Zaczynanie przygody z bieganiem

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
felix15
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czesc, od jakiegos czasu uprawiam Jogging, ale nie regularnie, i nie w okreslonym czasie-poprostu jak sie zmecze-ide marszem.
Za 3 tygodnie startuje w zawodach 60 minutowych, gdzie przez ten czas trzeba uprawiac Jogging z przerwami (na chodzenie), trzeba przebiec jak najwiecej rund, no i chce sie jakos wykazac :)

Z oddychaniem nie mam problemow, tylko raczej z nogami, czesto tylko ta czesc, nad kostka2 cm, z tylu. Biegne max. 3 minuty i musze robic przerwe. Gdyby ten Problem udalo mi sie rozwiazac, moglbym biegac pol godziny ;)-
Prosilbym tez o Jakis plan przygotowawczy na ten bieg za 3 tygodnie- moze sie troche wprawie i przygotuje :)
Dziekuje za wasze rady !
PKO
PaulaPaula
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=547
Co prawda Ty masz tylko trzy tygodnie, ale przejrzyj dokładnie ten plan, może Twoja kondycja pozwoli nie zaczynać od pierwszego tygodnia? Jest to chyba najlepszy plan dla każdego, kto chce wydłużać czas biegu podczas marszobiegów.
januszsprinter
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja też jestem nowy i mam pytanie. Jak ma się sprawa budowania motoryki z bieganiem długodystansowym. Interesuje mnie czy biegając na dłuższe dystanse będzie mi to pomagało w budowaniu parametrów pomagających w np.: graniu w piłkę nożną, czyli przyspieszenie, szybkość, zwrotność. Czy przez takie bieganie buduje się tylko wytrzymałość?
Awatar użytkownika
Krzysztof92
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie jestem fachowcem, ale wystarczy się przyjrzeć jak piłkarze biegają podczas meczu, dystans nie robi wrażenia bo co to jest te 10km w ciągu 90min gdy piłkarz jeszcze ma około 10min przerwy. Jednak zauważ że piłkarze robią bardzo dużą ilość sprintów po których truchtem wracają pod własne pole karne.
Przyjrzyj się piłkarzom jak biegną :) oczywiście tych z dobrych lig xD, i będziesz miał odpowiedź jak biegać jak trenować.
Ja osobiście uwielbiam zróżnicowany teren po jakimś polu pobiegać, na jakiś szczyt wbiec, trochę zmiany tempa i powrót sprint pod górkę.
" I'm at war with the world cause I
Ain't never gonna sell my soul "
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ