vikem pisze:Witam, wszystkich użytkowników
Moja przygoda z bieganiem zaczęła sie w niedalekiej przeszlosci, gdy stwierdzilem ze jazda na rowerze to za malo i postanowilem celowac w triathlon. Biegam od jakis 3 tygodni z przerwami, i jestem zdziwiony dystansem ktory pokonuje. Kilka dni temu zrobilem +-12km w czasie +-48 minut, a dzis 14,3 km w czasie 65 minut (byla sila na wiecej ale nie wiedzialem jak dlugo biegam a chcialem dobic do 15 i sprawdzic czas)
Zawsze bylem aktywnym czlowiekiem i gdy nadarzyla sie okazja gralem w kosza czy piłkę (nie w klubie, amatorsko). W lipcu lub sierpniu planuje przebiec jakiś półmaraton, lecz nie wiem jak sie za to zabrac, nie umiem powiedziec na jakim stopniu zaawansowania jestem.
Prosilbym o porady dotyczace planu.
Na poczatku gdy pierwszy raz wybralem sie na bieganie, bylo bardzo przyjemnie, lecz nastepnego dnia chcac to powtorzyc, przebieglem to co zaplanowalem z duzo wiekszym trudem, rozumiem ze to przetrenowanie poczatkujacego?
Buty, biegam w starych
http://www.shoeson.pl/title,ADIDAS_GAZE ... tAodIy8AKQ , wiem ze to nie jest dobry pomsysl wiec jakie obuwie polecacie? Tu chcialbym zauwazyc ze kwota nie powinna przekraczac 100 zl, poniewaz w najblizszych dniach bede inwestowal w rower szosowy + osprzet i to nadszarpnie troszke moj budzet.
Na pewno więcej pytan sie jeszce pojawi lecz zacznijmy od podstaw
Pozdrawiam
Witam. Mysle ze biegasz szybko jak na kogos kto dopiero biega od 3 tygodni, ale to pewnie dzieki rowerow masz dobra forme. Jesli chcesz wiedziec w jakiej jestes formie to dobrym sposobem jest zrobienie sobie testu na 5km czy 10km.
Nie wiem, czy sa organizowane polmaratony latem. Raczej na jesien, ale mysle ze juz dzisiaj dalbys rade przebiec polmaraton. A jesli 12km robisz w w 48 minut to polmaraton pewnie bys dal rade szybciej ode mnie
Jesli chodzi o plan to najpierw zrob test np na 10km by wiedziec gdzie jestes, pozniej masz na stronie glownej bieganie.pl tzw. "Kalkulator intensywnosci treningowych I startowych". Poczytaj rowniez jak biegac...80% wolnych biegow w stosunku do 20% szybkach biegow.
Poczytaj o wytrzymalosci, szybkosci, sile biegowej, tempie regeneracyjnym, 1 I 2 zakres. Wazne zeby wiedziec co I po co sie robi a takze gdzie sie ma najwieksze braki
Na poczatku gdy pierwszy raz wybralem sie na bieganie, bylo bardzo przyjemnie, lecz nastepnego dnia chcac to powtorzyc, przebieglem to co zaplanowalem z duzo wiekszym trudem, rozumiem ze to przetrenowanie poczatkujacego?
Pewnie dlatego bo za kazdym razem biegasz szybko. Nie Mozna co trening boegac na maksa bo sie zajedziemy I efektow Nie bedzie...jest czas na szybszy traning, na wolny trening, na dzien przerwy. Nie sadze ze to od razu przetrenowanie, raczej ambicje I za szybki start. Raczej przetrenowac sie Nie da po 2 biegach. Za drugim razem bylo trudniej bo miesnie Nie zdarzyly sie pewnie zregenerowac.
Akurat sie skalda ze ja tez celuje w polmaratony I moj pierwszy w zyciu pobieglem w marcu po niecalych 3 miesiacach systematycznego biegania, no ale jak Ty jestes sportowcem rowerowym I juz dzisiaj biegasz 15km to Dasz rade przebiec I 21km ...
Pozdrawiam