam na dłuższe to je spalam. Wydawało mi się to dość dziwne, dlatego zmieniłem taktykę na biegi długodystansowe.

Proszę o kolejne wypowiedzi i wskazówki do wszystkich 4 pytań.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ