Otóż biegać zaczęłam dwa miesiace temu, korzystajac z programu C25K. Ukończyłam go i jestem w stanie przebiec 30 min bez zatrzymywania się ale nie zawsze. Czasem mam lepsze, czasem gorsze dni. Nie mam problemu z bólem nóg czy coś podobnego gdyż dodatkowo ćwiczę też w domu mięśnie i trochę cardio. Ale mam straszliwy problem z zadyszką. Przez nią wszystkiego mi,sie odechciewa, biegam okolo 8-9 min/km, czasem lepsze dni to 7:30/km. I nawet przy takich predkosciach slimaczego truchtu mam czasem problem z oddychaniem i się duszę. Nie umiem zwiekszyć dystansu, czadu trwania, predkosci. Dodam że mam nadwagę i nadciśnienie tetnicze zwiazane z napadami tachykardii ( biore na to leki od wielu lat) i alergie na kurz domowy- kiedys mialam leciutkie kaszlowe napady astmatyczno-podobne.
Nie wiem juz co mam zrobić, checi tak wielkie na poczatku maleja z kazdym razem gdy ide biegac. Moim celem jest bieganie głownie relaksacyjnie, poprawa kondycji, wydolnosci, ukladu krazenia i utrata kilogramow.
Moze ktos ma jakies wskazówki i moze pomoc. Biegam 3 x w tygodniu.
Trudne początki, pomocy
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
może idź do lekarza z tym ? bo może być to coś poważnego albo źle po prostu oddychasz podczas biegu
-
- Zaprawiony W Bojach
Trzeba wykonać u lekarza test wysiłkowy, żeby sprawdzić czy w ogóle powinnaś biegać. Mogą być jakieś poważniejsze problemy z sercem, może być astma wysiłkowa, a może być po prostu prawie zerowa wydolność, ale trzeba to niestety sprawdzić.
Jeśli nie zamierzasz się wybrać, to zamień przynajmniej na jakiś czas biegi na nordic-walking. Przy tej prędkości biegu co masz obecnie, energiczne chodzenie z kijkami przez godzinę będzie znacznie bardziej efektywne, a i mniej obciąży stawy. Inny sposób, to jednak pozostanie przez jakiś czas przy marszobiegach - na zmianę przebiec kawałek (tylko trochę szybciej niż to obecnie robisz) i odpocząć przez krótką chwilę w szybkim marszu. Powinno to z czasem zwiększyć wydolność oddechową (taka namiastka interwałów).
Jeśli nie zamierzasz się wybrać, to zamień przynajmniej na jakiś czas biegi na nordic-walking. Przy tej prędkości biegu co masz obecnie, energiczne chodzenie z kijkami przez godzinę będzie znacznie bardziej efektywne, a i mniej obciąży stawy. Inny sposób, to jednak pozostanie przez jakiś czas przy marszobiegach - na zmianę przebiec kawałek (tylko trochę szybciej niż to obecnie robisz) i odpocząć przez krótką chwilę w szybkim marszu. Powinno to z czasem zwiększyć wydolność oddechową (taka namiastka interwałów).
kiss of life (retired)
-
- Rozgrzewający Się
Otóż biegać zaczęłam dwa miesiace temu, korzystajac z programu C25K. Ukończyłam go i jestem w stanie przebiec 30 min bez zatrzymywania się ale nie zawsze.
Z nadcisnieniem odwiedz kardiologa.Przez nią wszystkiego mi,sie odechciewa, biegam okolo 8-9 min/km, czasem lepsze dni to 7:30/km. I nawet przy takich predkosciach slimaczego truchtu mam czasem problem z oddychaniem i się duszę.
Ja do "przebiegniecia" pol godziny bez problemu dochodzilem gdzies pol roku, po drodze majac zadyszki w trakcie i pseudo-astmatyczne ataki po (niemoznosc zrobienia pelnego oddechu). A tempo 7.2-8.2 przez kolejne 2 miesiace gdzies trzymalem (poki nie przyszla zima i nie poprawilem sily biegajac po sniegu), wiec uwierz - masz czas a organizm sie nie przystosowuje w ciagu kilku tygodni a raczej miesiecy. Jak cie lapie zadyszka to jeszcze bardziej zaczynasz czlapac/przechodzisz w trucht.
-
- Wyga
Nie jestem lekarzem i zgodze sie, ze dobrze byloby odwiedzic go i sprawdzic dlaczego masz problem z oddychaniem.
Domyslam sie, ze jest to zwiazane z alergia.
Lekarz przepisze Ci lek, ktory 'otworzy' Ci pluca i bedzie OK.
Koniecznie do lekarza
Domyslam sie, ze jest to zwiazane z alergia.
Lekarz przepisze Ci lek, ktory 'otworzy' Ci pluca i bedzie OK.
Koniecznie do lekarza