rozpoczecie biegania-plan

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
zgoda150
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,
mam 20lat i zdałem sobie sprawe że jest ze mną naprawde źle :smutek: postanowiłem biegać i moim celem jest dystans 10km bez przerw. mój obecny stan jest tragiczny, to znaczy jestem w stanie przebiec 500m ale juz wtedy ciezko łapie oddech. Udzielicie rad jak się dobrze zabrać do treningu, aby był efektywny, a przy tym abym nje zrobił sobie krzywdy? przypuszczalnie w jakim okresie jest mozliwy do zrealizowania moj plan, czyli 10km biorąc pod uwage mój obecny stan?
PKO
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć!
Skoro już zdecydowałeś się na bieganie i zdałeś sobie sprawę, że jest kiepsko to początek masz już za sobą. Teraz czas przystąpić do działania. Na początek proponuję jeden z najbardziej popularnych planów:

http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=547

Dzięki temu dojdziesz do 30 minut biegu ciągłego. Wtedy zapytasz co dalej? I słusznie!

http://bieganie.pl/?show=1&cat=13&id=3576

Powodzenia!
zgoda150
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za plan. Kilka dni musiałem odpuścić, ale właśnie jestem po pierwszym dniu. Mam pytanie, podczas biegu poczułem ból z prawej strony klatki, to wynik dotychczasowego braku treningu? Chcę nie tylko budować kondycje, ale także wytrzymałość, mogę dodać na koniec każdego treningu krótkie sprinty?
PaulaPaula
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polecam też zaopatrzenie się w buty do biegania. Znacznie ułatwia to początek walki o kondycję, bo nie odczuwasz dolegliwości spowodowanych nieodpowiednim obuwiem.
Ekspertem nie jestem, ale podejrzewam, że jeśli czujesz taki ból w klatce piersiowej to właśnie z braku wcześniejszego ruchu. Być może za bardzo podkręciłeś tempo lub dystans? Co do sprintów jasne. Jeśli weźmiesz plany ze strony bieganie.pl tak jak podał Ci Mały to w wielu znajdziesz liczne przebieżki.
Powodzenia i fajnie, że się zmobilizowałeś.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ