Cel: 2 km w czasie 8 min

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
pbrzoskowski1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,

prosiłbym biegaczy zaawansowanych o dobry rozkład biegania jak biegać muszę do 3 czerwca osiągnąć 8 min na dystans 2 km. Aktualnie od poniedziałku zaczynam biegać z psem i więcej sprintu robię i chciałbym was prosić o trening na ten miesiąc. Chce biegać w poniedziałek, wtorek, środa, piątek. W czwartek chce tylko się przejść, bo mam siłownie na nogi, więc trochę ciężko mi tu biegać :) Dodatkowo w sobotę i niedziele rano i wieczorem tak myślałem, aby w weekend robić tą samą trasę co teraz, ale przebiec z 2km i resztę iść pieszo. Moja trasa, którą mam ma 4,2km.

Proszę wszystkich o rady, bo ważny dla mnie ten termin, bo to testy sprawnościowe do szkoły i trzeba jak najlepszy czas wybiegać czyli poniżej 8 min czyli tak 7:55 i będzie dobrze. Dodam, że około 2,8 km biegnę asfaltem, 700m ziemi i z 700m płyt.

Moje najszybsze biegi:

60m - 7.97s
300m - 1 min
1000m - 5.05 min
2000m - 14.59 min - i tu właśnie problem jak zejść w miesiąc na 8 min ?

Dziękuje za rady.
PKO
kojot19922
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15

Nieprzeczytany post

zwariowales? chcesz zejsc z 15minut na 8 w miesiac? Sory to nierealne.
Szymekgrzybu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:30

Nieprzeczytany post

Po pierwsze, nie biegaj z psem! Jak chcesz tak w tak krótkim czasie zejść o ponad 5 minut to żaden trening nie może być nie zaliczony przez humorki psa. Po drugie, zapewne ci się nie uda wykonać tego celu, trzeba było pomyśleć wcześniej, ale staraj się a może ci się uda.

Trenuj co drugi dzień musisz mieć dzień regeneracji, tym bardziej że wydaje mi się że biegać zacząłeś kilka dni temu. ;)

Dodaj interwały w jeden dzień treningowy w tygodniu, poszukaj gdzieś bieżni lub odmierz 400 m na jakiejś mało ruchliwej drodze i postaraj się je wykonać. Zalecam interwały 5x400m przerwa po między każdym interwałem niech trwa około 4 minut.
pbrzoskowski1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

te 15 min na 2km to miałem wynik 2 tygodnie temu z takim troche chodzeniem.

Dzisiaj przebiegłem z rana 2 km całość i czas już miałem 10 min, więc myślę, że przez miesiąc uda się zejść o te 2 minuty.

Z tym bieganiem od kilku dni to było tak, że biegałem po 1-2 razy w tygodniu, bo było mało czasu po prostu i szybko minął czas i patrze, że za miesiąc testy sprawnościowe :D
pbrzoskowski1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

4km w czasie 23 min. Myślę, że dobry wynik jak na codzienne biegi od 5 maja. Zrobię jutro albo w następnym tygodniu 5km myślę, że dam rade w 28 min.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pbrzoskowski1 pisze:te 15 min na 2km to miałem wynik 2 tygodnie temu z takim troche chodzeniem.

Dzisiaj przebiegłem z rana 2 km całość i czas już miałem 10 min, więc myślę, że przez miesiąc uda się zejść o te 2 minuty.

Z tym bieganiem od kilku dni to było tak, że biegałem po 1-2 razy w tygodniu, bo było mało czasu po prostu i szybko minął czas i patrze, że za miesiąc testy sprawnościowe :D
Cel absolutnie nierealny !
Nie tylko , że przez miesiąc nie zejdziesz o 2 minuty, ale jeśli będziesz wykazywać taką nonszalancję ( bieganie z psem, 1-2 razy w tygodniu itd. ) to nigdy w życiu nie zejdziesz o te 2 min. Na razie , dla orientacji, przebiegnij sobie ( spróbuj) 400-500m w tempie 4 min/km ( 400m - 96 sek, 500m - 2 min ) będziesz miał pojęcie o czym rozmawiamy :ojnie:
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
swojcieszek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:18
Życiówka w maratonie: 3:37:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Szkoda organizmu, przeszarżujesz i kontuzji się nabawisz.
Spokojnie, regularnie i do celu.
Plotowanie radom | cadprint.pl
pbrzoskowski1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

spróbuje zostały nie całe 3 tygodnie termin mam na 5 czerwca. Po testach sobie odpuszczę takie codzienne bieganie.

Na razie pierwszy kilometr mi wychodzi w czasie 4:50, a drugi w 5:20 tak często

Jestem świadomy, że mogę się kontuzji nabawić tylko, ale te testy są bardzo ważne chcę się do szkoły mundurowej dostać i tam patrzą na te biegi.

Biegi będą na stadionie z gumową nawierzchnią coś podobnego jak na olimpijskich tylko nie wiem co za materiał tam jest akurat. Dodam, że teraz cały czas biegam po asfalcie i się źle mi biega po nim, bo 0 amortyzacji, ale jak biegam po gumowych nawierzchniach to nie jest tak źle o wiele wiele lepiej mi się biega, więc myślę, że dam radę :d

Jarjan źle zrozumiałeś mój post. Teraz biegam od 5 maja codziennie jedną trasę tamte bieganie to było jeszcze takie słabe, bo biegałem tylko po 1-2 razy w tygodniu, bo nie było czasu. Teraz mam psa i z nim biegam jest to Husky więc trochę lubi biegnąć i w czasie biegu to bardzo rzadko się staje, aby skręcił gdzieś w pole jak biegnie to biegnie dopiero jak idę to zawsze coś wywęszy.
kojot19922
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15

Nieprzeczytany post

Nie ma amortyzacji, ale jest odbicie wiec biegasz szybciej, gumowa nawierzchnia? o tartan Ci chodzi?
pbrzoskowski1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no tartan tam jest lepiej mi się po takim czymś biega niż po asfalcie
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie dojdziesz do 8 minut na 2km, masz nauczkę że jak coś jest dla Ciebie ważne to się tego nie odkłada na ostatnią chwilę.
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

Mógł byś kolego podać swoje parametry ? bo nie widzę, waga, wiek wzrost itd
pbrzoskowski1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wzrost: 178 cm
Waga: 65kg
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

Parametry dobre ale brak kondycji, która nie nadrobisz w 3tyg.
pbrzoskowski1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

2km w 9:40
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ