Bieganie jako rehabilitacja - ciężkie początki :)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
xpigix
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich forumowiczów i proszę o wyrozumiałość jako iż będzie to mój pierwszy post :)
W kwietniu przeszedłem rekonstrukcję więzadła krzyżowego tylnego. Kontuzję złapałem ponad 1,5 roku wcześniej (piłka nożna) ale długo nie mogłem znaleźć czasu na doprowadzenie mojego kolana do sprawności. Nigdy nie lubiłem biegania (chyba, że za piłką ;-)) ale teraz mój rehabilitant powiedział, że mogę zacząć biegać (właściwie to truchtać). Nawet mi to pasuję ponieważ, kompletnie straciłem formę i przytyło mi się sporo. Marzy mi się teraz zrzucenie paru kilo, odzyskanie pełnej stabilizacji w kolanie (poza bieganiem ciągle fizjoterapia) i przygotowanie się na powrót na boisko poprzez poprawę kondycji :)
Chciałem poradzić się was. Jestem już po kilku "treningach", truchtam co drugi dzień. Wygląda to tak, że biegnę zawsze przynajmniej 40min (niestety 2 do 3 razy przez cały trening na kilkadziesiąt sekund przechodzę w marsz) Odległość którą przebywam to około 5,5km więc pewnie bieganiem to nawet nie można nazwać, więc zostańmy przy truchtaniu :) Za 1 razem było ciężko, za każdym kolejnym jest już lepiej chociaż wciąż dość ciężko, jednak znajduję w tym frajdę (zwłaszcza po) więc jestem dobrej myśli :)
Czy jeżeli wytrwam miesiąc? dwa? pięć? to takie truchtanie wystarczy do poprawy kondycji? Czy powinienem coś zmienić?
Czekam na jakieś rady i sugestie ;)
PKO
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czesc, Widze ze jeszcze trwa rehabilitacja wiec moze popytaj jak dodatkowo mozesz wzmacniac miesnie,w bieganiu jest sporo roznych elementow treningu ale czy na tym etapie mozesz je wykonywac?
Obrazek
xpigix
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegać mogę, sam rehabilitant stwierdził, że jestem już gotowy. Stworzyłem ten post aby podpytać was o to bieganie, żeby dopasować je bardziej pod względem pracy nad kondycją ew. zrzuceniem kilku zbędnych kg. Ta druga strona, czyli rehabilitacja jest w porządku i o nią martwić się nie muszę :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ