Zaczynam biegać

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
ola2906
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich! :)

Od jakiegoś czasu chciałam zacząć biegać, jednak nigdy nie mogłam się do tego zebrać. Szukałam motywacji... aż w końcu ją znalazłam. Postanowiłam sobie, że kiedyś przebiegnę maraton. Być może pomyślcie sobie, że porywam się z motyką na słońce, jednak ja osobiście uważam, że każdy początkujący biegacz może sobie trochę pomarzyć, bo to nic nie kosztuje. Taki sobie postawiłam cel i pokaże wszystkim, że kiedyś uda mi się to zrobić.
Poczyniłam już nawet pewne kroki i zakupiłam sobie pulsometr :)
Mam nadzieję, że ochota na bieganie szybko mi nie przejdzie i uda mi się zrealizować mój cel.

Pozdrawiam Was ;)
PKO
krpablo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witamy :).

Zaraz Cię tu starsi i bardziej doświadczeni objadą, że nie zaczęłaś od zakupu butów, a pulsometr niepotrzebny... ale jeśli Cię to motywuje, to uważam, że dobrze zrobiłaś.
Życzymy powodzenia i wytrwałości!
Pierwszy trening: 21-02-2014
Pierwsze 30' biegu bez przerwy: 5-04-2014
Pierwsze zawody: 12-04-2014 (5 km - 00:30:21)

Plany: zwiększenie dystansu
ola2906
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Buty już dawno miałam zakupione. Jednak nie wspomniałam o tym, bo dla mnie to podstawa ;)
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ola2906 pisze:Buty już dawno miałam zakupione. Jednak nie wspomniałam o tym, bo dla mnie to podstawa ;)
Witamy :)

Można wiedzieć, w czym będziesz biegać :)

P.S też jestem początkująca i truchtam od jakiś 3 tyg. :) dasz radę :)
ola2906
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

http://www.runnersclub.pl/product-pol-2 ... 2-MSL.html

Biegam w tych butach i bardzo polecam ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Olu, poszukaj sobie jakiegoś planu ( np. 6 tyg, lub 10 tyg) i biegaj według niego. Ja sobie swój plan chwalę. :-) zaczęłaś już biegać ?

Napisz jak Ci idzie :-)
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobrze Olu ze kupilas sobie pulsometr,kiedys uwazalem ze dla poczatkujacego to niepotrzebny sprzet ale po ostatnich przykrych wiesciach o smierci biegaczy zmienilem zdanie.Patrz co pokazuje,najlepszym motywatorem sa biegajacy przyjaciele i wspolna pasja,powodzenia,wytrwalosci i do zobaczenia na biegowych trasach.
Obrazek
Awatar użytkownika
Judy525
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Cześć :) Mogę się przyłączyć? Mam nadzieję, że tu jeszcze zajrzysz. Też od jakiegoś czasu zbierałam się do biegania. Podobno najpierw trzeba mieć cel. Dla mnie to chyba ogólna poprawa samopoczucia, kondycji, zdrowia. Nie mam problemów z wagą, więc zrzucać kg nie muszę, ale siedząca praca sprawia, że czuję się coraz słabsza.
Zacznę od planu 10 tygodniowego chyba. W sumie to znalazłam dwa trochę się od siebie różniące (jeden zakłada po 10 tygodniach 30 minut ciągłego biegu, drugi 60 minut). Muszę się na któryś zdecydować. A Ty jak zamierzasz trenować?
Biegać będę wieczorami jak dzieciaki położę spać. Butów nowych narazie nie kupuję, mam adidasy, w których kiedyś biegałam.
Jak się ubrać na taką pogodę: 4-5 st C.?
majak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Judy525 pisze:Jak się ubrać na taką pogodę: 4-5 st C.?
Na dół same legginsy wystarczą. Na górę przylegająca koszulka techniczna, wiatrówka, cienka czapeczka i nic tylko się cieszyc z możliwości biegania :uuusmiech:
Może pierwszy kilometr nie będzie zbyt komfortowy i pomyślisz co ten majak za bzdury opowiada :oczko: ale na drugim już mi podziękujesz :oczko:
pozdrawiam i życzę powodzenia :usmiech:
Awatar użytkownika
Paweł100
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 49:42

Nieprzeczytany post

Judy525 pisze:Jak się ubrać na taką pogodę: 4-5 st C.?
Ja zakładam bluzkę z długim rękawem i na to wiatrówkę. Zasada jest taka, że po wyjściu z domu ma Ci być trochę zimno. Rozgrzejesz się po kilku minutach biegu.
Awatar użytkownika
Judy525
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dziękuję Panowie :) tak właśnie się ubrałam.
Pierwszy bieg za mną. Starałam się biec w systemie 1 min biegu, 1 minuta marszu i tak 7 powtórzeń. Ale ponieważ mam dość zróżnicowany teren to wracając biegłam w sumie 4 minuty bez przerwy. Wróciłam dotleniona baaardzo. Trochę pocierpiały moje zatoki, bo powietrze w Bielsku ostre :).

Jak to jest z tymi początkowymi treningami? Trzymać się sztywno planu czy jak dobrze się biegnie to wydłużyć sobie poszczególne sekwencje (np biegnąc z górki)?

Jak oddychacie?
majak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wiesz, każdy jest inny i każdy zaczyna z innego pułapu.
Jeśli pasuje Ci plan to biegaj według niego, jeśli czujesz, że możesz sobie potruchtać dłużej to tak zrób, a najlepiej to znaleźć złoty środek dla samego siebie i powielac go. Słuchaj siebie, słuchaj własnego organizmu, czujesz się na siłach to biegnij dalej, czujesz się zmęczona odpuść.
Najważniejsze jest to by bieganie dawało Ci frajdę a jak będziesz SYSTEMATYCZNA to naprawdę wszystko przyjdzie samo :usmiech:
Oddychaj ustami, a przed bieganiem zrób porządne rozciąganie, rozgrzewkę.
pozdrawiam życząc powodzenia :uuusmiech:
Awatar użytkownika
Paweł100
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 49:42

Nieprzeczytany post

majak - rozciąganie raczej tylko po bieganiu. Nie wolno rozciągać nierozgrzanych mięśni.
Awatar użytkownika
Judy525
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Lekkie zakwasy są :). Może dziś jakiś basen i sauna..
Poczytałam trochę o motywacji i walce z nudą początkującego biegacza. I tak próbowałam znaleźć jakiś "biegowy cel treningowy". 18 maja w Bielsku jest Bieg Fiata. 10 km. Zostało dokładnie 10 tygodni :) Jest szansa żeby się przygotować do takiego biegu? Narazie jest poziom powiedzmy zero.. Warunki fizyczne co prawda dobre, kondycja średnia (od jakiegoś czasu 1 raz w tyg. ścianka wspinaczkowa, latem rowery, basen raz na dwa tyg., spacery, małe dzieciaki przy których trzeba się czasem trochę namęczyć ;) ). Wczoraj po pierwszym razie w sumie 15 minut biegania z 3 przerwami 1-minutowymi na marsz. Hmm..
Awatar użytkownika
Judy525
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Im więcej czytam tym bardziej przekonuję się, że błądzę :)
Może lepiej będzie spróbować trenowania z "wirtualnym trenerem" i tak jak radzi A. Klein 10 minut szurać, a później jeśli zostaną siły to pobiec..
Heheh.. a podobno bieganie jest proste (i pewnie jest tylko, jak się ma wrodzone skłonności do komplikowania to można się z każdej dziedziny doktoryzować) :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ