Problem z bieganiem
- MarcusPower
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć
Mam taki mały problem z bieganiem. Otóż postanowiłem nauczyć biegać się ze śródstopia. Poczytałem o tym w necie, znalazłem kilka filmów i porad. Dostosowałem się do nich i od pewnego czasu śmiało biegam ze śródstopia. I teraz pojawił się problem. Z jakiejś przyczyny nie mogę uzyskiwać tempa które było dla mnie już normą tzn ok 4:50 - 5:00 min/km. Spadło mi ono do 5:40 min/km i wielkim problemem jest uzyskanie przynajmniej 5:20 min/km. Czy to kwestia wytrenowania w nowej technice czy może jeszcze robię coś źle.
Ze śródstopia biegam od miesiąca
Będę wdzięczny za pomoc
Mam taki mały problem z bieganiem. Otóż postanowiłem nauczyć biegać się ze śródstopia. Poczytałem o tym w necie, znalazłem kilka filmów i porad. Dostosowałem się do nich i od pewnego czasu śmiało biegam ze śródstopia. I teraz pojawił się problem. Z jakiejś przyczyny nie mogę uzyskiwać tempa które było dla mnie już normą tzn ok 4:50 - 5:00 min/km. Spadło mi ono do 5:40 min/km i wielkim problemem jest uzyskanie przynajmniej 5:20 min/km. Czy to kwestia wytrenowania w nowej technice czy może jeszcze robię coś źle.
Będę wdzięczny za pomoc
-
- Wyga
A jaki jest Twoj Cadence?MarcusPower pisze:Cześć
Będę wdzięczny za pomoc
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Ale w zwodzie czy w zwisie ten Cadence ma opisać?smatters pisze:
A jaki jest Twoj Cadence?

Heeeeloooł... żyjemy w takim kraju w którym mówimy po polsku, a przynajmniej piszemy na polskim forum i można by użyć takiego słowa jak kadencja?
-
- Zaprawiony W Bojach
Ogólnie się zgodzę, ale musimy pamiętać że osoba pisząca na forum to nie koniecznie musi być PolakSkoor pisze:Mam wrażenie,że coraz więcej tych angielskich słów w naszym języku polskim.
Czasami nie ma odpowiednika i trzeba użyc takiego słowa, ale jeżeli jest to denerwujące są takie zapożyczenia

Tak więc PEACE:)
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
Oraz, ja np. przeleciałem całą literaturę biegową po angielsku (kilkadziesiąt sztuk) i często nie znam polskich odpowiedników dla danych terminównokss pisze:Ogólnie się zgodzę, ale musimy pamiętać że osoba pisząca na forum to nie koniecznie musi być PolakSkoor pisze:Mam wrażenie,że coraz więcej tych angielskich słów w naszym języku polskim.
Czasami nie ma odpowiednika i trzeba użyc takiego słowa, ale jeżeli jest to denerwujące są takie zapożyczeniaAlbo może to być Polak mieszkający za granicą, który się przestawił na inny język, albo ...

- Elastyczne buty bez dropu (przepraszam, spadku) pięta->palce
- Niewielkie zakresy
- Skrócony krok z lądowaniem pod punktem ciężkości ciała
- Ćwiczenia wzmacniające stopy i łydki
spróbuj szybciej podrywać stopy - dużo "drobnych" kroków, coś jak jazda na rowerze.
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
Oraz, ja np. przeleciałem całą literaturę biegową po angielsku (kilkadziesiąt sztuk) i często nie znam polskich odpowiedników dla danych terminównokss pisze:Ogólnie się zgodzę, ale musimy pamiętać że osoba pisząca na forum to nie koniecznie musi być PolakSkoor pisze:Mam wrażenie,że coraz więcej tych angielskich słów w naszym języku polskim.
Czasami nie ma odpowiednika i trzeba użyc takiego słowa, ale jeżeli jest to denerwujące są takie zapożyczeniaAlbo może to być Polak mieszkający za granicą, który się przestawił na inny język, albo ...

- Niewielkie zakresy
spróbuj szybciej podrywać stopy - dużo "drobnych" kroków, coś jak jazda na rowerze.
- MarcusPower
- Zaprawiony W Bojach
jabbur pisze:Oraz, ja np. przeleciałem całą literaturę biegową po angielsku (kilkadziesiąt sztuk) i często nie znam polskich odpowiedników dla danych terminównokss pisze:Ogólnie się zgodzę, ale musimy pamiętać że osoba pisząca na forum to nie koniecznie musi być PolakSkoor pisze:Mam wrażenie,że coraz więcej tych angielskich słów w naszym języku polskim.
Tak więc PEACE:)A w temacie wątku, zakładając, że już wiesz, że warto mieć:
- Niewielkie zakresy
Od jesieni biegam w ASICS GEL-NIMBUS 15. Tyle że jak je kupowałem do biegałem z pięty i generalnie nie przekraczałem dystansu 15 km na weekendowym wybieganiu. Teraz robię już ponad 20 km.
Nie wiem czy są to buty odpowiednie do biegania ze śródstopia. Gdzie można to sprawdzić?
Ćwiczenia wydaje mi się że znajdę gdzie w internecie.
Pozostaje problem z tym skróconym krokiem z lądowaniem. Chyba będę musiał kogoś znaleźć kto mi z tym pomoże bo samemu raczej mi się nie uda tego opanować.
Dzięki za odpowiedź
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Nimbusy to typowe "żelazka" dla ciężkich biegaczy. Dużo amortyzacji, spory spadek piąta -> palce (ponad 10mm). Dlatego nie wydaje mi się, aby były to odpowiednie buty do zmiany techniki biegu. Prędzej coś z tej serii "33" o ile się nie mylę.
- MarcusPower
- Zaprawiony W Bojach
maly89 pisze:Nimbusy to typowe "żelazka" dla ciężkich biegaczy. Dużo amortyzacji, spory spadek piąta -> palce (ponad 10mm). Dlatego nie wydaje mi się, aby były to odpowiednie buty do zmiany techniki biegu. Prędzej coś z tej serii "33" o ile się nie mylę.
Jak je kupowałem to ważyłem 91 kg i waliłem z pięty. Cieszyłem się że biegam i że tracę wagę.
Teraz ważę 85 kg i chciałem zacząć biegać ze śródstopia. Pozostaje mi tylko odwiedzić sklep i znaleźć odpowiednie buty
-
- Wyga
Mam ten sam model Asics Nimbus 15, osobiscie wole Adidas Boost, jednak co mozesz zrobic to znajdz miejsce gdzies w parku czy na stadionie i po prostu sciagnij buty i zrob z 4-5 kolek powolusku na boso. Na pewno bedziesz ladowal poprawnie, na srodstopie biegnac na boso.
Staraj sie myslec jak to robisz a pozniej jak juz ubiezesz Nimbusy to powtorz to co robiles na boso.
Cadence jest bardzo wazna, jednak bardzo ciezko jest osiagnac 180 przy niskim tepie biegu.
Powodzenia
Staraj sie myslec jak to robisz a pozniej jak juz ubiezesz Nimbusy to powtorz to co robiles na boso.
Cadence jest bardzo wazna, jednak bardzo ciezko jest osiagnac 180 przy niskim tepie biegu.
Powodzenia